26.04.2024
Місто Новини

Врятуйте котиків: тернопільські активісти вимагають вирішити питання з вуличними тваринами

коти

Якщо вовки – санітари лісу, то санітари міста – коти. На цьому наголошують тернопільські зооактивісти та вимагають вирішити проблем з вуличними тваринами. В Одесі котів ще у 2017 році визнали частиною міської екосистеми. Там депутати підтримали закон «Про захист тварин від жорстокого поводження». Схожого рішення чекають й захисники тварин у Тернополі.

Читайте також: Ланівчанину, який жорстоко убив собаку, “світить” 3 роки в’язниці

Активістка UAnimals Людмила Чеховська розповідає про проблему з бездомними котами у Тернополі. Вона зазначає, що, якщо про собак ще хоч якось дбають, то до кішок взагалі нікому немає діла. Їх часто закривають у підвалах, або замуровують туди віконця. Тварини залишаються на вулиці і гинуть.

“Так трапилось і у будинку на вулиці Вишневецького, 3. Мешканець вирішив зайнятись самоуправством і забив абсолютно усі віконця підвального приміщення. У підвалі залишились коти, ще одна кішка народжувала кошенят просто у траві, на розі будинку, під відкритим небом, що абсолютно непритаманно для котів і небезпечно для новонароджених кошенят! Небайдужі люди самотужки вибивали ці віконця, визволяли котів, звернулись до зоозахисної організації ГО “Ноїв Ковчег” Тернопіль, волонтери якої викликали поліцію та написали заяву”, – повідомляє Людмила Чеховська.

Також активістка зазначає, що дії активістів дали результат не надовго. Через тиждень ситуація повторилася. Відтак, вона закликає Тернопільську міську раду сісти за “круглий стіл” із зооактивістами та спільно вирішити проблему із бездомними котами.

Окрім цього, пані Людмила нагадує, що винищення котів шкодить екосистемі міста. В історії є випадки, коли це призводило навіть до трагічних наслідків.

“Коти – природні санітари міста. У Середньовіччі котів почали вважати нечистивими тваринами, прислужниками відьом. Через це їх масово вбивали, а незабаром Європу накрила бубонна чума, яка переносилась блохами чорних щурів, популяція яких різко зросла. Чорна смерть тоді забрала життя третини Європи”, – нагадує активістка.

Людмила Чеховська запрошує захисників та любителів тварин приєднатися до Всеукраїнського маршу за тварин, який відбудеться 5 вересня, о 12.00.

Перейти до панелі інструментів