Чому варто замовити доставку страв із тандиру в Тернополі?

Піч тандир (глиняний котел) використовується в Азії, на Близькому Сході, в Пакистані, Бангладеш, Індії для приготування страв з м’яса, риби, овочів або хліба. У Туркменістані її називають «тоно», у Таджикистані — «танур», у Вірменії — «тонір», у Грузії — «тон», в арабських країнах — «танур». 

Тандир топлять деревним вугіллям, дровами та листям шпинату. Завдяки дуже високій температурі страви мають неповторний аромат і смак, готуються усього за кілька хвилин, зберігаючи надзвичайну соковитість і хрусткість. Вони називаються «тандирами» і є візитівкою й великою гордістю мережі закладів «Автопорт» у Тернополі. 

Чим тандир-меню відрізняється від гриля?

У грилі приготування страв здійснюється на повільному та слабкому вогні з використанням деревного або вугільного диму за температури близько 225–250 °C, що займає дуже багато часу.

Тандирна піч топиться деревним вугіллям або дровами, які кладуть на дно, а потім підпалюють. Їжа піддається прямому впливу вогню при 480 °C, під час якого продукти повністю захищені від вітру та інших зовнішніх впливів. Крім того, вони коптяться за допомогою диму, що сприяє збереженню жиру та соку.

Переваги тандирних страв

    1. Приготування без води та олії, тому тандирне меню коштує дешевше за страви, приготовлені іншими способами. Основа тандира — біла каолінова глина. Пройшовши через очищення, дроблення та випалення вона перетворюється на шамотний порошок. Його вогнетривкість 1680 °C. Після ліплення та повторного випалу при 1200 °C, тандир стає керамічним. Повільно нагрівається і також повільно віддає тепло. Робота тандира залежить лише від вогню. Оскільки деревне паливо згоряє поступово, перетворюючись на вугілля, поверхня вогнища сильно нагрівається. Після закінчення горіння тандир довго віддає накопичену енергію, створюючи чистий і бездимний жар.
    2. Можливість одночасно приготувати кілька партій страв, не змішуючи їхній смак і аромат, якщо дозволяє розмір тандиру. Зерниста структура випаленої каолінової глини зберігає мікропори, що підтримує температурний баланс і запобігає появі мікротріщин дна і стінок.
    3. Зручне приготування коржів. Оскільки поверхня всередині тандира гладка та чиста, на ній добре тримаються борошняні вироби. До нижньої частини готових коржів нічого не прилипає та ніколи не пригорає. 
  • Економія паливних матеріалів і незалежність від погоди. Форма тандира розрахована для використання мінімальної кількості горючих матеріалів. Завдяки невеликому вихідному отвору жар поступово, з усіх боків впливати на продукт. Отримання потрібної температури і створення хрусткої скоринки регулюється верхньою кришкою та/або ступенем відкриття піддувала. Ізольований процес приготування їжі в тандирі, на відміну від багаття чи мангалу, не залежить від природних примх.
    1. Забезпечення усіх способів нагріву продуктів: верхній, середній і нижній жар, конвекція. Якщо м’ясо нанизане на шампур (його найкраща форма – плоска) або ялинку, інтенсивне нагрівання за рахунок високої теплопровідності металу відбувається ізсередини. Це значно прискорює приготування як м’ясних, так і овочевих і рибних страв. 
  • 100% безпечність та екологічність страв. Тандир — практично стерильне середовище, в якому патогенна мікрофлора не має шансів на виживання. Його розпалюють виключно дровами, а набирає температуру він завдяки деревному вугіллю. Ці матеріали натуральні та безпечні. Під час розпалювання не застосовують будь-які рідини, бо запах може залишитися на продуктах. Це стосується і бересту. 
  • Наділяє страви особливим та неповторним ароматом з димними нотками. Для цього кору фруктових дерев зволожують. Невелику її кількість у залежності від потрібного ступінь копченості підкидають через верхню кришку у процесі приготування.  
  1. Збереження усієї користі та соковитості продуктів завдяки доведенню до готовності шляхом шокової термообробки. У високотемпературній атмосфері на поверхні м’яса утворюється колагенова скоринка, закриваються пори, що перешкоджає подальшій втраті вологи. Їжа з тандира — здорова та поживна, повністю зберігає мікроелементи, вітаміни та мінерали, що не встигають розкластися і втратити свої якості. Вони просто переходять в інше середовище. Це сприяє повному засвоєнню їжі та тривалому насиченню організму.

Велика кількість різних приправ, маринадів і пряностей щоразу розкриває нові смакові грані звичних шашликів, картоплі та риби, тому вони ніколи не набридають. 

Спробуйте фірмові тандири, завітавши до одного з чотирьох закладів мережі ресторанів «Автопорт» (кафе-бару, колиби, ресторану, піцерії) або замовляйте доставку по місту Тернопіль — і переконайтеся в цьому. 

Мінімальна вартість замовлення для доставки — 300 грн. Страви на суму 600 грн доставляються безкоштовно.

About the author

атака Тернопіль 15 квітня 19 листопада
trending_flat
Як допомогти постраждалим після атаки на Тернопіль 19 листопада (адреси і пункти збору)

Після нищівної атаки на Тернопіль багато містян втратили житло. Як допомогти? Зібрали усі адреси, де збирають допомогу для постраждалих (теплі речі, їжа, прихисток). Інформація доповнюється. Пункти обігріву та підтримки для жителів постраждалих будинків: школа № 22 та школа № 27. Там можна зігрітися, випити чаю, поговорити з психологом, отримати необхідну допомогу. Якщо ваше житло постраждало внаслідок ворожої атаки і ви потребуєте тимчасового проживання, телефонуйте за номерами: 1580, 0800 303 522 та +38 067 447 29 19. Також допомогу організували при парафії УГКЦ Архистратига Михаїла (вул. 15 квітня,1). Якщо ви маєте змогу долучитись, приносьте. "Багато родин в Тернополі сьогодні втратили свій дім, помешкання, майно. Їм не буде де переночувати і що їсти. Додатково від УГКЦ відкриваємо прихисток та пункт допомоги постраждалим від ранкової атаки при парафії УГКЦ Архистратига Михаїла (вул. 15 квітня,1). Просимо приносити сюди їжу, теплий одяг, ковдри, пледи, подушки. […]

Атака на Тернопіль Стуса
trending_flat
Дев’ять ракет влучило по Тернополю: все, що відомо про наслідки атаки (фото, відео)

Вранці 19 листопада російські війська завдали ракетного удару по Тернополю. Внаслідок атаки загинуло щонайменше 25 осіб, серед яких троє дітей. Десятки людей отримали поранення, кілька сотень квартир зазнали пошкоджень або повністю вигоріли. "Терміново" перебувало на місці будинків, де проводиться рятувальна операція. У місті оголошено триденну жалобу - з 19 по 21 листопада. За даними Повітряних сил ЗСУ, окупанти випустили по місту дев'ять крилатих ракет Х-101. Ракети були запущені з бомбардувальників, які піднялися в повітря з аеродрому у Бєлгородській області РФ. Відстань від точки запуску до Тернополя становить близько 900 кілометрів. Основні цілі ударів — житлові будинки на вулицях Стуса та 15 квітня, а також промисловий об'єкт у тому ж мікрорайоні. Дві дев'ятиповерхівки отримали критичні пошкодження: в одній з них стався обвал кількох секцій, в іншій спалахнула масштабна пожежа. Тривають роботи з розбору завалів та пошуку постраждалих. Кількість жертв може зрости, […]

trending_flat
Атака на Тернопіль 19 листопада: що відомо про наслідки

Росіяни завдали однієї з наймасштабніших масованих атак на Тернопіль. Унаслідок атаки є постраждалі. Про це повідомив міський голова Тернополя Сергій Надал. "Вбивці вдарили по нашому місту ракетами і шахедами. Пошкоджені будівлі і житлові будинки. Є постраждалі. На місці працюють відповідні служби. Детальнішу інформацію надам згодом", - йдеться у повідомленні. Унаслідок влучання є пошкодження верхніх двох поверхів житлового будинку в одному з мікрорайонів області. Під завалами можуть бути люди. Тернополяни у соцмережах пишуть, що є заблоковані люди в понищеному ракетами будинку. "Тернопіль. Є влучання у житлові будинки. Працюють команди рятувальників ДСНС і екстреної медичної допомоги", - підтвердили в ОВА.

Бережанський замок
trending_flat
Як на Тернопільщині справжні лицарі рятують замок, що не має аналогів: тут живе привид і можна знайти справжні скарби (фото)

Коли місцеві бережанці чують запитання "Де у вашому місті починається історія і де закінчується?", вони усміхаються і відповідають просто: "На в'їзді та на виїзді". Жарт, який насправді розкриває всю суть цього невеликого галицького містечка на Тернопільщині. Тут кожна вулиця, кожен камінь пам'ятає часи, коли Бережани називали "Східним Вавелем", коли власники місцевого замку володіли 35 містами і 436 селами, а резиденцію тримали саме тут. Бережани — це не просто "ще одне містечко з руїнами замку", а унікальне місце з автентичною спадщиною Ренесансу, яке критично важливо врятувати, і за це взялися лицарі Колумба та небайдужі містяни. Це перший матеріал серії інформаційного агентства "Терміново", присвячений Бережанам та людям, які по крихтах збирають історію. У циклі статей розповімо також про те, коли у замковій каплиці ховали шляхту під надгробками, що не мають аналогів у всій Україні, а в підвалах варили пиво і зберігали вино […]

Богдан Лепкий
trending_flat
В архівах віднайшли донині невідоме фото Богдана Лепкого

В архівах віднайшли донині невідоме фото письменника Богдана Лепкого з Тернопільщини. Про це у фейсбуці написала Надія Білик. Жінка просить упізнати інших людей на знимку. "В архіві Легіону Українських Січових Стрільців віднайшла фото Богдана Лепкого, яке донині невідоме дослідникам. Богдан Лепкий стоїть другий зліва. В архіві це фото UML_Box_A-00007 Vasyl Lopukh дякую за вашу працю. Буду вдячна за допомогу в ідентифікації інших діячів на фото", - йдеться у повідомленні.

trending_flat
Пішов на війну 26 лютого 2022: майора з Чорткова нагородили почесною відзнакою

Почесну відзнаку від Головнокомандувача ЗСУ отримав майор з Чорткова Тарас Бакун. Про це розповідають у Чортківській міській раді. "Наказом Головнокомандувача Збройних Сил України за сумлінну службу, стійкість, вірність бойовому братерству та відданість захисту України нагороджено нашого земляка, чортків’янина – майора Тараса Бакуна. Понад 20 років він віддано служив у Державній кримінально-виконавчій службі України. А 26 лютого 2022 року, не вагаючись жодної миті, добровільно став на захист Батьківщини, вступивши до лав 45 окремої артилерійської бригади імені генерала Мирона Тарнавського. Упродовж усього часу служби майор Тарас Бакун демонструє виняткову мужність, професіоналізм, надійність та справжню відвагу", - йдеться у повідомленні.

Контакти редакції: terminovo.te@gmail.com
м. Тернопіль, Кульчицької 2А
+380935295439
ПАРТНЕРИ

Новини Тернополя та Тернопільської області

Copyright

2018 – 2025