29.03.2024
Історична спадщина Новини

Палац Радзивілів можна придбати за 2 тис грн

Палац Радзивілів Дятлово

І це не жарт. Хочете відчути себе представником княжого роду? Є чудова нагода придбати палац Радзивілів у м. Дятлово (Білорусія). Маєток площею понад 1,5 тис м кв продають всього за 145 білоруських рублів, у гривнях це трохи більше 1800. Єдина умова – переможець аукціону повинен реставрувати пам’ятку за власні кошти. Про це розповідає історик, генеолог, журналіст Тетяна Яцечко-Блаженко.

“У Білорусі, в Гродненській області продають палац Радзивілів. Стартова ціна – 145 рублів.
Палац Радзивілів вже виставлявся на аукціоні кілька разів, але господаря для історичної будівлі не знайшлося. Останні торги проходили зі стартовою ціною в 12 тисяч доларів США. Цього разу ціну знизили до мінімуму – 145 білоруських рублів.

Будівля колишнього палацу (як зазначено на сайті Держкомітету по майну) знаходиться в місті Дятлово Гродненської області. Загальна площа об’єкта становить 1527.5 квадратних метрів.
Варто відзначити, що в будівлі є опалення, водопостачання, електропостачання та каналізація.
Новий господар палацу зможе користуватися ним 50 років, а також провести реконструкцію, реставрацію та інші дії з благоустрою”, – йдеться у повідомленні.

Початок аукціону призначено на 15 вересня в Гродно.

Довідка:

У січні 1708 року, під час Північної війни, у Дятлові, де знаходилися головні сили російської армії, тиждень мешкав цар Петро I. Потім російські війська відступили, замок був зайнятий шведами, які знищили його, а містечко розграбували і спалили.

Нові господарі Дятлова князі Радзивіли побудували на колишніх попелищах розкішний палац. Останній власник Дятлова маршалок Литовський Станіслав Солтан брав участь в польському повстанні 1830, яке було жорстоко придушено. Палац перейшов у володіння царської казни, а в палаці і господарських спорудах розмістили військових.

Перейти до панелі інструментів