26.04.2024
Здоров’я Новини Промо

Як боротися зі стресом: профілактика та як подолати стрес після ковіду

Сучасний темп життя, необхідність вирішувати величезну кількість питань, тиск оточуючих та інші подібні дестабілізуючі фактори є причинами стресу. Всі перелічені чинники є зовнішніми факторами і стрес – це універсальна реакція організму на них. Стан психічної напруги, який виникає внаслідок дії зовнішніх чинників – це і є стрес.

Причини, види і ознаки стресу 

Еустрес – під час якого відбувається адаптація організму та підвищується його функціональний резерв.

Дистрес – реакції організму, що викликані ним, негативно впливають на здоров’я людини.

Деякі ознаки стресу можна сплутати із застудою чи захворюваннями судинної системи, хоча насправді вони є саме наслідком, реакцією організму на стрес. До ознак можна віднести:

  1. Повну відсутність апетиту або його зниження.
  2. Різке підвищення апетиту або переїдання.
  3. Часті простудні захворювання.
  4. Порушення серцевого ритму.
  5. Перепади артеріального тиску.
  6. Болі в спині.
  7. Судоми.
  8. Висипання.
  9. Частий головний біль.
  10. Нездатність розслабитися.
  11. Забудькуватість.
  12. Пасивність.
  13. Нав’язливі думки.
  14. Почуття втоми.

Характерною ознакою стресу є тривожність. Якщо є змога вирішити ситуацію, що викликає стрес, то тривожність зникає. Якщо ні – то з’являються ознаки агресії. Щоб зняти тривожність і з холодною головою почати вирішувати питання можна застосовувати ліки з групи транквілізаторів. Наприклад адаптол, що належить до психостимуляторів, знижує рівень тривожності, напруження і роздратування, але при цьому він не викликає сонливість, а покращує розумову працездатність та увагу.

Оскільки стрес – це зокрема причина порушень емоційного характеру, важливо навчитися убезпечувати себе від появи негативних емоційних реакцій. Для цього розглянемо основні фази стресу і особливості їхнього прояву.

Стадії стресу та його профілактика

Якісна допомога від стресу залежить від ваших знань про те, як боротися зі стресом, і від здатності до адаптації. До короткострокового стресу людина швидко адаптується сама. Критичний (наприклад, посттравматичний), вимагає тривалий період часу для адаптації і спеціаліста. А хронічний стрес – це постійна повторювана дія дестабілізуючих факторів, подолати яку можливо виключно за допомогою фахівця.

Виокремлюють три стадії стресу, кожній з яких характерні свої прояви та ознаки:

  1. Тривожність. Організм опирається тиску зовнішніх чинників, гіпоталамус забезпечує викид гормонів стресу: кортизолу та адреналіну. Вони допомагають мобілізуватися, проте тривале їхнє вироблення є шкідливим для організму.
  2. Протидія. Організм намагається відновитись після першої стадії. Якщо зовнішні дестабілізуючі фактори й надалі чинять вплив і людина на них реагує, відновлення ускладнене або неможливе.
  3. Виснаження. Біологічні механізми адаптації не спрацьовують належним чином. Знижується рівень кортизолу та DHEA, таким чином організм більше не в стані протидіяти стресу.

Зниження рівня DHEA впливає на вироблення тестостерону й естрогенів, що призводить до погіршення здоров’я, зокрема в дівчат і жінок виникає збій менструального циклу та затримка через стрес.

Існує ще кілька наслідків того, як стрес впливає на здоров’я людини. До них належать: дратівливість, депресія, панічні атаки, зменшення щільності кісткової тканини, зниження імунітету та лібідо, розлади репродуктивної системи в чоловіків та жінок, підвищений рівень холестерину сприяє ризику серцевих приступів. Таким чином надмірні психологічні стреси можуть суттєво вплинути на стан здоров’я.

Для підтримання себе в психологічній рівновазі недостатньо бути ознайомленим зі стадіями стресу та їх характеристикою. Важливо вживати заходів, щоб підтримувати емоційний баланс. Ось кілька базових порад для профілактики стресу:

  • Не братися відразу за кілька справ
  • Скласти план, дотримуватися розпорядку дня
  • Закладати часу на форс-мажорні обставини
  • Змиритися з тим, що знаходиться поза зоною вашого контролю
  • Постаратися відволіктися на щось інше
  • Виробити незалежну самооцінку
  • Ставити перед собою реалістичні завдання
  • Правильне харчування

Як подолати стрес після ковіду

Пандемія коронавірусу стала однією з потужних причин виникнення стресу. Тут залучені різноманітні чинники: погіршення свого здоров’я або здоров’я близьких, втрата зв’язків чи роботи, зниження прибутків, погіршення матеріального стану та ін. Існують універсальні способи, як подолати стрес, але підхід завжди повинен бути індивідуальним. Тому для подолання стресу після ковіду краще спочатку проконсультуватися з лікарем.

Кортизол – гормон що виробляється під час стресу – може почати шкодити організму на другій стадії. Тому важливо постаратися завершити боротьбу на першій фазі – усунути тривожність і справитися з чинником, що викликає необхідність екстрено мобілізувати організм. В цьому випадку в якості способів боротьби зі стресом можна використовувати медпрепарати психостимулюючої дії та водночас почати вирішувати поточні проблеми. Важливо не допустити появи хронічного стресу.

У випадку з посттравматичним стресом разом із психостимуляторами, транквілізаторами чи антидепресантами для досягнення тривалого ефекту необхідно відвідувати психотерапевта. Позитивно впливає спілкуватися з людьми, які теж зазнали руйнівного впливу пандемії, взаємодія з собаками емоційної підтримки тощо.

В період пандемії можлива також поява фантомного стресу, що не передбачає реальних чинників. Тут тривожність з’являється в результаті надуманих чи уявних небезпек. В таких випадках теж доцільно вживати таблетки від стресу та необхідно спілкуватися із психотерапевтом на тему можливих причин та їх усунення.

Після ковіду слід вживати комплексні способи подолання стресу. Позбавтеся чинників, які розбалансовують психіку, за потреби приймайте медпрепарати, займайтеся медитативними практиками, виконуйте легкі фізичні вправи для зняття стресу (легкий біг, загартовування, розминка) та дихальні вправи.

 

ВАЖЛИВО! Самолікування може бути шкідливим для
вашого здоров’я! Перед вживанням ліків обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!

 

 

Перейти до панелі інструментів