26.04.2024
Новини Психологія

Додатки для вивчення мови жестів

Жестова мова – це рухи рук, якими люди з порушеннями слуху спілкуються та за допомогою яких вони отримують інформацію зi ЗМІ. Сьогодні вже існує міжнародна мова жестів – нею користуються сурдоперекладачі, які супроводжують міжнародні заходи. У кожної країн є своя мова жестів – українська та російська схожі одна на одну, є у них схожість і з французькою жестовою мовою.

Складнощі та особливості вивчення сурдомови

У сурдоалфавітi багато жестів починається з букви, тому важливо освоїти правильну постановку пальців. Спочатку руки не слухаються – потрібні регулярні тренування, щоб розвинути гнучкість в пальцях. Вправи займуть якийсь час – помилково сподіватися на те, що вивчити жести вийде за 1-2 місяці.

 Мова жестiв – це свого роду анімація, тому що людина створює руками візуально зрозумілі картинки. Якщо спеціального жесту для слова немає, то його придумують або вимовляють по буквах, що теж складно. 

Завдання спрощується, якщо використовувати спеціальні програми в процесі навчання.

8 кращих мобільних додатків для вивчення сурдомови

    • Мова жестів ( навчання дактилю) – додаток з великими і зрозумілими зображеннями 1400 жестів, великою базою слів українською та російською мовами. Користувач вибирає один з трьох режимів: навчання, словник з перекладачем слів по буквах в дактиль або режим практики, щоб відпрацювати навички жестикуляції.
    • Мова жестів-Азбука – ігровий формат дозволяє легко вивчити алфавіт, групи жестів і закріпити їх на практиці, виконуючи вправи. Відповідь зараховується, якщо користувач відповів  за 5 секунд. Статистику можна подивитися в налаштуваннях програми.
    • Spread Signs – це найоб’ємніший словник, в який включено понад 200 тисяч жестів. З ним можна вчити американську, британську, німецьку, польську, українську, італійську, французьку та інші сурдомови.
    • ASL (американські жести) – інтерактивний додаток, в якому процес навчання будується на роботі з картками, участі у вікторинах, тестуванні. Користувач в будь-який момент може повернутися до однієї з минулих тем і повторити її. Головна особливість програми в тому, що вона імітує справжню розмову глухонімих і дозволяє закріпити навички на практиці.
    • ASL Translator – у цьому перекладачі зібрано понад 30 тисяч слів на сурдомови. Користувач перекладає їх в онлайн-режимі, вводячи від 1 до 50 слiв за один раз –  правильні відповіді система виводить на дисплеї.
    • Marlee Signs – додаток розроблений для iPhone у форматі відеонавчання. Перекладач показує жест, а під зображенням літерами написаний аналог цього слова. Перевага в тому, що людина може займатися в зручному для себе темпі, мінус – англомовнi інтерфейс і словник.
    • Мова жестів для початківців – ця програма від All I Have Is Video Games Studios розроблена спеціально для новачків. У ній вони знайдуть цифри, букви і прості слова для використання в повсякденності.
  • Deaf Bible – ця програма для користувачів з базовими знаннями сурдомови. У ній зібрані біблійні історії на мові  глухих. На жаль, українського і російського контенту в додатку немає – тільки англомовний. Зате є можливість паралельно попрактикуватися в англійській.

 Для тих, кому самостійно складно вивчати жестову мову, свою допомогу пропонують репетитори від Букі. Всі вони практикуючі сурдоперекладачі з великим досвідом роботи. 

Навіщо вчити сурдомову?

Співробітники однієї зі шкіл сурдоперекладачів опитали учнів і з’ясували, що мова жестів необхідна їм:

  • Для спілкування з глухонімими друзями і родичами.
  • Для надання елементарної допомоги людям з проблемами слуху.
  • Щоб стати сурдоперекладачів надалі.
  • З інтересу.

В будь-якому випадку зайвим це знання не буде.

Перейти до панелі інструментів