25.04.2024
Новини Оперативно

У Кременці сьогодні демонтували кілька радянських пам’ятників, без рішення міської ради

Кременчанам увірвався терпець. Людям набридло чекати рішень та дій від місцевої влади. Тому громада взяла ініціативу у свої руки та в один день позбулася частини меморіального комплексу 1941-1945 та пам’ятника російському письменнику Максиму Горькому.

Історичні, ексклюзивні світлини моменту демонтажу оприлюднив місцевий фотохудожник Валерій Ольшанський.

“Кременець. 19 квітня 2022 року. Доброго дня! Ми з України”, – пише пан Валерій.

Цікаво, що Кременецьку міську раду щодо цих подій просто поставили перед фактом. В установі готували відповідне рішення про демонтаж на розгляд сесії. Проте прийняти його не встигли. Кременчани більше не хотіли чекати.

Як стало відомо “Терміново” з власних джерел, попрощатися місту з радянським минулим допомагає один з місцевих підприємців. Більшість містян таку ініціативу схвалюють.

Ще 4 роки тому на місці меморіалу слави планували зробити масштабну реконструкцію.Територію облаштувати як відпочинкову, де будуть розташовані алеї, лавочки, ліхтарі. Раніше встановлені пам’ятники воїнам-інтернаціоналістам та ліквідаторам аварії на ЧАЕС залишити. Проте ініціатива тодішнього депутата міської ради Віктора Герасимовича наразі лишалася нереалізованою. Сьогоднішні події, можливо, покладуть початок втіленню проєкту.

Свого часу у Кременці провели й громадські слухання щодо демонтажу меморіалу і повернення на історичне місце колишньої Ринкової площі.

Адже, згідно з архівними даними у 1985 році з нагоди святкування «40-річчя перемоги над фашизмом», на місті колишнього ринку, на той час уже скверу, створили меморіальний комплекс «Слава». Саме сюди із різних місць Кременця звезли останки. Формуючи потужну радянську ідею, тодішня влада свідомо створила в центрі міста кладовище, яке мало стати місцем поклоніння сотням вбивць українців. Бо згідно тих же архівних даних більшість похоронених там загинули при виконанні службових обов’язків в м. Кременець, в боротьбі з українськими націоналістами.

І доки депутати та мешканці думали, що робити з пам’ятником російському письменнику Максиму Горькому, його також демонтували.

Як повідомив директор КП “Кременецьблагоустрій” Ігор Хомин, комунальників до цих робіт не залучали. Тож, виглядає так, що з деякими питаннями кременчани цілком можуть впоратися без втручання влади.

Як розвиватимуться події, “Терміново” розповість згодом. Адже без розголосу така подія, ймовірно, не залишиться.

Перейти до панелі інструментів