26.04.2024
Новини Оперативно Освіта

Замість вітань та концерту – протест. У Кременці освітяни прийшли під міську раду. Відео, Фоторепортаж

Сьогодні у Кременецьких освітян замість вітань та концерту з нагоди професійного свята протест перед міською радою. Участь взяли понад 50 вчителів з різних шкіл громади. Дехто з представників професії прийшов з маленькими дітьми, аби підтримати колег. Обурюються затримкам зарплати, невідповідним проведенням реорганізації. До вчителів вийшов міський голова Андрій Смаглюк із заступниками. Та приємних новин для працівників освіти у них не було.

Читайте також: У Кременці на День вчителя буде протест під міською радою?

“Нам обіцяли, що боргів із зарплати не буде”, – кажуть вчителі

  • Щоразу на бюджетних комісіях, на сесіях ми чуємо одне і те ж від міського голови: я вас повністю підтримую, ми розглянемо це питання. Воно розглядається давно, нам обіцяли, що боргів із зарплат не буде. Але уже тоді було зрозуміло, що це не відповідає дійсності, – каже один з ініціаторів протесту Андрій Волянюк.

Також під час свого виступу молодий вчитель провів паралель між нинішніми подіями під Кременецькою міською радою та тим, з чого починалася Революція Гідності 8 років тому і чим вона завершилася для тодішньої влади.

 

  • У нас немає вертольотів, аби втекти, але є багато сміттєвих баків, – натякнув вчитель-активіст.

До слова, дехто з присутніх на протесті вчителів повідомив “Терміново”, що в одній з міських шкіл керівництво заборонило брати участь в акції педагогічному колективу.

Водії автівок, що проїжджали повз, сигналили на знак підтримки учасників акції.

Прийшла сьогодні до міської ради і Надія Медецька – вчителька математики Чугалівської гімназії, яка 17-денним голодуванням протестувала проти способу реорганізації освіти у Кременецькій громаді.

На перемовини до вчителів вийшов міський голова разом із двома заступниками, працівниками відділу освіти та фінансового управління.

  • Ми зверталися з листами у Міністерство освіти з проханням переглянути підходи до формування освітньої субвенції. Якщо нас почують, тоді ми зможемо давати якісь гарантії. Наразі є заборгованість, шукаємо шляхи вирішення цієї проблеми. Із 33 навчальних закладів громади нормам укомплектованості відповідають лише 13, – зазначив Андрій Смаглюк.

До кінця поточного року освіта Кременецької громади може бути недофінансована на 3,5-4 млн грн.

Також міський голова сказав, що до кінця поточного року освіта громади може бути недофінансована на 3,5-4 млн грн.

Насамкінець акції у присутніх виникли й інші питання, які уже прямо не стосуються освітньої галузі. Наприклад, кременчан цікавило – що роблять відповідні фахівці міської ради для наповнення місцевого бюджету, які грантові проекти були реалізовані з цією метою. Проте конкретної відповіді від керівництва громади так і не почули.

Перейти до панелі інструментів