24.04.2024
Культура Новини

Скандал з картинами Івана Марчука прокоментували у Лановецькій міській раді

Іван Марчук

У Лановецькій міській раді прокоментували скандал навколо картин всесвітньо відомого художника Івана Марчука. Митець вирішив забрати свої картини з музею у с. Москалівка. На його думку там немає належних умов для зберігання творів мистецтва. Вирішували питання на рівні Офісу Президента. 

Читайте також: Відомий художник з Тернопільщини вчетверте став Почесним громадянином

“18 серпня відомий український художник, геній сучасності Іван Марчук забрав свої картини із єдиного музею, створеного в його честь, що знаходиться у Москалівській початковій школі.

Колись маестро подарував їх сільському музею свого рідного села, але, на превеликий жаль, ми змушені були попрощатися з ними.

Наразі дана подія висвітлена дуже однобоко, тому давайте поставимо усі крапки над “і”.
Лановецька міська рада не забороняла Івану Степановичу забирати твори мистецтва, автором яких він є. Та це право має лише він.

Проте, у відсутності Івана Марчука, двоє осіб вандальними способами стали зривати оригінали картин зі стін та обгортати їх у будівельну плівку (за правилами перевезення витворів мистецтва це не припустимо). Прохання представити документи, що посвідчують їх особу чи надають їм право вчиняти дані дії, вони ігнорували. У відповідь на це викликано поліцію, так як на вмовляння врегулювати питання цивілізованим шляхом сипалися лише погрози.

Після приїзду правоохоронців до музею приїхав і сам Іван Марчук, який висловив бажання забрати картини до Києва. За словами художника його творами повинен милуватися весь світ, а не тільки сільські мешканці.

Лановецькою міською радою складено акт про передачу Івану Степановичу 41 картини, 9 картин виконаних у стилі графіки та 2 керамічні вироби. Дуже шкода, що мала Батьківщина митця залишилася без його творів”, – зазначають у міській раді.

Нагадаємо, 11 років тому місцеві активісти створили музей Івана Марчука на базі сільської школи у с. Москалівка, звідки він родом. Художник передав свої твори для того, аби вони стали експонатами. Проте, коли з певних причин вирішив їх забрати, виникли проблеми.

Депутат Лановецької міської ради Давид Андрощук вів пряму трансляцію з місця події.

 

Перейти до панелі інструментів