20.04.2024
Культура Новини

Вона повернулася до Збаража вперше за 80 років

Чи не вперше за 80 років вона повернулася до Збаража. Востаннє бачила рідне місто 21-річною дівчино, у 1942 році. Сьогодні її називають одним із найвідоміших голосів Голокосту у світі. І це не безпідставно. Днями у Збаражі дводенним фестивалем відзначили столітній ювілей Іди Фінк.

“Упродовж двох днів у Збаражі відбувався літературно-мистецький фестиваль “Повернення Іди Фінк”, приурочений сторічному ювілею всесвітньовідомої письменниці, яка народилась та дитячі роки провела у Збаражі.

Читайте також: Руїни пам’яті Іди Фінк: як уродженка Тернопільщини стала одним із найвідоміших голосів Голокосту

Трагічні події Голокосту змусили її разом з сестрою назавжди покинути Збараж… Сьогодні відбулось її повернення у Збараж у вигляді книг: “Подорож” та “Сад відпливає”, а також її дочки Міріам Наґлер з чоловіком Майком.

Такі історії змушують розуміти, що у житті бувають неймовірно важкі випробування і тільки сильні духом можуть їх подолати… А також те, що сьогодні найменші побутові незручності чи невеликі проблеми змушують людей нарікати, скаржитись та ненавидіти один одного, хоча в порівнянні зі справжніми життєвими труднощами – це просто дрібнички!”, – пише міський голова Збаража Роман Полікровський.

У рамках фестивалю відкрили меморіальну дошку на будинку, де народилася і жила до 1942 року польсько-ізраїльська письменниця, збаражанка Іда Фінк. Серед гостей були донька Іди Фінк – Мірі Наґлєр з чоловіком Майком (Тель-Авів), редакторка, публіцистка, перекладачка творів українською – Наталка Римська та історик, літературознавець з Інституту Літературних досліджень Польської Академії Наук, дослідник життя і творчості Бартоломей Крупа (Варшава).

“Портрет Іди Фінк у бронзі виконав скульптор Роман Вільгушинський, меморіальну таблицю підготував – каменяр Петро Камінський. Організатори та партнери Фестивалю: Громадські організації “Вільний світ”, “Гельсінська ініціатива -ХХІ”, ЕГО “Зелений світ”, Збаразька міська рада, Тернопільська обласна державна адміністрація, Генеральне Консульство Республіки Польща у Луцьку, Національний Інститут культурної спадщини за кордоном “Полоніка”, – повідомляють у Збаразькій міській раді.

Перейти до панелі інструментів