Чому варто замовити доставку страв із тандиру в Тернополі?

Піч тандир (глиняний котел) використовується в Азії, на Близькому Сході, в Пакистані, Бангладеш, Індії для приготування страв з м’яса, риби, овочів або хліба. У Туркменістані її називають «тоно», у Таджикистані — «танур», у Вірменії — «тонір», у Грузії — «тон», в арабських країнах — «танур». 

Тандир топлять деревним вугіллям, дровами та листям шпинату. Завдяки дуже високій температурі страви мають неповторний аромат і смак, готуються усього за кілька хвилин, зберігаючи надзвичайну соковитість і хрусткість. Вони називаються «тандирами» і є візитівкою й великою гордістю мережі закладів «Автопорт» у Тернополі. 

Чим тандир-меню відрізняється від гриля?

У грилі приготування страв здійснюється на повільному та слабкому вогні з використанням деревного або вугільного диму за температури близько 225–250 °C, що займає дуже багато часу.

Тандирна піч топиться деревним вугіллям або дровами, які кладуть на дно, а потім підпалюють. Їжа піддається прямому впливу вогню при 480 °C, під час якого продукти повністю захищені від вітру та інших зовнішніх впливів. Крім того, вони коптяться за допомогою диму, що сприяє збереженню жиру та соку.

Переваги тандирних страв

    1. Приготування без води та олії, тому тандирне меню коштує дешевше за страви, приготовлені іншими способами. Основа тандира — біла каолінова глина. Пройшовши через очищення, дроблення та випалення вона перетворюється на шамотний порошок. Його вогнетривкість 1680 °C. Після ліплення та повторного випалу при 1200 °C, тандир стає керамічним. Повільно нагрівається і також повільно віддає тепло. Робота тандира залежить лише від вогню. Оскільки деревне паливо згоряє поступово, перетворюючись на вугілля, поверхня вогнища сильно нагрівається. Після закінчення горіння тандир довго віддає накопичену енергію, створюючи чистий і бездимний жар.
    2. Можливість одночасно приготувати кілька партій страв, не змішуючи їхній смак і аромат, якщо дозволяє розмір тандиру. Зерниста структура випаленої каолінової глини зберігає мікропори, що підтримує температурний баланс і запобігає появі мікротріщин дна і стінок.
    3. Зручне приготування коржів. Оскільки поверхня всередині тандира гладка та чиста, на ній добре тримаються борошняні вироби. До нижньої частини готових коржів нічого не прилипає та ніколи не пригорає. 
  • Економія паливних матеріалів і незалежність від погоди. Форма тандира розрахована для використання мінімальної кількості горючих матеріалів. Завдяки невеликому вихідному отвору жар поступово, з усіх боків впливати на продукт. Отримання потрібної температури і створення хрусткої скоринки регулюється верхньою кришкою та/або ступенем відкриття піддувала. Ізольований процес приготування їжі в тандирі, на відміну від багаття чи мангалу, не залежить від природних примх.
    1. Забезпечення усіх способів нагріву продуктів: верхній, середній і нижній жар, конвекція. Якщо м’ясо нанизане на шампур (його найкраща форма – плоска) або ялинку, інтенсивне нагрівання за рахунок високої теплопровідності металу відбувається ізсередини. Це значно прискорює приготування як м’ясних, так і овочевих і рибних страв. 
  • 100% безпечність та екологічність страв. Тандир — практично стерильне середовище, в якому патогенна мікрофлора не має шансів на виживання. Його розпалюють виключно дровами, а набирає температуру він завдяки деревному вугіллю. Ці матеріали натуральні та безпечні. Під час розпалювання не застосовують будь-які рідини, бо запах може залишитися на продуктах. Це стосується і бересту. 
  • Наділяє страви особливим та неповторним ароматом з димними нотками. Для цього кору фруктових дерев зволожують. Невелику її кількість у залежності від потрібного ступінь копченості підкидають через верхню кришку у процесі приготування.  
  1. Збереження усієї користі та соковитості продуктів завдяки доведенню до готовності шляхом шокової термообробки. У високотемпературній атмосфері на поверхні м’яса утворюється колагенова скоринка, закриваються пори, що перешкоджає подальшій втраті вологи. Їжа з тандира — здорова та поживна, повністю зберігає мікроелементи, вітаміни та мінерали, що не встигають розкластися і втратити свої якості. Вони просто переходять в інше середовище. Це сприяє повному засвоєнню їжі та тривалому насиченню організму.

Велика кількість різних приправ, маринадів і пряностей щоразу розкриває нові смакові грані звичних шашликів, картоплі та риби, тому вони ніколи не набридають. 

Спробуйте фірмові тандири, завітавши до одного з чотирьох закладів мережі ресторанів «Автопорт» (кафе-бару, колиби, ресторану, піцерії) або замовляйте доставку по місту Тернопіль — і переконайтеся в цьому. 

Мінімальна вартість замовлення для доставки — 300 грн. Страви на суму 600 грн доставляються безкоштовно.

About the author

випав з 5 поверху
trending_flat
У ТЦК Тернополя прокоментували падіння чоловіка з 5 поверху

У Тернополі в приміщенні ТЦК стався нещасний випадок - з 5 поверху випав чоловік. Спочатку казали, що він загинув, проте у ТЦК згодом прокоментували інформацію - чоловік, на щастя, живий, і перебуває в стабільному стані. Про це йдеться в офіційному коментарі на сторінці ТЦК. "8 листопада 2025 року близько 00 год. 15 хв. до Тернопільського ОМТЦК та СП був доставлений військовозобов’язаний громадянин Т., який є порушником військово-облікового законодавства. Відстрочки від призову та бронювання він не має. На момент доставки громадянин Т. перебував у стані алкогольного сп’яніння. З огляду на його стан, який унеможливлював проведення об’єктивних процесуальних дій щодо притягнення до адміністративної відповідальності, його було тимчасово розміщено в кімнаті відпочинку військовозобов’язаних. Близько 03 год. 50 хв. громадянин Т., перебуваючи в санвузлі спального приміщення (5-й поверх), самовільно демонтував склопакет вікна, зв’язав власний одяг та, намагаючись спуститися по ньому, зірвався та впав на […]

Кременець
trending_flat
“Кохання, що спалахнуло кров’ю”: моторошна історія кременецьких Ромео і Джульєтти 1761 року (такого ви не читали!)

У 1761 році у Кременці сталося жахливе вбивство. Адвокат Віталій Сідоров з Кременця розповів про реальний судовий процес над закоханою парою Анни та Яна, життя яких зруйнував "любовний трикутник". Оригінальний текст Віталія Сідорова: Кременецькі Ромео і Джульєтта: кохання, що спалахнуло кров’ю (1761)Уявіть морозну волинську ніч. Холод пронизує шкіру, сніг хрумтить під ногами, а серце б’ється так, ніби саме вирішує долю. В одній маленькій хатині в селі Піщатинці 28-річна Анна Кліміха та 32-річний мандрівник Ян Прухницький відчувають те, що не має права існувати. Заборонене кохання, пристрасть, що палає всередині, - і страх.Її чоловік Томаш, грубий ткач, душить Анну ревнощами і побоями. “Він не дає дихати, - шепотіла Анна сусідам, - як ланцюг на шиї”. Ян обіцяє свободу: “Твоє серце -моє, а його життя… воно заважає нашому раю”. Ніч вибухнула Опівночі Ян прокрадається до хати. Двері скриплять, серце Анни калатає, сльози котяться […]

затримання
trending_flat
Викрили експоліцейського, який обіцяв за долари зняти з розшуку військовозобов’язаного у Тернополі

У Тернополі викрили чергову схему заробітку на військовозобов'язаних. Чоловік вимагав 4 тисячі доларів за обіцянку зняти людину з розшуку та допомогти уникнути мобілізації. Інформацію про затримання оприлюднила поліція Тернопільської області. Справу розкрили слідчі обласного управління разом із працівниками Управління стратегічних розслідувань та Департаменту військової контррозвідки СБУ. Тернополянин запропонував свої послуги військовозобов'язаному, якого шукали через ухилення від призову. У прокуратурі Тернопільської області уточнюють, що затриманий є експоліцейським. "За даними слідства, військовозобов’язаний розповів своєму знайомому, який в минулому був працівником поліції, про неможливість офіційного працевлаштування через перебування у розшуку в системі «Оберіг». Той пообіцяв чоловіку за 4 тис дол США через особисті зв’язки в ТЦК СП вплинути на рішення про зняття з розшуку", - кажуть у прокуратурі. Фігуранта затримали 3 листопада, коли він отримував гроші від клієнта. Чоловіку вже повідомили про підозру за статтею "зловживання впливом". За це йому загрожує від трьох […]

пивзавод
trending_flat
Колись було гордістю Збаража. Хочуть дати нове життя легендарному підприємству

У Збаражі продали будівлі колишнього пивзаводу. Вартість майна -  4,2 мільйона гривень. Ціна на аукціоні зросла майже в шість разів порівняно зі стартовою. Про це розповів міський голова Роман Полікровський у своєму Facebook. Збаразький пивзавод у 90-х був потужним підприємством. Він давав роботу місцевим жителям, наповнював бюджет і був однією з візитівок міста. Але потім розпочався занепад. Власники змінювалися, виробництво зупинилося, обладнання вивезли, а будівлі почали руйнуватися. Територія перетворилася на смітник. До 2015 року власники навіть не платили податок за землю, борг зростав. Знайти юридичних власників не вдалося – їх не було в державних реєстрах. Судові процеси нічого не давали. Міська влада вирішила визнати завод безхазяйним майном. Депутати підтримали це рішення, повідомив Полікровський. Підготовчі дії почалися влітку 2020 року. Після всіх судових процедур завод повернули у власність громади.Міська рада виставила руїни на відкритий аукціон. Продавали групу нежитлових приміщень загальною площею […]

зміна підчерги Тернопільський район
trending_flat
Змінили підчергу вимкнень світла для частини Тернопільського району: адреси

В АТ "Тернопільобленерго" змінили підчергу вимкнень світла для частини Тернопільського району. Йдеться про села Підгаєцької ОТГ. Про це йдеться на офіційній сторінці АТ "Тернопільобленерго". "До уваги жителів Тернопільського району! Зміни в підчерзі 5.2 графіку погодинних відключень (ГПВ). З 06.11.2025р. для частини Підгаєцької ОТГ буде змінено підчергу погодинних відключень з 5.2 на 3.2. Зміна підчерги стосуватиметься споживачів, які проживають у таких населених пунктах: с. Вага, с. Бронгалівка, с. Михайлівка. Просимо з розумінням поставитися до ситуації та відстежувати актуальну інформацію щодо відключень електроенергії за своєю адресою на офіційному сайті АТ «ТЕРНОПІЛЬОБЛЕНЕРГО», - йдеться у повідомленні.

ДТП
trending_flat
На Тернопільщині сталася ДТП з юним мотоциклістом

На Тернопільщині сталася аварія за участі неповнолітнього мотоцикліста.  Про це розповіли у поліції Тернопільської області. "На автодорозі "Хоростків-Гримайлів", неподалік села Карашинці, близько 18:00 не розминулися мотоцикл та автомобіль. Про аварію на спецлінію Гусятинського відділення поліції повідомила місцева жителька. У ході перевірки стало відомо, що водій автомобіля Volkswagen Caddy, здійснюючи маневр обгону, допустив зіткнення із мототранспортом SPARK, яким керував 15-річний юнак. У результаті удару неповнолітній отримав легкі тілесні ушкодження", - йдеться у повідомленні. Раніше "Терміново" також розповідало, що за добу сталися дві ДТП з пасажирськими автобусами. Десятеро людей отримали травми.

Контакти редакції: terminovo.te@gmail.com
м. Тернопіль, Кульчицької 2А
+380935295439
ПАРТНЕРИ

Новини Тернополя та Тернопільської області

Copyright

2018 – 2025