29.03.2024
Новини

Жителі Тернопільщини потерпають від укусів кліщів

Щодня до Центру контролю та профілактики хвороб звертаються все більше жителів області, які постраждали від укусів цих комах.

Перші випадки укусів кліщів на Тернопільщині зареєстрували у березні, а влітку постраждалих, природно, побільшало у декілька разів.

Проте не сам укус є небезпечним, а той факт, що він призводить до хвороби Лайма та кліщового енцефаліту.

«Зустріти кліща можна не тільки в лісі, парку чи сквері, а й на будь-якому газоні. Іксодові кліщі можуть переносити збудників небезпечних захворювань, наприклад, кліщового енцефаліту, бореліозу – хвороба Лайма. Рання локалізована стадія хвороби Лайма виникає через 1-30 днів після укусу. На місці укусу квиникає червона папула з чіткими краями. Згодом зона гіперемії розширюється, а центр становиться блідим. У деяких випадках еритема, що зазвичай безболісна і не свербить, може бути суцільним червоним тлом. Пізня хвороба Лайма виникає через місяці або й роки після зараження. У цьому випадку з’являються неврологічні та ревматологічні прояви з переважним ураженням кістково-м’язової системи. Діагноз бореліозу встановлюється на основі характерної клінічної картини та лабораторного підтвердження», – зазначає сімейна лікарка Мар’яна Дячук.

Читайте також: Як вберегтися від укусів кліщів

2021 року на території області було діагностовано більше двадцяти випадків хвороби Лайма після укусів кліщів. Тому фахівці радять у випадку нападу цих комах звертатись за допомогою лікарів.

Перейти до панелі інструментів