20.04.2024
Новини

Один з батальйонів територіальної оборони Тернопільщини створюють на базі колишнього санаторію

У Кременці на базі колишнього дитячого психоневрологічного санаторію формують підрозділ територіальної оборони. У штат близько 50 військовослужбовців. Їм гарантують грошове забезпечення згідно штатного розпису, соціально-правовий захист, надання висококваліфікованої медичної допомоги. Також зберігається місце роботи, посада та посадовий оклад в організації, де військовослужбовці працювали на момент призову.

Як відбувається формування батальйону, з якими проблемами зіштовхуються у процесі, “Терміново” поцікавилося у Кременецькому районному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

Для охочих служити у територіальній обороні є вимоги

  • На відміну від ситуації, яка склалася у Великому Глибочку, у Кременці не маємо схожих проблем. Перше, що зараз необхідно зробити – сформувати батальйон, підібрати відповідних фахівців, – каже командир кадру 85-ого окремого батальйону територіальної оборони Володимир Менчинський.
  •  Тих, хто хоче служити у батальйоні територіальної оборони, чимало. Проте є певні критерії відбору, яким відповідають не всі. Зокрема, кандидат повинен пройти строкову або контрактну військову службу, бути придатним до військової служби за станом здоров`я, відповідати військово-обліковій спеціальності. Простіше кажучи: якщо людина – сапер, начальником кадрів вона стати не може.

Наразі у Кременецькому районі ще формується 85 батальйон, який підпорядкований 105-ій окремій бригаді територіальної оборони. Він обслуговуватиме Кременецький, колишні Лановецький та Шумський райони. Попереднє місце базування – колишній дитячий психоневрологічний санаторій. Загалом на Тернопільщині створять чотири батальйони.

Під час особливого періоду та мирного часу підрозділ має лише кадрове управління – 45 військовослужбовців. У разі війни розгортається до повного складу – у межах 500 військових.

Ми повинні усвідомити важливість захисту власних домівок

  • Зараз підбираємо кадри за цими визначеними 45-ма посадами. Люди, які бажають служити в межах Кременецького району, можуть подавати свої кандидатури для відбору. Звертатися у військкомат. Ми повинні усвідомити важливість і ведення бойових дій, і захисту власних домівок у період збройної агресії, – зазначає Володимир Менчинський.

Також командир кадрів 85-ого батальйону додає, що кременчани з розумінням поставилися до необхідності розташування підрозділу.

Нагадаємо, сили територіальної оборони, як окрема частина сил ЗС України створені 1 січня 2022 року на підставі Закону України «Про основи національного спротиву». До цього часу тероборона існувала у структурі Сухопутних військ та здійснювалась через військові комісаріати.

До основних завдань підрозділів територіальної оборони входить: участь у захисті населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій, ліквідації наслідків ведення воєнних (бойових) дій, участь у підготовці громадян України до національного спротиву.

Окрім цього підрозділи тероборони забезпечують умови для безпечного функціонування органів державної влади, органів місцевого самоврядування та органів військового управління та виконують низку інших завдань.

Перейти до панелі інструментів