20.04.2024
Новини

У квітні на землі роботи багато: весняні поради садівникам і городникам

У народі кажуть, що весняний день рік годує. Як все зробити вчасно, на що варто звернути увагу у квітні на дачі, в саду, в квітнику і на городі розповідає начальник управління агропромислового розвитку Галина Матківська, пише сайт “Kalush News City”.

Як доглядати за весняним садом?

Огляньте стовбурі плодових дерев. Очистіть їх від відмерлої кори, моху і лишайників. Шрами, рани залікуйте садовим варом. Зріжте сухі гілки. До набрякання бруньок можна обрізати, проріджувати і формувати крони. Перекопайте грунт навколо стовбура, внесіть органіку і мінеральні добрива. Обробіть сад проти шкідників препаратом 30В, проти хворіб — фунгіцидами.  А ще запам’ятайте: квітень — найкращий час для щеплень і перепрививань плодових дерев живцями.

Як правильно пересадити деревця?

Висадіть на початку місяця саджанці яблунь, груш, а також вишень, слив. Можна  навіть пересаджувати й кількарічні дерева, якщо виникає така потреба. Важливо на новому місці посадити дерево так, як воно росло на колишньому. Повернути  його до сонця тим самим боком. Якщо цього не зробити, то дерево повільніше приживається і пізніше плодоносить. Визначити південну і північну сторони деревця можна за кольором кори і товщиною коренів. З південної сторони кора темна, коричнева, з північної — зелена, світла. Коріння, що ростуть з північної сторони, завжди товщі, ніж з південної.

Що робити у квітні на грядках з полуницею і суницею

Треба зняти зимове вкриття з полуниці та суниці. Оголене коріння присипте грунтом. Обріжте вуса. Викопайте уражені вірусом рослини. Всі сухі і хворі листочки обов’язково зірвіть. Все це потрібно винести за межі саду і спалити. Підживіть рослини азотними добривами, розпушіть міжряддя і замульчуйте їх перегноєм із соломою або торфом.

Які турботи чекають у квітнику?

На початку квітня треба розкрити троянди, діставати із пивниць бульби жоржин та розпушити грунт біля всіх багаторічних квітів. Можна ділити і розсаджувати півонії, іриси, флокси, хризантеми, ромен і інші багаторічні. У другій половині місяця обрізають троянди, щоб вони краще розвивалися і рясніше цвіли. Також варто підживити і підгорнути кущі. У кінці квітня у парнику сіють насіння квітів на розсаду. У відкритий грунт можна сіяти матіоли, немезію, однорічні хризантеми, волошки та інші холодостійкі квіти.

Як після зими впорядкувати газон?

На газоні  граблями з густими зубцями загребіть залишки торішньої трави. Підживіть газонну травичку аміачною селітрою. Вистачить 15-20 грамів на квадратний метр. Місця, де з’явився мох, обробіть розчином залізного купоросу. Для цього розчиніть 50 грамів в літрі води. Цього досить, щоб обробити один квадратний метр газону, де є мох. А через два тижні згребіть його граблями і підготуйте місця-острівці для висівання трави, щоб реставрувати газон.

Як бути з ягідними кущами і виноградниками?

Треба на початку квітня обрізати ягідні кущі, насамперед малину, якщо це не було зроблено восени або в березні. В першу чергу зріжте слабкі, уражені кліщем чи борошнистою росою, хворі, старі, поламані гілки та пагони і спаліть їх.  Залиште  молоді пагони минулого року. В аґрусу, порічок зріжте всі гілки старші восьми років, у чорної смородини — старші чотирьох. Грунт біля кущів можна покрити шматками старої толі, плівки. Це буде смертельний термос для шкідників. Якщо в найближчий тиждень не очікується похолодання і грунт підсох, можна забрати з коріння винограду  укриття від морозів. У квітні слід підживити виноград органічними чи мінеральними добривами, якщо це не зробили восени. Від хворіб і шкідників варто обприскати виноградну лозу сертифікованими препаратами.

З чого почати роботу на городі?

Зніміть вкриття з грядок із цибулею і часником, які посаджені восени. Підживіть аміачною селітрою. При підсиханні грунту акуратно проборонуйте міжряддя, щоб прикрити добрива і дати доступ кисню до цибулин. Зніміть також вкриття з грядок з щавлем, ревенем, петрушкою, селерою. Підживіть їх азотними добривами, розрихліть міжряддя. Прокопайте чи почистіть канавки, щоб з грядок стікала вода.

Коли можна сіяти і садити городину?

Коли орний шар ґрунту починає дозрівати, розсипаються грудки землі, готуйте грядки для посіву. Якщо восени не вносили органіку, то це слід зробити  навесні при перекопуванні. Якщо її немає, внесіть мінеральні добрива під час передпосівного обробітку грунту. У квітні при сприятливих умовах можна сіяти холодостійкі овочі та зелені культури: редиску, редьку, салат, шпинат, петрушку, кріп, коріандр, горох, моркву для літнього споживання, цибулю-сіянку, садити часник, цибулю на перо і ранню картоплю. Кращі результати дає посів з проміжками в 7-9 днів. Так можна зелений конвеєр забезпечити і зменшити ризики втрати врожаю від заморозків. Оскільки на вулиці ще досить холодно, на ніч грядочки треба вкривати плівкою або нетканим матеріалом. Буряки висівайте не раніше 15-25 квітня, коли плюсова температура грунту досягне 10-12 градусів.

Як подбати про майбутній врожай картоплі?

Для прискорення пророщування бульби на півтора місяці поміщають в світле місце, але не на прямі промені сонця. За 4 доби до посадки бульби обприскують спеціальним живильним розчином (1,5 столової ложки суперфосфату, 1 столова ложка сірчанокислого калію на 10 літрів води). Від хворіб насіннєві бульби перед посадкою можна обприскувати сертифікованими препаратами. Бульби висаджують, коли грунт прогріється до 8 градусів. Щоб мати добрий урожай подбайте про високопродуктивне насіння районованих сортів. Його можна придбати у фермерів Калуського району.

Як підготувати парники для ранньої зелені і овочів?

За два тижні до висівання або висаджування рослин у парники і теплиці, їх покривають плівкою, щоб грунт і повітря добре прогрілися за рахунок накопичення енергії сонячних променів. Перед посівом слід обробити насіння від шкідників і хворіб. У середині—наприкінці квітня висівають на розсаду насіння пізньостиглої капусти. У другій-третій декаді — насіння базиліка, кабачків, огірків, патисонів, гарбузів. Продовжують догляд за розсадою баклажанів, капусти білокачанної, перцю солодкого, селери, томатів. Грунт перед посівом рослин підживлюють компостом і мінеральними добривами. Важливо, щоб грунт був провапнований з осені. Якщо це не зроблено, внесіть на 1 квадратний метр один кілограм попелу.

Перейти до панелі інструментів