Чому варто замовити доставку страв із тандиру в Тернополі?

Піч тандир (глиняний котел) використовується в Азії, на Близькому Сході, в Пакистані, Бангладеш, Індії для приготування страв з м’яса, риби, овочів або хліба. У Туркменістані її називають «тоно», у Таджикистані — «танур», у Вірменії — «тонір», у Грузії — «тон», в арабських країнах — «танур». 

Тандир топлять деревним вугіллям, дровами та листям шпинату. Завдяки дуже високій температурі страви мають неповторний аромат і смак, готуються усього за кілька хвилин, зберігаючи надзвичайну соковитість і хрусткість. Вони називаються «тандирами» і є візитівкою й великою гордістю мережі закладів «Автопорт» у Тернополі. 

Чим тандир-меню відрізняється від гриля?

У грилі приготування страв здійснюється на повільному та слабкому вогні з використанням деревного або вугільного диму за температури близько 225–250 °C, що займає дуже багато часу.

Тандирна піч топиться деревним вугіллям або дровами, які кладуть на дно, а потім підпалюють. Їжа піддається прямому впливу вогню при 480 °C, під час якого продукти повністю захищені від вітру та інших зовнішніх впливів. Крім того, вони коптяться за допомогою диму, що сприяє збереженню жиру та соку.

Переваги тандирних страв

    1. Приготування без води та олії, тому тандирне меню коштує дешевше за страви, приготовлені іншими способами. Основа тандира — біла каолінова глина. Пройшовши через очищення, дроблення та випалення вона перетворюється на шамотний порошок. Його вогнетривкість 1680 °C. Після ліплення та повторного випалу при 1200 °C, тандир стає керамічним. Повільно нагрівається і також повільно віддає тепло. Робота тандира залежить лише від вогню. Оскільки деревне паливо згоряє поступово, перетворюючись на вугілля, поверхня вогнища сильно нагрівається. Після закінчення горіння тандир довго віддає накопичену енергію, створюючи чистий і бездимний жар.
    2. Можливість одночасно приготувати кілька партій страв, не змішуючи їхній смак і аромат, якщо дозволяє розмір тандиру. Зерниста структура випаленої каолінової глини зберігає мікропори, що підтримує температурний баланс і запобігає появі мікротріщин дна і стінок.
    3. Зручне приготування коржів. Оскільки поверхня всередині тандира гладка та чиста, на ній добре тримаються борошняні вироби. До нижньої частини готових коржів нічого не прилипає та ніколи не пригорає. 
  • Економія паливних матеріалів і незалежність від погоди. Форма тандира розрахована для використання мінімальної кількості горючих матеріалів. Завдяки невеликому вихідному отвору жар поступово, з усіх боків впливати на продукт. Отримання потрібної температури і створення хрусткої скоринки регулюється верхньою кришкою та/або ступенем відкриття піддувала. Ізольований процес приготування їжі в тандирі, на відміну від багаття чи мангалу, не залежить від природних примх.
    1. Забезпечення усіх способів нагріву продуктів: верхній, середній і нижній жар, конвекція. Якщо м’ясо нанизане на шампур (його найкраща форма – плоска) або ялинку, інтенсивне нагрівання за рахунок високої теплопровідності металу відбувається ізсередини. Це значно прискорює приготування як м’ясних, так і овочевих і рибних страв. 
  • 100% безпечність та екологічність страв. Тандир — практично стерильне середовище, в якому патогенна мікрофлора не має шансів на виживання. Його розпалюють виключно дровами, а набирає температуру він завдяки деревному вугіллю. Ці матеріали натуральні та безпечні. Під час розпалювання не застосовують будь-які рідини, бо запах може залишитися на продуктах. Це стосується і бересту. 
  • Наділяє страви особливим та неповторним ароматом з димними нотками. Для цього кору фруктових дерев зволожують. Невелику її кількість у залежності від потрібного ступінь копченості підкидають через верхню кришку у процесі приготування.  
  1. Збереження усієї користі та соковитості продуктів завдяки доведенню до готовності шляхом шокової термообробки. У високотемпературній атмосфері на поверхні м’яса утворюється колагенова скоринка, закриваються пори, що перешкоджає подальшій втраті вологи. Їжа з тандира — здорова та поживна, повністю зберігає мікроелементи, вітаміни та мінерали, що не встигають розкластися і втратити свої якості. Вони просто переходять в інше середовище. Це сприяє повному засвоєнню їжі та тривалому насиченню організму.

Велика кількість різних приправ, маринадів і пряностей щоразу розкриває нові смакові грані звичних шашликів, картоплі та риби, тому вони ніколи не набридають. 

Спробуйте фірмові тандири, завітавши до одного з чотирьох закладів мережі ресторанів «Автопорт» (кафе-бару, колиби, ресторану, піцерії) або замовляйте доставку по місту Тернопіль — і переконайтеся в цьому. 

Мінімальна вартість замовлення для доставки — 300 грн. Страви на суму 600 грн доставляються безкоштовно.

About the author

герої
trending_flat
Зустрінуть перемогу на небесах: ще шестеро Героїв втратила Тернопільщина

Кожна втрата на фронті — це не просто ім'я в списку, а чиєсь зупинене серце, недожиті мрії, порожнє місце за сімейним столом. Це батько, який не повернеться додому, син, якого більше не обіймуть рідні руки, друг, з яким не випадає більше сміятися. Тернопільщина переживає важкі часи, але імена Героїв назавжди закарбуються в нашій пам'яті та пам'яті наступних поколінь. Олег Божок На фронті поліг військовий Олег Божок, який захищав Україну від вторгнення Росії ще з часів АТО. Серце воїна зупинилось 12 серпня 2024 року в Курській області. З сумом повідомляємо, що 12 серпня 2024 року відданий військовій присязі на вірність Українському народу, мужньо виконавши військовий обов`язок, в бою за Україну, її свободу і незалежність, в районі н.п. Сверликово Курської області, загинув солдат БОЖОК ОЛЕГ ІВАНОВИЧ, 1981 року народження, житель с. Лосяч Скала-Подільської територіальної громади, учасник АТО, він з перших днів повномасштабного […]

нема води
trending_flat
Сотні тернополян будуть без води 11 грудня: перелік адрес

Сотні тернополян будуть без холодної води 11 грудня. Про це попереджають фахівці КП "Тернопільводоканал". "У зв'язку з заміною запірної арматури на вул. Замонастирській буде тимчасово припинено водопостачання з 9.00 до 14.00 год 11 грудня до житлових будинків і адміністративних приміщень за адресами: 🔹вул. Антіна Манастирського від №1 по №20, 🔹вул. Замонастирська, 🔹вул. Мостова, 🔹вул. Мостова-бічна, 🔹вул. Дівоча, 🔹вул. Деповська, 🔹вул. Миколи Пирогова, 🔹вул. Івана Підкови, 🔹вул. Польова, 🔹пров. Дівочий, 🔹вул. Степана Шагайди. ❗️Понижений тиск води можливий на вул. Шпитальній, Стрімкій та Ярослава Стецька", - йдеться у повідомленні. Водоканалівці просять вибачення за незручності.

здай кров
trending_flat
У Тернополі закликають здати кров напередодні Різдва: центр служби крові розпочав святкову акцію

У Тернополі стартувала різдвяна ініціатива, покликана підтримати пацієнтів місцевих лікарень та поранених воїнів. Тернопільський центр служби крові закликає жителів області долучитися до доброї справи та стати донорами у передсвятковий період. У закладі наголошують: саме зимові свята є часом, коли запасів крові часто не вистачає. Люди виїжджають, більше відпочивають, а кількість донорів зменшується, при цьому потреба у крові залишається стабільно високою. Медики закликають містян утриматися від вживання алкоголю перед донацією. «У різдвяний період ми всі даруємо увагу і тепло один одному. Але є подарунок, який може врятувати життя, — донорська кров. Алкоголь і донорство — несумісні. Тільки якісна та здорова кров може допомогти рятувати життя», — наголошують у центрі. У закладі додають, що кожна донація може стати для когось справжнім різдвяним дивом. Де і коли здати кров? Тернопільський центр служби крові, вул. Клінічна, 8 08:00–13:00, понеділок–п’ятниця

Божок
trending_flat
На Курщині загинув досвідчений військовий, учасник АТО Олег Божок

На фронті поліг солдат з Тернопільщини Олег Божок. Він був учасником АТО та досвідченим військовим. Серце воїна зупинилось 12 серпня 2024 року в Курській області. Про втрату розповіли у Другому-відділі Чортківського Ртцк-та-сп. "З сумом повідомляємо, що 12 серпня 2024 року відданий військовій присязі на вірність Українському народу, мужньо виконавши військовий обов`язок, в бою за Україну, її свободу і незалежність, в районі н.п. Сверликово Курської області, загинув солдат БОЖОК ОЛЕГ ІВАНОВИЧ, 1981 року народження, житель с. Лосяч Скала-Подільської територіальної громади, учасник АТО, він з перших днів повномасштабного вторгнення приєднався до своїх побратимів, та на жаль перемогу зустріне з небесним військом. Важко знайти слова втіхи, неможливо загоїти біль та гіркоту від втрати рідної, близької людини, нехай добрий, світлий спомин про Олега стане сильнішим за смерть і назавжди залишиться у пам`яті рідних, друзів, бойових побратимів, усіх хто знав його, любив і шанував. В […]

Шахрайство на Тернопільщині 9 грудня
trending_flat
Жителька Тернопільщини віддала 100 тисяч гривень “працівнику поліції”

Жителька Тернопільщини віддала шахраям 100 тисяч гривень. Злочинець представився працівником кіберполіції. Про це повідомляють у поліції Тернопільської області. "До правоохоронців 6 грудня звернулася жителька одного з районних центрів Тернопільщини, 1969 року народження, із заявою про шахрайські дії. За словами потерпілої, до неї зателефонувала невідома особа, яка представилася працівником кіберполіції. Зловмисник, зловживаючи довірою жінки та використовуючи методи психологічного тиску, переконав її встановити на телефон й використовувати мобільний додаток онлайн-банкінгу для «перевірки безпеки банківського рахунку» з метою власної наживи. У результаті певних маніпуляцій аферист змусив заявницю самостійно переказати зі своєї банківської картки кошти на рахунок невідомої особи. Загальна сума втрат становить 100 000 гривень", - йдеться у повідомленні. Поліцейські встановлюють особу зловмисника, відкрито кримінальне провадження.

погода
trending_flat
На Тернопільщині буде аномально тепло, але не без сюрпризів: яку небезпеку підготувала погода

На Тернопільщині 10 грудня очікується аномальне тепло - температура повітря може сягнути 10 градусів. Про це повідомляють метеорологи Тернопільського обласного центру з гідрометрології. "10 грудня: Хмарно. Вночі невеликі дощі. Вдень без істотних опадів. Вночі та вранці туман. Вітер західний, 5 – 10 м/с. Температура по області впродовж доби 5 – 10° тепла; по м. Тернополю вночі 5 – 7° тепла, вдень 8 – 10° тепла. Попередження про метеорологічні явища Область, місто: Ввечері 09 грудня та вночі і вранці 10 грудня туман видимістю 200 – 500м. Рівень небезпечності – жовтий (НМЯ I) 11 грудня: Хмарно з проясненнями. Без істотних опадів. Вітер західний, 5 – 10 м/с. Температура впродовж доби 5 – 10° тепла. 12 грудня: Хмарно з проясненнями. Без істотних опадів. Вітер північно – західний, 7 – 12 м/с. Температура впродовж доби 3 – 8° тепла", - йдеться у повідомленні. ПОПЕРЕДЖЕННЯ. […]

Контакти редакції: terminovo.te@gmail.com
м. Тернопіль, Кульчицької 2А
+380935295439
ПАРТНЕРИ

Новини Тернополя та Тернопільської області

Copyright

2018 – 2025