25.04.2024
Історична спадщина Культура Новини

Унікальний артефакт з українською символікою врятували від “чорних археологів”

Артефакт сокира Х століття

Символічно, що саме напередодні Дня Незалежності, унікальний артефакт з українською символікою передадуть у Національний музей історії України. Залізну сокиру Х—ХІІІ століть вирізняє оригінальна інкрустація сріблом із зображенням тризуба. Від “чорних археологів” знахідку врятував львів’янин Тарас Хмеловський, – повідомляють в НМІУ.

“Тарас Хмеловський — археолог за освітою, хоча і не працює за фахом. Кілька років підтримує дослідження Інституту археології НАН України. Від науковців він і дізнався про унікальну сокиру, яка потрапила на «чорний ринок» старожитностей і могла бути вивезена закордон. Тарас Хмеловський вирішив врятувати артефакт. Єдиним реальним виходом було викупити сокиру на аукціоні, що і зробив львів’янин.

Реставрацію сокири провів художник-реставратор вищої категорії Віктор Голуб. Він переконався в автентичності знахідки, коли побачив її наживо. Про оригінальність свідчили ступінь корозії залізної основи сокири, техніка виконання та рідкісне оздоблення. Основна задача під час реставрації полягала в тому, щоб розкрити інкрустацію сріблом та стабілізувати предмет.

Генеральний директор Національного музею історії України Федір Андрощук зазначає, що сокира належить до доволі рідкісної групи інкрустованих бойових сокир. Кілька таких екземплярів відомо з теренів Швеції та Русі”, – йдеться у повідомленні.

Передачу цінної знахідки до Національного музею історії України приурочили до 30-річчя Незалежності країни. Передача сокири відбудеться 21 серпня о 16:00 у будівлі Національного музею історії України (вул. Володимирська, 2). На подію запрошують представників ЗМІ. Акредитуватися можна тут.

Найближчим часом музей планує експонувати сокиру, щоб артефакт міг побачити кожен відвідувач.

Старовинну бойову сокиру виставили на продаж з Інтернет-аукціону два роки тому.

Продавець артефакту зазнав, що він зроблений з заліза зі срібною інкрустацією і важить 435 грамів. Ймовірний період виготовлення зброї – X-XI століття. .На фото видно, що на сокирі за допомогою інкрустації зображені не лише орнаменти, а й тризуб. Ціна лоту тоді за кілька днів зросла до 40 200 гривень.

Перейти до панелі інструментів