Чому варто замовити доставку страв із тандиру в Тернополі?

Піч тандир (глиняний котел) використовується в Азії, на Близькому Сході, в Пакистані, Бангладеш, Індії для приготування страв з м’яса, риби, овочів або хліба. У Туркменістані її називають «тоно», у Таджикистані — «танур», у Вірменії — «тонір», у Грузії — «тон», в арабських країнах — «танур». 

Тандир топлять деревним вугіллям, дровами та листям шпинату. Завдяки дуже високій температурі страви мають неповторний аромат і смак, готуються усього за кілька хвилин, зберігаючи надзвичайну соковитість і хрусткість. Вони називаються «тандирами» і є візитівкою й великою гордістю мережі закладів «Автопорт» у Тернополі. 

Чим тандир-меню відрізняється від гриля?

У грилі приготування страв здійснюється на повільному та слабкому вогні з використанням деревного або вугільного диму за температури близько 225–250 °C, що займає дуже багато часу.

Тандирна піч топиться деревним вугіллям або дровами, які кладуть на дно, а потім підпалюють. Їжа піддається прямому впливу вогню при 480 °C, під час якого продукти повністю захищені від вітру та інших зовнішніх впливів. Крім того, вони коптяться за допомогою диму, що сприяє збереженню жиру та соку.

Переваги тандирних страв

    1. Приготування без води та олії, тому тандирне меню коштує дешевше за страви, приготовлені іншими способами. Основа тандира — біла каолінова глина. Пройшовши через очищення, дроблення та випалення вона перетворюється на шамотний порошок. Його вогнетривкість 1680 °C. Після ліплення та повторного випалу при 1200 °C, тандир стає керамічним. Повільно нагрівається і також повільно віддає тепло. Робота тандира залежить лише від вогню. Оскільки деревне паливо згоряє поступово, перетворюючись на вугілля, поверхня вогнища сильно нагрівається. Після закінчення горіння тандир довго віддає накопичену енергію, створюючи чистий і бездимний жар.
    2. Можливість одночасно приготувати кілька партій страв, не змішуючи їхній смак і аромат, якщо дозволяє розмір тандиру. Зерниста структура випаленої каолінової глини зберігає мікропори, що підтримує температурний баланс і запобігає появі мікротріщин дна і стінок.
    3. Зручне приготування коржів. Оскільки поверхня всередині тандира гладка та чиста, на ній добре тримаються борошняні вироби. До нижньої частини готових коржів нічого не прилипає та ніколи не пригорає. 
  • Економія паливних матеріалів і незалежність від погоди. Форма тандира розрахована для використання мінімальної кількості горючих матеріалів. Завдяки невеликому вихідному отвору жар поступово, з усіх боків впливати на продукт. Отримання потрібної температури і створення хрусткої скоринки регулюється верхньою кришкою та/або ступенем відкриття піддувала. Ізольований процес приготування їжі в тандирі, на відміну від багаття чи мангалу, не залежить від природних примх.
    1. Забезпечення усіх способів нагріву продуктів: верхній, середній і нижній жар, конвекція. Якщо м’ясо нанизане на шампур (його найкраща форма – плоска) або ялинку, інтенсивне нагрівання за рахунок високої теплопровідності металу відбувається ізсередини. Це значно прискорює приготування як м’ясних, так і овочевих і рибних страв. 
  • 100% безпечність та екологічність страв. Тандир — практично стерильне середовище, в якому патогенна мікрофлора не має шансів на виживання. Його розпалюють виключно дровами, а набирає температуру він завдяки деревному вугіллю. Ці матеріали натуральні та безпечні. Під час розпалювання не застосовують будь-які рідини, бо запах може залишитися на продуктах. Це стосується і бересту. 
  • Наділяє страви особливим та неповторним ароматом з димними нотками. Для цього кору фруктових дерев зволожують. Невелику її кількість у залежності від потрібного ступінь копченості підкидають через верхню кришку у процесі приготування.  
  1. Збереження усієї користі та соковитості продуктів завдяки доведенню до готовності шляхом шокової термообробки. У високотемпературній атмосфері на поверхні м’яса утворюється колагенова скоринка, закриваються пори, що перешкоджає подальшій втраті вологи. Їжа з тандира — здорова та поживна, повністю зберігає мікроелементи, вітаміни та мінерали, що не встигають розкластися і втратити свої якості. Вони просто переходять в інше середовище. Це сприяє повному засвоєнню їжі та тривалому насиченню організму.

Велика кількість різних приправ, маринадів і пряностей щоразу розкриває нові смакові грані звичних шашликів, картоплі та риби, тому вони ніколи не набридають. 

Спробуйте фірмові тандири, завітавши до одного з чотирьох закладів мережі ресторанів «Автопорт» (кафе-бару, колиби, ресторану, піцерії) або замовляйте доставку по місту Тернопіль — і переконайтеся в цьому. 

Мінімальна вартість замовлення для доставки — 300 грн. Страви на суму 600 грн доставляються безкоштовно.

About the author

нерест
trending_flat
Завдав природі збитків на сотні тисяч: на Тернопільщині викрили браконьєра

На річці Серет, біля села Голігради, що на Заліщанщині, поліцейські разом з рибінспекторами затримали чоловіка, який порушив правила риболовлі. Його впіймали під час спеціальної перевірки під назвою «Нерест». На місце події приїхала слідчо-оперативна група з поліції міста Заліщики. Порушником виявився 44-річний житель Чортківського району. Він незаконно ловив рибу забороненою сіткою, кажуть у ГУНП у Тернопільській області. Чоловік встиг наловити 127 рибин: 123 плітки та 4 окуні. Всю спійману рибу та сітку поліцейські забрали. За попередніми підрахунками, державі завдано збитків на суму понад 200 тисяч гривень. Поліція відкрила кримінальну справу за статтею про незаконне рибальство. За це чоловікові може загрожувати штраф або обмеження волі до трьох років. Правоохоронці нагадують, що період нересту є дуже важливим для відновлення рибних запасів. Порушення правил риболовлі не лише шкодить природі, але й карається за законом.

ДТП
trending_flat
Дуже п’яна жінка розбила авто у Тернополі на Великдень

У Тернополі п'яна жінка за кермом автомобіля вчинила ДТП. Рівень алкоголю в її крові перевищував норму у понад 10 разів. Про це повідомляють у патрульній поліції області.  "Учора на вулиці Степана Бандери сталася дорожньо-транспортна пригода без травмованих. Водійка автомобіля Chevrolet не впоралася з керуванням та зіткнулася з автомобілем Toyota. Під час спілкування з жінкою патрульні помітили у неї ознаки алкогольного сп’яніння. Громадянка зізналася, що вживала алкоголь уже після ДТП, і погодилася пройти відповідний огляд на місці. Результат — позитивний: прилад Драгер зафіксував 2,57 проміле," - йдеться у повідомленні. На водійку склали протоколи за п'яне водіння та порушення ПДР, що призвело до ДТП.

trending_flat
Померла жінка, яка постраждала у ДТП у Тернополі на Великдень

У Тернопільській лікарні померла 69-річна жінка, яка отримала травми внаслідок ДТП, що сталася 20 квітня, на Великдень.  Аварія трапилася близько 10:20 ранку – водійка Toyota Land Cruiser Prado, рухаючись вулицею Сергія Короля (колишня Бережанська), не впоралася з керуванням, виїхала за межі проїжджої частини та врізалася в будівлю, де раніше розміщувався бар "Семгал". Про це повідомляють у Головному управлінні Національної поліції області. На момент пригоди в автомобілі перебували троє пасажирів, серед яких була 10-річна дитина. Усіх потерпілих, включно з водійкою, бригада екстреної медичної допомоги доправила до лікарні. Жінку 1955 року народження госпіталізували до реанімаційного відділення, однак медикам, на жаль, не вдалося врятувати її життя. За попередніми даними, водійка автомобіля була тверезою. Вона рухалася об'їзною дорогою і планувала виїхати на трасу до Львова, коли сталася аварія.

немовля
trending_flat
Знайшли жінку, яка покинула немовля у Вишнівці

Поліцейські встановили особу жінки, яка залишила новонароджену дитину на вулиці. Про це розповіли у ГУНП у Тернопільській області. "Поліцейські провели комплекс заходів для розкриття злочину: опитували місцевих жителів, опрацьовували відео з камер спостереження, перевіряли інформацію про вагітних жінок у населеному пункті та навколишніх селах, співпрацювали з медичними установами та соціальними службами. До встановлення обставин також долучилися інспектори служби освітньої безпеки та поліцейські офіцери громади. Зібрана та надана ними інформація відіграла важливу роль у розслідуванні. У результаті злагодженої роботи співробітники відділення поліції №1 м. Ланівці, Кременецького райвідділу поліції спільно з оперативниками обласного управління карного розшуку встановили особу породіллі. Нею виявилася 19-річна місцева жителька. З нею проводяться слідчі дії", - кажуть у поліції. Жінка напередодні повернулась з-за кордону. Вона не перебувала на обліку, народжувала вдома. Після пологів дитину віднесла на вулицю і залишила. Потім, нагадаємо, малюка виявили місцеві жителі. Життю дитини нічого […]

trending_flat
Моторошне вбивство на Збаражчині: чоловіка забили ніжкою від ліжка

На Тернопільщині на свята сталося жахливе вбивство. Про тіло свого родича зі слідами насильницької смерті заявила мешканка Збаражчини.  "Працівники слідчо-оперативної групи Збаразького відділення поліції, які виїжджали на місце події встановили, що чоловіка побили. Проте остаточна причина смерті стане відома лише після проведення судово-медичної експертизи. У ході перевірки стало відомо, що потерпілий прийшов до знайомого в гості. Чоловіки та подруга господаря помешкання розпивали спиртні напої. За деякий час між фігурантами виник конфлікт через ревнощі й власник житла схопив дерев'яну ніжку від ліжка й кілька разів вдарив нею свого знайомого. Після бійки чоловіки продовжили застілля, а після цього пішли спати. Вранці господар з подругою пішли у справах, а на гостя не звернули увагу", - кажуть у ГУНП у Тернопільській області. Тіло мешканця Зарубинці знайшла родичка, що зайшла до помешкання. У ході розслідування поліцейські виявили, що підозрюваним у вбивстві 54-річного чоловіка є збаражчанин […]

trending_flat
Наступним Папою Римським може стати тернополянин

Після звістки про смерть Папи Римського Франциска закономірно виникає запитання, хто ж стане наступним главою Католицької церкви. Хоча традиційно Папами стають досвідчені ієрархи, церковні канони не виключають обрання кардинала будь-якого віку. Тож наймолодший кардинал Католицької церкви Микола Бучок - священник з Тернополя, чисто теоретично може стати наступним Папою Римським (у разі, якщо його оберуть). Розповідаємо, хто такий Микола Бучок і яким є його життєвий шлях. Хто такий владика Микола Бичок? Владика Микола Бичок народився у 1980 році в Тернополі. У 17 років він вирішив присвятити своє життя служінню Богу, вступивши до Згромадження Найсвятішого Ізбавителя у 1997 році. Він отримав богословську освіту та склав обіти, а у 2005 році став священником. Свою священницьку діяльність Микола Бичок розпочинав у Росії, в храмі Матері Божої Неустанної помочі в Прокоп’євську. Пізніше він був настоятелем монастиря Отців Редемптористів та парафії в Івано-Франківську. У 2015 році […]

Контакти редакції: terminovo.te@gmail.com
м. Тернопіль, Кульчицької 2А

ПАРТНЕРИ

Новини Тернополя та Тернопільської області

Copyright 2025