16.04.2024
Новини

“Це не просто інструмент!”: у бучацькому костелі встановлять орган

У костелі м. Бучач планують встановити орган. Місто гідне і повинно мати цей інструмент. Адже він потрібен для літургій та концертів, – переконаний ініціатор ідеї музикант та звукорежисер Віктор Гребеньовський.

Як каже пан Віктор, старий інструмент, який був до 60-тих років у костелі,  на жаль, відновити  неможливо. Новий, духовий, коштує від 30 000 тис.$ та більше. Тому вирішили зупинитися на органі з максимально наближеним звуком до духового, електронному, які використовують в костелах та концертних залах Європи. Одна з таких моделей – JOHANNUS OPUS 35 DELUXE в доброму стані, з гарантією на рік коштує 163 048 грн.

“Сподіваємося, що з різними видатками нам буде достатньо суми 188 500 грн. Інструмент такого класу важко знайти за такі гроші, тому нам необхідно зібрати цю суму за місяць і викупити.
Багато людей пам’ятають, що ми збирали кошти, щоб врятувати скульптуру Пінзеля на ратуші, яка руйнується. На жаль, за 2,5 роки не було можливості використати ці кошти в сумі 36 600 грн., тому, якщо жертводавці не заперечують, ці кошти можна направити на купівлю органа.

Спеціальна пропозиція: за внесок 1000 грн. ви одразу стаєте власником срібного квитка на органні концерти терміном на три роки, а за внесок 3000 грн. ви стаєте власником золотого квитка (без терміну)”, – зазначає ініціатор.

Охочі долучитися до цієї потрібної для Бучача справи, можуть зробити це за картковим рахунком – 5168 7574 3020 4034, отримувач – Гребеньовський Віктор Мирославович.

Усю інформацію про цей проект висвітлюватимуть в мережі, суми – за бажанням меценатів. Прізвища тих, хто долучився, без вказування суми коштів, будуть видрукувані на аркушах паперу та прикріплені до органу.

Мешканці міста схвально відгукуються про таку ініціативу закликають підтримати її.

“Це не просто інструмент! Це крута можливість позиціонувати Бучач унікальним! Це більше, ніж культура чи туризм! Це важливо. Підтримайте!”, – пише Алла Соколовська.

Дехто уже долучився до реалізації проекту.

Нагадаємо, що нещодавно відреставрований старовинний орган у костелі св. Станіслава Кременця, приваблює у храм туристів та шанувальників музики. Тож ідея Віктора Гребеньовського заслуговує на втілення та принесе місту ще більшу популярність.

 

 

 

Перейти до панелі інструментів