19.04.2024
Новини Соціальні проблеми

Платіжні термінали на Тернопільщині масово “не працюють”. Пояснюємо, чому

“Термінал не працює, вибачте за незручності”, – пише тепер у багатьох закладах та магазинах Тернополя та міст області. Вибачити за незручності – це ок, але як же порушення закону?

“Терміново” розібралося, в чому причина – поганий інтернет, магнітні бурі чи просто небажання підприємців показувати свій прибуток в “гарячі” святкові дні, коли він максимальний. Насправді це оголошення повинне було оформлене так: “Термінал є, але від гріха подалі ми його ховаємо під прилавок”.

Коли ми пішли розраховуватись в один із магазинів Тернополя, продавець люб’язно нам повідомила, що приймає тільки готівку. На наше запитання, чому, похитала головою, нібито не знає. Хоча в іншому відділі того ж магазину можна було розрахуватись карткою.

Та це не поодинокий випадок – соцмережі аж “гудять” від таких повідомлень.

Порушення ч. 2 статті 17. Права споживача у сфері торговельного та інших видів обслуговування карається штрафом у розмірі 500 неоподаткованих мінімумів (8500 грн).

Причина дуже проста

З 1 січня всі підприємці 2 та 4 груп повинні перейти на використання РРО чи ПРРО. Простою мовою – звичайного або електронного касового апарату. Про це достеменно стало відомо лише 29 грудня – до цього всі надіялись, що впровадження закону знову відтермінують – до 2023 року. Та цього не сталось, і багато підприємців просто не були готові до цього.

Тепер у ресторанах, кафе, турагенціях, готелях, інтернет-магазинах, звичайних крамницях – всюди мають бути встановлені касові апарати. І усюди покупець має отримувати фіскальний чек. Так уряд планує вивести бізнес з тіні і бачити реальні прибутки малих підприємців. Адже ті, прибутки яких перевищують встановлені позначки, змушені будуть переходити на іншу групу і сплачувати більші податки.

Тому вони не придбали та не зареєстрували касовий апарат або програмне забезпечення для нього. Відтак вирішили поки приймати лише готівку.

Як податкова може “бачити” реальні доходи малих підприємців? Через платіжний термінал, з якого забирають 5% від кожної покупки (+ відсотки банків), а також через касовий апарат. Ні те, ні те підприємцю не вигідно. Значно краще брати лише готівку і не проводити платежі, щоб їх бачила податкова. Виглядатиме так, що підприємець за квартал, наприклад, зовсім нічого не заробив.

Досвід інших країн

Впровадження касових апаратів – одна з головних вимог євроінтеграції України. Тому якщо ми “хочемо” у Європу – просто мусимо прийти до таких змін.

Давайте подивимось, як до цього питання підійшли у різних країнах ЄС.

У Німеччині, наприклад, тепер на усі розрахунки зобов’язані видати чек. І не важливо, де ви купуєте – у великому супермаркеті, чи на ринку.  Там податковий інспектор може завітати з перевіркою будь-якої миті. А штрафи у Німеччині, без перебільшення, страшні.

У Литві та Польщі підприємці теж були спочатку негативно налаштовані, але сьогодні для них – це звичайна практика.

А в Іспанії підприємці взагалі використовують касові апарати для власної зручності – строгих вимог для їх впровадження не було.

Можливо, для введення касових апаратів був вибраний не надто зручний час з огляду на те, як бізнес постраждав під час пандемії. Проте держава за допомогою встановлення РРО розраховує на виведення бізнесу з тіні.

Перейти до панелі інструментів