25.04.2024
Культура Новини

Відомий художник прагне зберегти історичну будівлю у Кременці

Відомий художник Василь Петровський прагне зберегти у Кременці історичну будівлю, 200-літню пам’ятку архітектури. Аби вберегти будівлю колишньої гімназії та прилеглу до неї територію, чоловік має намір звернутися за допомогою до депутатів міської ради. На своїй сторінці у Фейсбуку він оприлюднив власні плани та просить підтримки у їх реалізації. 

Василь Петровський відомий своїми роботами далеко за межами України. У Кременці його твори прикрашають ботанічний сад. Кременчанин не байдужий до долі свого міста, всіляко сприяє його покращенню та розвитку.

Тепер він вирішив подбати про старовинну споруду колишньої Української гімназії імені Івана Стешенка. Зараз це житловий будинок, у якому розташовано кілька квартир. Пам’ятні таблиці на його фасаді говорять про його славну історію. На цеглі, з якої він збудований, стоїть дата 1825.

На цеглі, з якої він збудований, стоїть дата 1825.

Читайте також: Знести чи реставрувати? Якою буде доля пам’ятки архітектури у Кременці

  • Два роки тому відбулось урочисте відзначення 100-річчя заснування в ньому Української гімназії. На той час будинок і територія довкола були приведені до охайного стану. Проте роботи біля будинку потрібно проробити ще багато. Погодьтеся, що саме старі будівлі формують особливу атмосферу Кременця. І стан, в якому вони знаходяться, красномовно свідчить про те, як ми відносимось до своєї історії взагалі і до себе зокрема. Я сприймаю будинок, в якому проживаю, як територію своєї особистої відповідальності. Тому докладаю багато зусиль по його утриманню. Однак залишаються проблеми, які потребують негайного вирішення, – розповідає Василь Петровський.

Під’їзд до будинку вщент розбивається важкою технікою

Під’їзд до будинку вщент розбивається численною технікою, місце якій у спеціально відведеній автостанції, а не в дворі історичної будівлі, – зазначає художник. Поряд, історичний центр міста не прикрашають руїни старої школи, де збираються бездомні собаки.

  • Вигляд сумний та депресивний. Тому хочу винести на сесію міської ради питання про те, щоб територія історичної будівлі, що знаходяться за адресою Б. Харчука, 26, стала охайним двориком, який не соромно було б показати і гостям нашого міста. Вважаю, що навколо двору необхідно поставити загорожу, завдяки якій буде попереджено осування ґрунту і зупинено руйнування будівлі внаслідок вібрації від постійного руху вантажівок.

За вашої підтримки буде легше донести місцевим депутатам важливість проблеми. Хай це будуть хоч і невеликі, проте корисні кроки з покращення туристичної привабливості нашого міста, бо саме старі історичні будівлі формують його особливий, неповторний шарм. Не даймо цій будівлі перетворитись на одну з чергових руїн, що зникають з карти Кременця, – закликає пан Василь.

До слова, у будинку, про який йдеться, мешкають ще чотири родини. Василя Петровського обрали керівником об’єднання співвласників багатоквартирного будинку “ЕСТЕТ”, яке створили для належного утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території.

Перейти до панелі інструментів