19.04.2024
Новини Соціальні проблеми

Що робити, якщо у вас не прийняли е-паспорт з “Дії”

Уряд дозволив використання копій цифрових документів у Дія, в тому числі цифрового податкового номера. Проте не в усіх організаціях його приймають. Розробники додатку “Дія” розповіли, куди потрібно звертатися в разі відмови приймати електронні документи.

Для того, щоби звернутися в службу підтримки, потрібно перейти за цим посиланням.

Потрібно буде вказати:

  1. Повну назву організації, де вам відмовили.
  2. Її адресу.
  3. Дату та приблизний час, коли трапилась відмова.
  4. Обставини, за яких вам було відмовлено.
  5. Ім’я співробітника, який відмовив вам.

Дійсно є ситуації, коли ви не можете використовувати електронний паспорт. В такому разі служба підтримки повідомить вам про це.

Коли не можна використовувати е-паспорт замість пластикового чи паперового:

  1. При перетині державного кордону України;
  2. При в’їзді та виїзді з окупованих територій країни;
  3. При в’їзді, перебуванню, проживанню або пересуванню в межах прикордонної смуги, виході у територіальне море та внутрішні води України.

На які законодавчі норми можна посилатись, якщо вам відмовили:

  1. Право громадян України використовувати е-паспорт та е-паспорт для виїзду за кордон передбачено Законом України “Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус” (Закон про ЄДДР).
  2. Так, згідно зі статтею 14-1 Закону е-паспорт і е-паспорт для виїзду за кордон пред’являються особою замість та без додаткового пред’явлення паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, документів (відомостей, даних) про реєстраційний номер облікової картки платника податків, про місце проживання.
  3. Відмова органу державної влади або органу місцевого самоврядування в наданні адміністративної послуги через використання заявником е-паспорта/е-паспорта для виїзду за кордон з 23.08.2021 є порушенням Закону України. Посадові особи можуть бути притягнуті до дисциплінарної, цивільної та адміністративної відповідальності.
  4. Зокрема, адміністративна відповідальність передбачена ст. 166-27 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Санкція за таке правопорушення передбачає накладення штрафу від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400-6800 грн).
Перейти до панелі інструментів