26.04.2024
Новини

На Тернопільщині прощаються з легендою української естради

Відійшов у вічність відомий композитор родом з Кременеччини. Про смерть митця повідомила художниця з Почаєва Валентина Сімащук. Руслану Іщуку було 72 роки. За час своєї творчої роботи він працював з відомими українськими акторами та співаками, композиторами: Миколою Мозговим, Іваном Поповичем та іншими.

Руслан Васильович Іщук народився 25 червня 1949 року у м.Почаєві. У рідному містечку створив свій перший ансамбль, який грав на вечорах відпочинку в Будинку культури.

Музикувати в ансамблях молодий музикант розпочав в Почаївській середній школі та продовжував під час навчання у Теребовлянському культурно–освітньому училищі (керував естрадним ансамблем РБК), по закінченні якого (1967 р.) Руслан Васильович вступив до Івано–Франківського педагогічного інституту на музично – педагогічний факультет. Там на той час діяли колективи художньої самодіяльності – вокальний ансамбль “Росинка”, який створила (тоді першокурсниця) і по сьогоднішній день очолює (нині професор) Христина Михайлюк, а також – вокально-хореографічний ансамбль “Верховинка”, в оркестри яких одразу був запрошений першокурсник Руслан Іщук.

Незабаром звела доля студента Р. Іщука з відомим івано-франківським поетом Степаном Пушиком – і з’явився новий шлягер – пісня “Течія”, яку “Росинка” виконувала у першому українському музичному телевізійному фільмі “Червона рута”.

Руслан Іщук неодноразово ставав Лауреатом Всеукраїнських та Міжнародних фестивалів-конкурсів, нагороджувався як кращий педагог, аранжувальник та композитор. Є членом Асоціації діячів естрадного мистецтва України, Національної ліги Українських композиторів та членом Міжнародної спілки діячів естрадного мистецтва. За творчі здобутки та духовне виховання молоді нагороджений Почесною грамотою Міністерства освіти і науки України ( 2008р.), “Дипломом” Академії педагогічних наук України та Міносвіти України, ” Подякою” Федерації профспілок України, “Дипломом” Національної радіокомпанії України.

Колишнього почаянина, а нині тернополянина Руслана Іщука вважають живою легендою української естради. Його шлях до успіху був стрімкий. У свої 22 він став відомим не тільки усій Україні, але й світовій українській діаспорі. Нині ім’я цієї людини асоціюється з назвами українських пісенних шлягерів кінця 60-70 років минулого століття.

Перейти до панелі інструментів