Чому варто замовити доставку страв із тандиру в Тернополі?

Піч тандир (глиняний котел) використовується в Азії, на Близькому Сході, в Пакистані, Бангладеш, Індії для приготування страв з м’яса, риби, овочів або хліба. У Туркменістані її називають «тоно», у Таджикистані — «танур», у Вірменії — «тонір», у Грузії — «тон», в арабських країнах — «танур». 

Тандир топлять деревним вугіллям, дровами та листям шпинату. Завдяки дуже високій температурі страви мають неповторний аромат і смак, готуються усього за кілька хвилин, зберігаючи надзвичайну соковитість і хрусткість. Вони називаються «тандирами» і є візитівкою й великою гордістю мережі закладів «Автопорт» у Тернополі. 

Чим тандир-меню відрізняється від гриля?

У грилі приготування страв здійснюється на повільному та слабкому вогні з використанням деревного або вугільного диму за температури близько 225–250 °C, що займає дуже багато часу.

Тандирна піч топиться деревним вугіллям або дровами, які кладуть на дно, а потім підпалюють. Їжа піддається прямому впливу вогню при 480 °C, під час якого продукти повністю захищені від вітру та інших зовнішніх впливів. Крім того, вони коптяться за допомогою диму, що сприяє збереженню жиру та соку.

Переваги тандирних страв

    1. Приготування без води та олії, тому тандирне меню коштує дешевше за страви, приготовлені іншими способами. Основа тандира — біла каолінова глина. Пройшовши через очищення, дроблення та випалення вона перетворюється на шамотний порошок. Його вогнетривкість 1680 °C. Після ліплення та повторного випалу при 1200 °C, тандир стає керамічним. Повільно нагрівається і також повільно віддає тепло. Робота тандира залежить лише від вогню. Оскільки деревне паливо згоряє поступово, перетворюючись на вугілля, поверхня вогнища сильно нагрівається. Після закінчення горіння тандир довго віддає накопичену енергію, створюючи чистий і бездимний жар.
    2. Можливість одночасно приготувати кілька партій страв, не змішуючи їхній смак і аромат, якщо дозволяє розмір тандиру. Зерниста структура випаленої каолінової глини зберігає мікропори, що підтримує температурний баланс і запобігає появі мікротріщин дна і стінок.
    3. Зручне приготування коржів. Оскільки поверхня всередині тандира гладка та чиста, на ній добре тримаються борошняні вироби. До нижньої частини готових коржів нічого не прилипає та ніколи не пригорає. 
  • Економія паливних матеріалів і незалежність від погоди. Форма тандира розрахована для використання мінімальної кількості горючих матеріалів. Завдяки невеликому вихідному отвору жар поступово, з усіх боків впливати на продукт. Отримання потрібної температури і створення хрусткої скоринки регулюється верхньою кришкою та/або ступенем відкриття піддувала. Ізольований процес приготування їжі в тандирі, на відміну від багаття чи мангалу, не залежить від природних примх.
    1. Забезпечення усіх способів нагріву продуктів: верхній, середній і нижній жар, конвекція. Якщо м’ясо нанизане на шампур (його найкраща форма – плоска) або ялинку, інтенсивне нагрівання за рахунок високої теплопровідності металу відбувається ізсередини. Це значно прискорює приготування як м’ясних, так і овочевих і рибних страв. 
  • 100% безпечність та екологічність страв. Тандир — практично стерильне середовище, в якому патогенна мікрофлора не має шансів на виживання. Його розпалюють виключно дровами, а набирає температуру він завдяки деревному вугіллю. Ці матеріали натуральні та безпечні. Під час розпалювання не застосовують будь-які рідини, бо запах може залишитися на продуктах. Це стосується і бересту. 
  • Наділяє страви особливим та неповторним ароматом з димними нотками. Для цього кору фруктових дерев зволожують. Невелику її кількість у залежності від потрібного ступінь копченості підкидають через верхню кришку у процесі приготування.  
  1. Збереження усієї користі та соковитості продуктів завдяки доведенню до готовності шляхом шокової термообробки. У високотемпературній атмосфері на поверхні м’яса утворюється колагенова скоринка, закриваються пори, що перешкоджає подальшій втраті вологи. Їжа з тандира — здорова та поживна, повністю зберігає мікроелементи, вітаміни та мінерали, що не встигають розкластися і втратити свої якості. Вони просто переходять в інше середовище. Це сприяє повному засвоєнню їжі та тривалому насиченню організму.

Велика кількість різних приправ, маринадів і пряностей щоразу розкриває нові смакові грані звичних шашликів, картоплі та риби, тому вони ніколи не набридають. 

Спробуйте фірмові тандири, завітавши до одного з чотирьох закладів мережі ресторанів «Автопорт» (кафе-бару, колиби, ресторану, піцерії) або замовляйте доставку по місту Тернопіль — і переконайтеся в цьому. 

Мінімальна вартість замовлення для доставки — 300 грн. Страви на суму 600 грн доставляються безкоштовно.

About the author

податкові перевірки 2025
trending_flat
Як відбуватимуться податкові перевірки у 2026 році

Державна податкова служба України опублікувала план-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2026 рік. Всього податківці запланували провести 4,5 тисяч планових перевірок. Кого вони стосуватимуться та якою буде їх інтенсивність впродовж року — в аналітичному матеріалі YouControl.  Інфографіка У 2026 році податківці планують провести 4 558 планових перевірок. Серед них перевірки 3 542 юридичних осіб та 1 016 фізичних осіб-підприємців. Раніше YouControl писав, що у 2025 році податківці планували провести майже 5 тисяч планових перевірок. На кого спрямовані перевірки та в яких регіонах Протягом 2026 року Державна податкова служба (ДПС) щомісяця планує в середньому перевіряти від 200 до 300 юридичних осіб. Найменше стартів перевірок компаній буде у січні — 221. Але вже з весни почнеться зростання: так, у березні-квітні заплановано 334 та 337 перевірок юросіб. Восени також спостерігається активність: 320 перевірок підприємств у вересні. Пік планових перевірок ФОПів припадає […]

без світла
trending_flat
Тисячі мешканців Тернопільщини залишились без електропостачання

Негода наробила лиха на Тернопільщині. У зв'язку з заметіллю відбулося пошкодження ліній електропередач - через це сотні споживачів без світла. Про це повідомили у Тернопільській обласній військовій адміністрації. "На 9.00 год обмежено електропостачання у 183 населених пунктах (65,9 тис. абонентів) до 20,5 МВт. Введено графіки обмеження потужності. Через погодні умови відключено 101 населених пунктів (11,1 тис споживачів). Найбільше - Зборівський, Збаразький, Кременецький, Шумський РЕМи. Аварійні бригади працюють над відновленням електропостачання", - йдеться у повідомленні. В АТ "Тернопільобленерго" підтвердили, що їхні фахівці працюють над відновленням пошкоджених ліній електропередач. "У зв’язку з погіршенням погодних умов на території Тернопільської області відбулося пошкодження електромереж, що призвело до аварійних відключень споживачів . Оперативно-виїзні бригади  працюють у посиленому режимі, щоб якнайшвидше усунути пошкодження та повернути електропостачання усім споживачам", - йдеться у повідомленні.

пожежа
trending_flat
Горіла велика площа: пожежа на Тернопільщині

На Тернопільщині сталася велика пожежа. Загоряння відбулося у селі Деренівка, що на Теребовлянщині. Про це повідомили у ГУ ДСНС у Тернопільській області. "Зайнялася приватна господарська будівля. Полум’я охопило покрівлю та запаси кормів, створюючи загрозу поширення. На місце прибули рятувальники 12 ДПРЧ та 22 ДПРП. Завдяки чітко скоординованим діям вогонь вдалося зупинити на площі 90 м². Врятовано три будівлі та одну одиницю техніки", - йдеться у повідомленні.

trending_flat
Індустріальний парк на Тернопільщині, в якому закінчились місця, збільшив площу у пʼятеро

Індустріальний парк «Західноукраїнський промисловий хаб» (Тернопільська область) розширив площу з 10,6 га до 55 га. Стара ділянка повністю забудована промисловими приміщеннями площею 71 тис. кв. м.  Спеціалізація індустріального парку - агропереробка.Про це повідомив заступник голови Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський. Наразі індустріальний парк завершує узгодження договорів про залучення двох нових учасників - агропереробне підприємство та завод з виробництва упаковки. Вони розмістять виробничі потужності на новій ділянці парку, зайнявши відповідно 5 та 10 га. Старт будівництва заплановано на перше півріччя 2026 року. Для підведення до нової ділянки 10 МВт додаткової електричної потужності «Західноукраїнський промисловий хаб» планує скористатись державною програмою підтримки розвитку інфраструктури індустріальних парків. Вона передбачає співфінансування з державного бюджету на умовах 50:50. Для водовідведення індустріальний парк має власні очисні споруди, що є важливою перевагою для харчових виробництв. Станом на грудень 2025 року в ІП «Західноукраїнський промисловий […]

trending_flat
Як вибрати переноску для кота за розміром та вагою тварини?

Інколи потрібно піти до ветеринара чи вирушити далеко від дому. Для цього потрібна добре підібрана переноска, що забезпечує комфорт і безпеку для тварини під час поїздок і подорожей. Вона має відповідати не лише вимогам зручності власника, а передусім анатомічним особливостям самого кота! Правильний вибір розміру та вантажності переноски допоможе уникнути стресу та можливих травм, а також зробить транспортування передбачуваним і організованим. І передусім важливо оцінити вагу, довжину й зріст кота, адже саме ці параметри визначають мінімальні розміри потрібної конструкції. Ознайомтеся з ключовими критеріями її підбору та порадами, які допоможуть вам знайти оптимальний варіант переноски для котів, наприклад, від HOME FOOD. Основні параметри, за якими треба вибирати переноску Розмір конструкції має забезпечувати достатньо простору, щоби кіт міг стояти, розвертатися та лежати у природній позі. Оптимальні пропорції, що дозволяють тварині почуватися впевнено й не притискатися до стінок під час руху, розраховують так: довжина […]

мороз і сніг
trending_flat
На Тернопільщині негода спричинить багато незручностей – прогноз

На Тернопільщині продовжує ускладнюватись погода. Очікується посилення вітру та мокрий сніг. Про це розповіли у ГУ ДСНС України у Тернопільській області з посиланням на тернопільських метеорологів. "ПОПЕРЕДЖЕННЯ ПРО ПОГІРШЕННЯ ПОГОДНИХ УМОВ За даними Тернопільського обласного центру з гідрометеорології, 27–29 грудня на Тернопільщині очікується ускладнення погодних умов. 🌨 Прогноз: ▪️ 27 грудня — мокрий сніг, ожеледиця, пориви вітру до 20 м/с ▪️ 28–29 грудня — сніг, мокрий сніг, хуртовини, ожеледиця ▪️ Температура: від -4° до +1° Жовтий рівень небезпечності ❗ Такі умови можуть ускладнювати рух транспорту та створювати небезпеку для пішоходів. 🔹 Водіям — дотримуйтесь безпечної швидкості та дистанції 🔹 Пішоходам — будьте обережні на тротуарах і переходах 🔹 Уникайте перебування на вулиці під час сильного вітру", - йдеться у повідомленні. Детальний прогноз погоди читайте тут: Потепління, але з “противним характером”: якою буде погода на Тернопільщині

Контакти редакції: terminovo.te@gmail.com
м. Тернопіль, Кульчицької 2А
+380935295439
ПАРТНЕРИ

Новини Тернополя та Тернопільської області

Copyright

2018 – 2025