27.04.2024
Культура Місто Новини

На державному рівні відзначать 130-річчя лікаря та церковного діяча з Тернопільщини

Арсен Річинський

130-річчя від дня народження Арсена Річинського планують відзначити на державному рівні. Таку пропозицію винесли та підтримали депутати Тернопільської обласної ради. 49 обранців проголосували за звернення до Верховної Ради. Про це повідомляють у Кременецькому медичному фаховому коледжі ім. Арсена Річинського.

“Ми депутати Тернопільської обласної ради, з метою консолідації та розвитку історичної свідомості Українського народу, збереження національної пам’яті та належного відзначення та вшанування пам’ятних дат і ювілеїв Тернопільщини звертаємося до Верховної Ради України відзначити на державному рівні у 2022 році пам’ятну дату – 130-річчя з дня народження Арсена Річинського – видатного українського громадського, політичного та церковного діяча, лікаря,просвітителя, автора численних праць зі сфери фізичного і духовного здоров’я людини та нації.

Рекомендуємо Верховній Раді України пропонувати Національному банку України виготовити і ввести в обіг ювілейну монету, присвячену 130 річниці від дня народження Арсена Річинського; публічному акціонерному товариству “Укрпошта” видати поштові конверти поштові марки, присвячені цій пам’ятній дані”, – йдеться у зверненні.

Довідка:

Арсен Річинський — лікар, просвітитель, церковний і громадський діячНародився 12 червня 1892 р. у с. Тетильківцях Кременецького повіту (нині Шумського району Тернопільської області) в сім’ї дяка-псаломщика, а пізніше священика. Вчився у Кременецькій гімназії та Житомирській духовній семінарії.

Проте священиком Арсен не став — кілька місяців він учителював у церковно-парафіяльній школі с. Сіднярки Луцького повіту, а з осені 1911 р. вступив на медичний факультет Варшавського університету. У зв’язку з початком Першої світової війни, А. Річинський перевівся в Київський університет Святого Володимира, який закінчив у травні 1915 р.

Одним із кульмінаційних моментів у справі демократизації православної церкви на українських землях, що були під протекторатом Польщі, став церковний з’їзд у Луцьку 5—6 червня 1927 р. Велику організаційну роботу з його скликання і проведення здійснили А. Річинський.

Після приходу в Західну Україну радянських військ не залишилася непоміченою і громадянська активність А. Річинського. 20 жовтня 1939 р. він був заарештований органами НКВС. Головним звинуваченням послужила його книга «Проблеми української релігійної свідомості», яка, на їх думку, була антирадянською. Крім того, наголошувалося на зв’язках підсудного з місцевими та закордонними українськими організаціями. У 1942 р. він був засуджений на 10 років таборів, а в 1949 р. направлений у Казахстан, де працював судмедекспертом. У журналі «Здоровье Казахстана» у 1952—1953 pp. друкувалися його статті.

Помер 13 квітня 1956 р. Похований на цвинтарі біля станції Джусали Кизилординської області. 2009 року Архієрейський собор Української автокефальної православної церкви (УАПЦ) ухвалив рішення зарахувати сповідника віри Арсена Річинського до місцешанованих святих.

Перейти до панелі інструментів