Чому варто замовити доставку страв із тандиру в Тернополі?

Піч тандир (глиняний котел) використовується в Азії, на Близькому Сході, в Пакистані, Бангладеш, Індії для приготування страв з м’яса, риби, овочів або хліба. У Туркменістані її називають «тоно», у Таджикистані — «танур», у Вірменії — «тонір», у Грузії — «тон», в арабських країнах — «танур». 

Тандир топлять деревним вугіллям, дровами та листям шпинату. Завдяки дуже високій температурі страви мають неповторний аромат і смак, готуються усього за кілька хвилин, зберігаючи надзвичайну соковитість і хрусткість. Вони називаються «тандирами» і є візитівкою й великою гордістю мережі закладів «Автопорт» у Тернополі. 

Чим тандир-меню відрізняється від гриля?

У грилі приготування страв здійснюється на повільному та слабкому вогні з використанням деревного або вугільного диму за температури близько 225–250 °C, що займає дуже багато часу.

Тандирна піч топиться деревним вугіллям або дровами, які кладуть на дно, а потім підпалюють. Їжа піддається прямому впливу вогню при 480 °C, під час якого продукти повністю захищені від вітру та інших зовнішніх впливів. Крім того, вони коптяться за допомогою диму, що сприяє збереженню жиру та соку.

Переваги тандирних страв

    1. Приготування без води та олії, тому тандирне меню коштує дешевше за страви, приготовлені іншими способами. Основа тандира — біла каолінова глина. Пройшовши через очищення, дроблення та випалення вона перетворюється на шамотний порошок. Його вогнетривкість 1680 °C. Після ліплення та повторного випалу при 1200 °C, тандир стає керамічним. Повільно нагрівається і також повільно віддає тепло. Робота тандира залежить лише від вогню. Оскільки деревне паливо згоряє поступово, перетворюючись на вугілля, поверхня вогнища сильно нагрівається. Після закінчення горіння тандир довго віддає накопичену енергію, створюючи чистий і бездимний жар.
    2. Можливість одночасно приготувати кілька партій страв, не змішуючи їхній смак і аромат, якщо дозволяє розмір тандиру. Зерниста структура випаленої каолінової глини зберігає мікропори, що підтримує температурний баланс і запобігає появі мікротріщин дна і стінок.
    3. Зручне приготування коржів. Оскільки поверхня всередині тандира гладка та чиста, на ній добре тримаються борошняні вироби. До нижньої частини готових коржів нічого не прилипає та ніколи не пригорає. 
  • Економія паливних матеріалів і незалежність від погоди. Форма тандира розрахована для використання мінімальної кількості горючих матеріалів. Завдяки невеликому вихідному отвору жар поступово, з усіх боків впливати на продукт. Отримання потрібної температури і створення хрусткої скоринки регулюється верхньою кришкою та/або ступенем відкриття піддувала. Ізольований процес приготування їжі в тандирі, на відміну від багаття чи мангалу, не залежить від природних примх.
    1. Забезпечення усіх способів нагріву продуктів: верхній, середній і нижній жар, конвекція. Якщо м’ясо нанизане на шампур (його найкраща форма – плоска) або ялинку, інтенсивне нагрівання за рахунок високої теплопровідності металу відбувається ізсередини. Це значно прискорює приготування як м’ясних, так і овочевих і рибних страв. 
  • 100% безпечність та екологічність страв. Тандир — практично стерильне середовище, в якому патогенна мікрофлора не має шансів на виживання. Його розпалюють виключно дровами, а набирає температуру він завдяки деревному вугіллю. Ці матеріали натуральні та безпечні. Під час розпалювання не застосовують будь-які рідини, бо запах може залишитися на продуктах. Це стосується і бересту. 
  • Наділяє страви особливим та неповторним ароматом з димними нотками. Для цього кору фруктових дерев зволожують. Невелику її кількість у залежності від потрібного ступінь копченості підкидають через верхню кришку у процесі приготування.  
  1. Збереження усієї користі та соковитості продуктів завдяки доведенню до готовності шляхом шокової термообробки. У високотемпературній атмосфері на поверхні м’яса утворюється колагенова скоринка, закриваються пори, що перешкоджає подальшій втраті вологи. Їжа з тандира — здорова та поживна, повністю зберігає мікроелементи, вітаміни та мінерали, що не встигають розкластися і втратити свої якості. Вони просто переходять в інше середовище. Це сприяє повному засвоєнню їжі та тривалому насиченню організму.

Велика кількість різних приправ, маринадів і пряностей щоразу розкриває нові смакові грані звичних шашликів, картоплі та риби, тому вони ніколи не набридають. 

Спробуйте фірмові тандири, завітавши до одного з чотирьох закладів мережі ресторанів «Автопорт» (кафе-бару, колиби, ресторану, піцерії) або замовляйте доставку по місту Тернопіль — і переконайтеся в цьому. 

Мінімальна вартість замовлення для доставки — 300 грн. Страви на суму 600 грн доставляються безкоштовно.

About the author

годинник Тернопіль
trending_flat
Ніч буде довшою. Українці перейдуть на зимовий час: куди і коли крутити стрілки

Українці цієї ночі отримають бонус - зайву годину сну. Перехід на зимовий час відбудеться у ніч з 25 на 26 жовтня, о 4 годині ранку. Стрілки годинника треба буде перевести на годину назад. Переведення здійснюється згідно з постановою Кабінету міністрів від 13 травня 1996 року. Хоча минулого року парламент проголосував за скасування переходів на літній та зимовий час, документ досі не набрав чинності. Президент Володимир Зеленський станом на жовтень 2025 року не підписав законопроєкт. Варто зазначити, що більшість сучасних гаджетів перейдуть на новий час автоматично. Смартфони, планшети, комп'ютери та смартгодинники самостійно змінять час без вашої участі. А от механічні годинники та старі моделі телефонів доведеться налаштовувати вручну. Лише 70 країн світу переводять годинники, тоді як 125 держав цього не роблять. До країн без сезонної зміни часу належать Японія, Китай, Ісландія та більшість держав Африки і Південної Америки. У регіонах біля […]

близнята
trending_flat
Унікальний будинок “Близнята” в Кременці отримав шанс на друге життя

У Кременці врятують унікальний будинок XVIII століття, відомий як "Близнята". Пам'ятка архітектури національного значення на вулиці Медовій, 3 нарешті отримає шанс на відновлення.Кременецько-Почаївський державний історико-архітектурний заповідник пройшов конкурсний відбір у межах програми "Велике будівництво". Про це розповіли на сторінці Кременецько-Почаївського ДІАЗу. Держава виділила гроші на розробку проєктно-кошторисної документації для старовинної споруди. Зараз на об'єкті працює команда "Українського міжнародного інституту відновлення". Фахівці проводять обміри будівлі, досліджують фундаменти, стіни та дах, вивчають стан території навколо. У складі групи працюють архітектори, геологи, археологи, хіміки, конструктори та кошторисники.Цього року завершать підготовку всієї проєктної документації. Це обов'язковий крок перед початком реставрації. У заповіднику сподіваються, що безпосередньо ремонтно-реставраційні роботи стартують уже наступного року.

Микуляк
trending_flat
Бучацька громада втратила 30-річного воїна Петра Микуляка

На Тернопільщину прийшла страшна звістка - на фронті загинув Петро Микуляк з села Зубрець.  Воїн загинув, перебуваючи на Сумщині. Про втрату розповіли у Бучацькій міській раді. "На війні загинув старший сержант, старший технік роти вогневої підтримки Петро МИКУЛЯК, житель села Зубрець, 1995 року народження. Наш Захисник віддав своє життя за Україну 14 жовтня 2025 року поблизу населеного пункту Дмитрівка на Сумщині, внаслідок артилерійського обстрілу. Світла пам’ять Герою, який до останнього подиху виконував свій військовий обов’язок і боронив рідну землю", - йдеться у повідомленні. Сьогодні громада зустріне свого Героя на колінах. "Просимо жителів громади з глибокою вдячністю та шаною зустріти нашого Захисника, утворивши живий коридор уздовж дороги, якою він повертається додому. Централізована зустріч відбудеться на Алеї Слави на Тернопільському роздоріжжі. Про час виїзду кортежу з тілом Героя з Тернополя буде повідомлено додатково. Схилімо голови в скорботі та пошані", - додали у […]

Анна Руда
trending_flat
Померла знана у Тернополі волонтерка Анна Руда

У Тернополі пішла з життя Анна Руда – жінка, яка створила волонтерську кухню "Бункер-С" і допомагала українським захисникам. Про смерть волонтерки написав у фейсбуці міський голова Тернополя Сергій Надал. Він назвав це великою втратою для міста і всього волонтерського руху в Україні. "Людина з великим серцем, яка присвятила своє життя служінню Україні та її захисникам. Вона вміла об'єднувати людей і надихати на безкорисливу допомогу", – написав Надал. Анна Руда заснувала волонтерську кухню "Бункер-С", яка готувала їжу для військових. Вона змогла згуртувати навколо себе багато людей, які теж займалися волонтерством. Редакція "Терміново" висловлює співчуття усім, хто знав Анну Руду. Вічна їй пам'ять.

випав чолвік
trending_flat
У Тернополі з 5 поверху випав чоловік

У Тернополі вночі з 5 поверху випав чоловік. На жаль, він загинув. Про випадок розповіли у поліції Тернопільської області. За словами правоохоронців, загиблий мав проблеми зі здоров'ям. "У Тернополі з п'ятого поверху випав чоловік: поліцейські встановлюють обставини нещастя. Бездиханне тіло чоловіка о третій годині ночі 23 жовтня біля п'ятиповерхового будинку на вулиці Тарнавського виявили працівники комунального підприємства. Вони викликали екстрені служби. На місці події працювала слідчо-оперативна група Тернопільського райуправління поліції. У ході перевірки стало відомо, що загиблий - тернополянин 1959 року народження. Чоловік у квартирі, яка знаходиться на п'ятому поверсі, проживав сам, мав проблеми зі здоров'ям та координацією руху. Експерти, які оглядали тіло кажуть, що тілесні ушкодження притаманні падінню з висоти.  Причину смерті встановить судово-медична експертиза. За даним фактом відкрите провадження відповідно до статті 115 Кримінального кодексу України. Триває слідство", - йдеться у повідомленні.

Саніцького
trending_flat
Важка хвороба забрала ветерана війни з Тернопільщини Віталія Саніцького

Щодня на Тернопільщину надходять важкі звістки про смерть наших військових. Помер Віталій Саніцький з Козівщини, який боровся з важкою хворобою. На 43-му році життя відійшов у вічність ветеран російсько-української війни, наш земляк Саніцький Віталій Петрович, 10 травня 1982 року народження. Його земний шлях завершився під час лікування важкого захворювання. Щиро співчуваємо всім рідним та близьким! Вічна пам'ять Захиснику! Панахида за покійним відбудеться сьогодні о 19:00. Чин похорону відбудеться завтра о 12:00", - йдеться у повідомленні. Редакція "Терміново" висловлює щирі співчуття рідним, близьким та усім, хто знав нашого Віталія Саніцького. Вічна йому пам'ять.  

Контакти редакції: terminovo.te@gmail.com
м. Тернопіль, Кульчицької 2А
+380935295439
ПАРТНЕРИ

Новини Тернополя та Тернопільської області

Copyright

2018 – 2025