Чому варто замовити доставку страв із тандиру в Тернополі?

Піч тандир (глиняний котел) використовується в Азії, на Близькому Сході, в Пакистані, Бангладеш, Індії для приготування страв з м’яса, риби, овочів або хліба. У Туркменістані її називають «тоно», у Таджикистані — «танур», у Вірменії — «тонір», у Грузії — «тон», в арабських країнах — «танур». 

Тандир топлять деревним вугіллям, дровами та листям шпинату. Завдяки дуже високій температурі страви мають неповторний аромат і смак, готуються усього за кілька хвилин, зберігаючи надзвичайну соковитість і хрусткість. Вони називаються «тандирами» і є візитівкою й великою гордістю мережі закладів «Автопорт» у Тернополі. 

Чим тандир-меню відрізняється від гриля?

У грилі приготування страв здійснюється на повільному та слабкому вогні з використанням деревного або вугільного диму за температури близько 225–250 °C, що займає дуже багато часу.

Тандирна піч топиться деревним вугіллям або дровами, які кладуть на дно, а потім підпалюють. Їжа піддається прямому впливу вогню при 480 °C, під час якого продукти повністю захищені від вітру та інших зовнішніх впливів. Крім того, вони коптяться за допомогою диму, що сприяє збереженню жиру та соку.

Переваги тандирних страв

    1. Приготування без води та олії, тому тандирне меню коштує дешевше за страви, приготовлені іншими способами. Основа тандира — біла каолінова глина. Пройшовши через очищення, дроблення та випалення вона перетворюється на шамотний порошок. Його вогнетривкість 1680 °C. Після ліплення та повторного випалу при 1200 °C, тандир стає керамічним. Повільно нагрівається і також повільно віддає тепло. Робота тандира залежить лише від вогню. Оскільки деревне паливо згоряє поступово, перетворюючись на вугілля, поверхня вогнища сильно нагрівається. Після закінчення горіння тандир довго віддає накопичену енергію, створюючи чистий і бездимний жар.
    2. Можливість одночасно приготувати кілька партій страв, не змішуючи їхній смак і аромат, якщо дозволяє розмір тандиру. Зерниста структура випаленої каолінової глини зберігає мікропори, що підтримує температурний баланс і запобігає появі мікротріщин дна і стінок.
    3. Зручне приготування коржів. Оскільки поверхня всередині тандира гладка та чиста, на ній добре тримаються борошняні вироби. До нижньої частини готових коржів нічого не прилипає та ніколи не пригорає. 
  • Економія паливних матеріалів і незалежність від погоди. Форма тандира розрахована для використання мінімальної кількості горючих матеріалів. Завдяки невеликому вихідному отвору жар поступово, з усіх боків впливати на продукт. Отримання потрібної температури і створення хрусткої скоринки регулюється верхньою кришкою та/або ступенем відкриття піддувала. Ізольований процес приготування їжі в тандирі, на відміну від багаття чи мангалу, не залежить від природних примх.
    1. Забезпечення усіх способів нагріву продуктів: верхній, середній і нижній жар, конвекція. Якщо м’ясо нанизане на шампур (його найкраща форма – плоска) або ялинку, інтенсивне нагрівання за рахунок високої теплопровідності металу відбувається ізсередини. Це значно прискорює приготування як м’ясних, так і овочевих і рибних страв. 
  • 100% безпечність та екологічність страв. Тандир — практично стерильне середовище, в якому патогенна мікрофлора не має шансів на виживання. Його розпалюють виключно дровами, а набирає температуру він завдяки деревному вугіллю. Ці матеріали натуральні та безпечні. Під час розпалювання не застосовують будь-які рідини, бо запах може залишитися на продуктах. Це стосується і бересту. 
  • Наділяє страви особливим та неповторним ароматом з димними нотками. Для цього кору фруктових дерев зволожують. Невелику її кількість у залежності від потрібного ступінь копченості підкидають через верхню кришку у процесі приготування.  
  1. Збереження усієї користі та соковитості продуктів завдяки доведенню до готовності шляхом шокової термообробки. У високотемпературній атмосфері на поверхні м’яса утворюється колагенова скоринка, закриваються пори, що перешкоджає подальшій втраті вологи. Їжа з тандира — здорова та поживна, повністю зберігає мікроелементи, вітаміни та мінерали, що не встигають розкластися і втратити свої якості. Вони просто переходять в інше середовище. Це сприяє повному засвоєнню їжі та тривалому насиченню організму.

Велика кількість різних приправ, маринадів і пряностей щоразу розкриває нові смакові грані звичних шашликів, картоплі та риби, тому вони ніколи не набридають. 

Спробуйте фірмові тандири, завітавши до одного з чотирьох закладів мережі ресторанів «Автопорт» (кафе-бару, колиби, ресторану, піцерії) або замовляйте доставку по місту Тернопіль — і переконайтеся в цьому. 

Мінімальна вартість замовлення для доставки — 300 грн. Страви на суму 600 грн доставляються безкоштовно.

About the author

пельмені із заварного тіста
trending_flat
Найкраще заварне тісто для вареників та пельменів – рецепт від досвідченої господині

Хто сказав, що приготування пельменів — це складно? З цим перевіреним рецептом ви переконаєтесь, що зробити ідеальні домашні пельмені може кожен! Секрет — у правильному тісті на окропі, яке виходить надзвичайно еластичним і м'яким, а також у соковитій м'ясній начинці, що тане в роті. Цей рецепт від Марії Михальченко завоював серця тисяч господинь завдяки своїй простоті та бездоганному результату. Замість багатогодинного вимішування — всього 5-7 хвилин роботи, а замість капризного тіста — ідеальна консистенція з першого разу. Готові пельмені можна заморозити про запас або одразу відварити для сімейної вечері. Що робить це тісто особливим? Окріп! Саме гаряча вода "заварює" частину борошна, роблячи тісто шовковистим і пружним, а пельмені — ніжними навіть після заморозки. СПИСОК ІНГРЕДІЄНТІВ: - 1 яйце - 0.5 ч.л солі - 4 ст.л олії - 800 г борошна - 375 мл окропу - 1 кг свинини - 150-200 […]

атака на Україну 13 грудня
trending_flat
Масована атака по Україні 13 грудня: все, що відомо на цей час (оновлено)

Вранці 13 грудня Росія завдала масованого удару по південних регіонах України. За даними моніторингових груп, агресор застосував понад 250 одиниць різних засобів ураження, включаючи крилаті ракети "Калібр" та "Іскандер-К", близько 200 ударних безпілотників, а також ракети "Кинджал". Важливо Росія застосувала понад 250 одиниць різних засобів ураження, включаючи ракети "Кинджал", "Калібр", "Іскандер-К" та близько 200 ударних дронів. Пошкоджено 10 підстанцій та ТЕС в Одеській області, що призвело до складної ситуації з електропостачанням у регіоні. Зафіксовано влучання в житловий будинок у Миколаєві, нежитлову будівлю в Дніпрі та промислову інфраструктуру Миколаївщини. Оновлено о 09:30. В Одесі попередньо четверо постраждалих, - ДСНС. У Службі повідомили, що всю вогнеборці ліквідовували пожежі, які виникли внаслідок влучань. Попри постійні повітряні тривоги рятувальники приборкали масштабне займання цивільного судна. Для ліквідації наслідків ворожих обстрілів залучені понад 100 рятувальників. Що відомо про наслідки атак станом на ранок 13 грудня Найбільше […]

trending_flat
В Україні з’явилась мапа забруднення підземних вод: яка ситуація на Тернопільщині

В Україні з’явилась інтерактивна мапа нітратного забруднення підземних вод, яка вперше показує динаміку та масштаб проблеми за останні 9 років. Дані за 2024 рік свідчать: у п’яти областях більше половини проб води з колодязів та свердловин не відповідають санітарним нормам щодо вмісту нітратів. Мапу створила ГО «Екодія» на основі результатів лабораторних досліджень, які проводять обласні центри контролю та профілактики хвороб МОЗ. Найвищі відсотки перевищень зафіксовані на Миколаївщині (65,1%), Одещині (59,2%) та Харківщині (55,4%). Натомість на заході України ситуація стабільніша: у Закарпатській області немає жодної проби з перевищенням. Мапа охоплює дані за 2015–2024 роки та створена ГО «Екодія» на основі результатів лабораторних досліджень, які проводять обласні центри контролю та профілактики хвороб МОЗ України.   Найвищі відсотки проб води із перевищеннями зафіксовані в Миколаївській області — 65,1%, Одеській — 59,2%, Харківській — 55,4%, Кіровоградській — 53,6% та Сумській — 52,6%.  Значний відсоток проб […]

trending_flat
Ультрафіолетовий друк на пластику: сучасне рішення для брендування

У сучасній рекламній індустрії друк на пластику став однією з ключових технологій, що дозволяє створювати стійкі та високодеталізовані вироби для бізнесу й творчих проєктів. Зростання популярності УФ-друку пояснюється його здатністю працювати безпосередньо з різними видами пластикових поверхонь, зберігаючи яскравість і чіткість зображення навіть у складних умовах експлуатації. Саме це робить технологію зручною для створення брендованої продукції, інтер’єрних елементів та технічних деталей, де важлива довговічність. Переваги УФ-друку на пластику Ультрафіолетова технологія відома не лише високою якістю, а й широким спектром можливостей, які роблять її однією з найбільш ефективних для брендування. Основні переваги включають: Високу деталізацію та точність зображення — текстури, дрібні елементи та градієнти передаються максимально чітко. Швидкість нанесення — полімеризація відбувається миттєво, що дозволяє оперативно виготовляти навіть великі партії продукції. Стійкість до стирання, вологи та ультрафіолету — зображення не вигорає, не змивається й не тріскається навіть під впливом сонця чи температурних перепадів. […]

скандал
trending_flat
Юристка з Одеси звинувачує поліцейських Тернополя у незаконній зупинці і не тільки: яка версія поліції (відео)

Адвокатка з Одеси Ганна Сластнікова розповіла у своєму акаунті в Тікток історію зупинки патрульними її авто, за кермом якого був її чоловік. Пара з дітьми вирушили з Одеси до Буковелю, шлях пролягав через Тернопільську область. Тут вони були зупинені патрульними за порушення правил дорожнього руху. Патрульні помітили у водія ознаки наркотичного сп'яніння, тому запропонували йому пройти огляд на стан сп'яніння у медзакладі Тернополя. При цьому відомо, що водій отримував уже багато протоколів за водіння у нетверезому стані, двічі позбавлений прав. Це не завадило йому сісти за кермо. Коли його спитали, чи вживаєте ви наркотичні речовини, чоловік відповів: "Ні, вже ні". Його ж дружина вважає, що зупинка і всі решту дії поліцейських, були неправомірними. @advokat.slastnikova «Вдалий відпочинок» завдяки тернопільській поліції — але в цій історії все навпаки. #буковлель #адвокат #відпочинок #поліція #ганнасластнікова ♬ оригінальний звук - advokat.slastnikova У поліції назвали звинувачення […]

Микола Василишин
trending_flat
У Тернополі зникла дитина

Поліцейські Тернополя розшукують неповнолітнього Миколу Василишина, який зник 11 грудня. Про це розповіли у пресслужбі поліції Тернопільської області. "Поліція встановлює місцезнаходження безвісти зниклого Василишина Миколи Васильовича, 29.12.2011 р.н. жителя міста Тернополя. За словами матері, 11 грудня 2025 року близько 08:30 хлопець пішов з дому та до цього часу перебуває у невідомому місці, на телефонні дзвінки не відповідає. Прикмети: зріст близько 170 см. Був одягнений у чорну куртку, спортивні штани темного кольору та кросівки світлого кольору", - йдеться у повідомленні. Якщо вам відома будь-яка інформація про можливе місцеперебування Василишина Миколи Васильовича, негайно повідомте за номером 102 або зверніться до найближчого підрозділу поліції.  

Контакти редакції: terminovo.te@gmail.com
м. Тернопіль, Кульчицької 2А
+380935295439
ПАРТНЕРИ

Новини Тернополя та Тернопільської області

Copyright

2018 – 2025