Чому варто замовити доставку страв із тандиру в Тернополі?

Піч тандир (глиняний котел) використовується в Азії, на Близькому Сході, в Пакистані, Бангладеш, Індії для приготування страв з м’яса, риби, овочів або хліба. У Туркменістані її називають «тоно», у Таджикистані — «танур», у Вірменії — «тонір», у Грузії — «тон», в арабських країнах — «танур». 

Тандир топлять деревним вугіллям, дровами та листям шпинату. Завдяки дуже високій температурі страви мають неповторний аромат і смак, готуються усього за кілька хвилин, зберігаючи надзвичайну соковитість і хрусткість. Вони називаються «тандирами» і є візитівкою й великою гордістю мережі закладів «Автопорт» у Тернополі. 

Чим тандир-меню відрізняється від гриля?

У грилі приготування страв здійснюється на повільному та слабкому вогні з використанням деревного або вугільного диму за температури близько 225–250 °C, що займає дуже багато часу.

Тандирна піч топиться деревним вугіллям або дровами, які кладуть на дно, а потім підпалюють. Їжа піддається прямому впливу вогню при 480 °C, під час якого продукти повністю захищені від вітру та інших зовнішніх впливів. Крім того, вони коптяться за допомогою диму, що сприяє збереженню жиру та соку.

Переваги тандирних страв

    1. Приготування без води та олії, тому тандирне меню коштує дешевше за страви, приготовлені іншими способами. Основа тандира — біла каолінова глина. Пройшовши через очищення, дроблення та випалення вона перетворюється на шамотний порошок. Його вогнетривкість 1680 °C. Після ліплення та повторного випалу при 1200 °C, тандир стає керамічним. Повільно нагрівається і також повільно віддає тепло. Робота тандира залежить лише від вогню. Оскільки деревне паливо згоряє поступово, перетворюючись на вугілля, поверхня вогнища сильно нагрівається. Після закінчення горіння тандир довго віддає накопичену енергію, створюючи чистий і бездимний жар.
    2. Можливість одночасно приготувати кілька партій страв, не змішуючи їхній смак і аромат, якщо дозволяє розмір тандиру. Зерниста структура випаленої каолінової глини зберігає мікропори, що підтримує температурний баланс і запобігає появі мікротріщин дна і стінок.
    3. Зручне приготування коржів. Оскільки поверхня всередині тандира гладка та чиста, на ній добре тримаються борошняні вироби. До нижньої частини готових коржів нічого не прилипає та ніколи не пригорає. 
  • Економія паливних матеріалів і незалежність від погоди. Форма тандира розрахована для використання мінімальної кількості горючих матеріалів. Завдяки невеликому вихідному отвору жар поступово, з усіх боків впливати на продукт. Отримання потрібної температури і створення хрусткої скоринки регулюється верхньою кришкою та/або ступенем відкриття піддувала. Ізольований процес приготування їжі в тандирі, на відміну від багаття чи мангалу, не залежить від природних примх.
    1. Забезпечення усіх способів нагріву продуктів: верхній, середній і нижній жар, конвекція. Якщо м’ясо нанизане на шампур (його найкраща форма – плоска) або ялинку, інтенсивне нагрівання за рахунок високої теплопровідності металу відбувається ізсередини. Це значно прискорює приготування як м’ясних, так і овочевих і рибних страв. 
  • 100% безпечність та екологічність страв. Тандир — практично стерильне середовище, в якому патогенна мікрофлора не має шансів на виживання. Його розпалюють виключно дровами, а набирає температуру він завдяки деревному вугіллю. Ці матеріали натуральні та безпечні. Під час розпалювання не застосовують будь-які рідини, бо запах може залишитися на продуктах. Це стосується і бересту. 
  • Наділяє страви особливим та неповторним ароматом з димними нотками. Для цього кору фруктових дерев зволожують. Невелику її кількість у залежності від потрібного ступінь копченості підкидають через верхню кришку у процесі приготування.  
  1. Збереження усієї користі та соковитості продуктів завдяки доведенню до готовності шляхом шокової термообробки. У високотемпературній атмосфері на поверхні м’яса утворюється колагенова скоринка, закриваються пори, що перешкоджає подальшій втраті вологи. Їжа з тандира — здорова та поживна, повністю зберігає мікроелементи, вітаміни та мінерали, що не встигають розкластися і втратити свої якості. Вони просто переходять в інше середовище. Це сприяє повному засвоєнню їжі та тривалому насиченню організму.

Велика кількість різних приправ, маринадів і пряностей щоразу розкриває нові смакові грані звичних шашликів, картоплі та риби, тому вони ніколи не набридають. 

Спробуйте фірмові тандири, завітавши до одного з чотирьох закладів мережі ресторанів «Автопорт» (кафе-бару, колиби, ресторану, піцерії) або замовляйте доставку по місту Тернопіль — і переконайтеся в цьому. 

Мінімальна вартість замовлення для доставки — 300 грн. Страви на суму 600 грн доставляються безкоштовно.

About the author

Микулинці пожежа
trending_flat
Масштабна пожежа біля Тернополя: горіло 400 квадратних метрів підприємства

На Тернопільщині, у селищі Микулинці, сталася масштабна пожежа на підприємстві. Площа загоряння складала 400 метрів квадратних. Про це повідомили у ГУ ДСНС України у Тернопільській області. "Сьогодні вранці, 24 листопада, о 06:54 до оперативно-диспетчерської служби надійшло повідомлення про пожежу в селищі Микулинці Тернопільського району. На місце події за лічені хвилини прибули пожежно-рятувальні підрозділи. Як з’ясувалося, загоряння виникло в будівлі місцевого підприємства. Вогонь охопив значну площу — близько 400 кв. м. Гасіння ускладнювалося масштабами пожежі, тому для безперебійного забезпечення водою було додатково залучено 4 автоцистерни. Завдяки організованим та злагодженим діям вогнеборців о 09:24 пожежу вдалося повністю ліквідувати, не допустивши подальшого поширення вогню. Причини виникнення загоряння та матеріальні збитки наразі встановлюються", - йдеться у повідомленні.

мороз
trending_flat
Вдарить легкий морозець: якою буде погода на Тернопільщині на початку тижня

На Тернопільщині протягом початку тижня очікується хмарна погода, інколи з проясненням. Очікується дощ, а вночі морозець. Про це повідомив Тернопільський обласний центр з гідрометрології. "25 листопада: Хмарно. Невеликі опади переважно у вигляді дощу. Вітер південно – східний, 5 – 10 м/с. Температура по області вночі від 2° морозу до 3° тепла, вдень 2 – 7° тепла; по м. Тернополю вночі від 1° морозу до 1° тепла, вдень 4 – 6° тепла. Рівень небезпечності – зелений (відсутній) 26 листопада: Хмарно з проясненнями. Без істотних опадів. Вітер південно – східний, 7 – 12 м/с. Температура вночі від 1° морозу до 4° тепла, вдень 4 – 9° тепла. 27 листопада: Хмарно з проясненнями. Без істотних опадів. Вітер північно – західний, 7 – 12 м/с. Температура впродовж доби від 2° морозу до 3° тепла", - йдеться у повідомленні.

Тернопіль 15 квітня
trending_flat
Влучання у житлові будинки у Тернополі – не випадкові, і не ППО, – Тарас Пастух

Влучання у житлові будинки у Тернополі 19 листопада - не випадкові. І це свідомо вибрана росією ціль, а не ППО. Про це заявив заступник начальника Тернопільської обласної військової адміністрації Тарас Пастух. "Ми знаємо про те, що влучання відбулися не тільки в цих два будинки, про те, що були попадання в промисловий обʼєкт. І на даний час ми сходимося до одного висновку, що житлові будинки і по вулиці Стуса, і по вулиці 15 квітня - це не є випадкові влучання, а це абсолютно свідомо вибрана ціль росії для того, щоби не дати можливості приборкати пожежу на промисловому обʼєкті. Тому завдалося удару по цілі, де знаходилося багато людей", - сказав Тарас Пастух. За словами заступника начальника ОВА, під час пошуково-рятувальних робіт була загроза повторного удару. "Коли вже швидка надавала допомогу, коли бійці ДСНС проводили рятувальні роботи, відбувся повторний пуск, і вже не […]

Ігор Дуда помер
trending_flat
Помер Ігор Дуда – багаторічний директор Тернопільського обласного художнього музею

23 листопада на 86 році життя відійшов до вічності Ігор Дуда - багаторічний директор Тернопільського обласного художнього музею. Про це повідомили на сторінці музею. "З глибоким сумом сповіщаємо про відхід у вічність Ігоря Микитовича ДУДИ (10.03.1940-23.11.2025) — заслуженого працівника культури України, мистецтвознавця, краєзнавця, педагога, редактора, реставратора, директора Тернопільського обласного художнього музею у 1991-2021 рр. Його відданість музейній справі, невтомна праця та щире служіння культурі залишили глибокий слід у житті Тернопільщини. Ігор Микитович був мудрим керівником, натхненним дослідником і людиною великого серця. Світла пам’ять про нього назавжди збережеться у серцях колег, друзів і всіх, хто знав та цінував його працю. Вічна пам’ять! Про місце та час прощання повідомимо додатково…", - йдеться у повідомленні. У коментарях під дописом - численні співчуття рідним та спогади про неоціненний вклад Ігоря Дуди у нашу культуру.    

trending_flat
Підготовка печі до зими: що потрібно перевірити заздалегідь?

  Найбільш надійним способом для обігріву приватного будинку в холоди залишається піч. Вона незамінна при відсутності централізованого теплопостачання. Але і при його наявності відмовлятися від неї необов'язково. Підійде і для підстраховки на випадок відключення світла або газу через поломки, і просто як доповнення до основного типу обігріву. Хороший варіант, перевірений поколіннями. Але щоб опалювальний сезон пройшов з використанням печі безпечно і без сюрпризів, щоб тепло в приміщенні було стабільним, слід заздалегідь провести і перевірку, і підготовку цього пристрою. Тільки так можливо попередити проблеми з димом, тягою, сажею, мінімізувати ризики загоряння, заздалегідь придбати дросельну заслінку на сайті перевіреного постачальника або зробити інші необхідні для опалювального сезону замовлення. Облаштування опалювальних печей: що врахувати при огляді та підготовці до зими Перевірка стану печі починається з огляду: корпусу; топки; труби та димоходу. Важливо переконатися, що цілісність кладки не порушена, що тріщин і/або ознак появи […]

Тернопіль Стуса
trending_flat
Що відомо про рятувальну операцію у Тернополі станом на ранок 22 листопада

Вранці 22 листопада рятувальна операція у Тернополі триває. Близько третьої ночі рятувальники виявили тіло ще однієї загиблої особи на руїнах будинку на вулиці Стуса. Таким чином кількість загиблих сягнула 32. "Четверта доба пошуково-рятувальних робіт у Тернополі. Верхні поверхи вже майже очищені від дрібних уламків, рятувальники працюють з великими конструкціями, залучаючи інженерну техніку. Робота не зупиняється ні на мить. Станом на ранок відомо про 32 загиблих. 7 людей досі не вийшли на зв’язок", - кажуть у ГУ ДСНС України у Тернопільській області. Міський голова Тернополя Сергій Надал додав, що вважаються безвісти зниклими 7 осіб (з них 1 дитина). Продовжується демонтаж залізобетонних конструкцій сходової клітини та вивіз будівельного сміття з детальним оглядом кожного уламка. На місці працюють 104 рятувальники та 31 одиниця техніки. Читайте також: Згоріли заживо, обіймаючи одна одну: у пожежі після атаки загинули 2-класниця Амелія з мамою Оксаною

Контакти редакції: terminovo.te@gmail.com
м. Тернопіль, Кульчицької 2А
+380935295439
ПАРТНЕРИ

Новини Тернополя та Тернопільської області

Copyright

2018 – 2025