19.04.2024
Новини

Помер відомий чотківський учитель та краєзнавець

Відійшов у вічність відомий чортківський краєзнавець та учитель Богуслав Пустельник. Про це повідомив користувач Фейсбуку Віталій Шевчук у групі “Чоткову – 500”.

“Звучали не просто пафосно-повчальні фрази чи нудні дати – він вмів захопити дитячі душі і вже не відпускати до кінця уроку, не просто повісити карти на дошці – а принести наконечники стріл, монети, цілі артефакти тих давніх часів і дати до них доторкнутися. Дякую Вам, саме там я торкнувся серцем до свого міста, краю, Батьківщини, – поділився своїми спогадами учень Богуслава Едуардовича Віталій Шевчук.

Довідка. Богуслав Едуардович Пустельник народився у Горішній Вигнанці. Після школи працював у районному харчовому комбінаті, художником у кінотеатрі. Малював копії картин відомих художників епохи Відродження, тепер вони прикрашають стіни його дому.

Учився у Дрогобицькому педагогічному інституті на факультеті іноземних мов, володів декількома мовами. Досконало володіючи польською, Богуслав Пустельник досліджував стародавні польські документи та карти. Так став відомим краєзнавцем, який досліджував минуле Чорткова.

Працював учителем англійської мови в школі-інтернаті, а також у гімназії імені Шашкевича, потім – у середній школі № 7.  Після виходу на пенсію почав викладати курси іноземної мови та історії Чортківщини у Чортківському гуманітарно-педагогічному фаховому коледжі імені О. Барвінського, Чортківській дяківсько-катехитичній академії ім. св. муч. Г. Хомишина.

Богуслав Пустельник та Чортківський замок

Зв’язок краєзнався із Чортківським замком потрібно окремо згадувати. Одного разу Богуслав Едуардович зацікавився дипломною роботою Уляни Бобечко, у якому дослідниця детально відновила на проєкті Чортківський замок.

Богуслав Едуардович 2 роки створював макет відновленого замку, на що пішло багато сил та здоров`я. Макет можна побачити на цих фото:

Роботу прийняв до себе Чортківський фаховий медичний коледж у своєму музеї. Тепер його можуть бачити усі бажаючі.

Богуслав Пустельник надіявся, що Чортківський замок буде реставрований до 500-річчя міста.

Перейти до панелі інструментів