23.04.2024
Історична спадщина Новини

Дохристиянське містечко на болотяному острівці знайшли археологи на Тернопільщині

У селищі на Тернопільщині під час розкопок знайшли унікальні рідкісні артефакти. У Залізцях триває робота Залозецької археологічної експедиції музею та Охоронної археологічної служби Інституту археології НАН України ОАСУ за підтримки Спілки археологів України та за участі молоді громадського об’єднання ВГО СОКІЛ Залізці. Про це розповідають у Залозецькому краєзнавчому музеї. 

Читайте також: У печері на Тернопільщині зробили сенсаційні відкриття

Наразі провели розвідкові шурфування на території “Старого міста” з метою дослідження дописемних археологічних горизонтів. Дослідження проводились на приватних присадибних ділянках мешканців містечка, які проявили інтерес до досліджень праісторї свого населеного пункту і запросили нас провести дослідження. А саме, на території домоволодінь Андрій Котович та Петро Михальчишин, за що їм велике спасибі від усієї наукової спільноти!

У результаті проведених досліджень простежено хронологію забудови давнього середмістя. Науковці з’ясували, що найраніший міський будівельний горизонт Залізців ХV-ХVІ століть представлений залишками дерев’яних будівель, які збудовані на дубових палять (сваях) загнаних у болото на якому розміщене містечко.

Також зафіксували наявний археологічний матеріал у “доміському” горизонті, тобто задовго до виникнення міського поселення, тут серед болота у заплаві річки Серет, на острівці існувало поселення ще в дохристиянський період. Щодо уточнень розмірів, точнішого датування і типу цього поселення необхідні ще додаткові і масштабніші археологічні дослідження.

Але, в результаті досліджень для Залозецького краєзнавчого музею здобуто велику кількість різноманітного експозиційного матеріалу. Різноманітний посуд ХV-ХVІІ ст., керамічні люльки вироби із металу. Серед знайденого матеріалу надзвичайно цікавою та рідкісною є знахідка шкіряного поясу ХVІІ ст., адже в Україні є надзвичайно мало місць де в археологічних шарах добре зберігається органіка і Залізці є одними з них і це стало відомо тільки завдяки нашим археологічним дослідженням! Також цікавою є знахідка ігрової “дзиґи” із настільної традиційно-єврейської гри “дрейдл”, якою грали євреї під час традиційного свята Хануки.

Не менш цікавою знахідкою є і бронзовий перстень із так званим орнаментом “роза вітрів” який широко зустрічається на пам’ятках Козацької доби ХVІ-ХVІІ ст. З цього ж періоду знайдено багато посуду, зокрема і типово міського характеру це полив’яні миски, кухлі та скляні кубки.

Перейти до панелі інструментів