20.04.2024
Новини

Смачні та прості рецепти випічки з листкового тіста

Що можна приготувати з листкового тіста? Дуже багато різної смакоти! Від простих листкових «язичків» до шикарного торта «Наполеон»; слойки трубочки, «конвертики», «куточки», «трояндочки»; з начинкою з яблук, сиру, ковбаси, повидла, шоколаду, заварного крему! Ось яке багатство варіацій таїть базовий рецепт домашньої слойки. Про це пише “Порадник”.

Залежно від того, як ви складете тісто і чим наповните сформовані вироби, щоразу будуть виходити нові ласощі.

Випікати всі листкові вироби потрібно на листі, присипаному борошном, або застеленим пергаментом для випічки, при температурі 200-220°С. дізнатися готовність легко: випічка розшаровується, здобуваючи золотавий колір.

Сирні палички
Корж товщиною 1 см ріжемо смужками, змазуємо збитим яйцем, посипаємо тертим сиром. Можна посипати кмином або кунжутом.

Слойки «куточки»
Нарізаємо тісто квадратами, посередині кожного викладаємо нерідку начинку: шматочки яблук, вишні, сир, або варені яйця із зеленою цибулею, або гриби, обсмажені із цибулею. Згинаємо квадрати з тіста по діагоналі, щоб вийшов трикутник, і притискаємо по периметру пальцем, відступивши на 1 см від краю: тоді при випіканні начинка не «утече», а краї «куточків» красиво розшаруються.

Слойки «вушка»
Розкочуємо тісто товщиною 0,5 см, посипаємо корж цукром з корицею і звертаємо спочатку правий край, потім лівий рулетиком до середини коржа. Виходить подвійний рулетик. Нарізаємо його шматочками товщиною 0,5 см, розкладаємо «вушка» на листі, застеленому пергаментом, і випікаємо до готовності.

Слойки «трояндочки»
Можна зробити солодкими або закусочними. Розкотавши тісто товщиною 0,5 см, нарізаємо корж смугами довжиною 15 см, шириною 3 см.

На тісто укладаємо тонкі напівкруглі скибочки яблук, посипані цукром з корицею, або вареної ковбаси – так, щоб краєчки трохи виступали над тістом, – і звертаємо тісто рулетом. Скріплюємо трояндочки зубочистками та випікаємо до золотавості.

Слойки «круасани»
Розкочуємо тісто в коло товщиною 0,5 см і нарізаємо трикутними сегментами, як для рогаликів. На широкий край кладемо нерідку начинку: ягоди, шматочок повидла, горіхи з ізюмом і медом, шматочок шоколаду – і звертаємо від широкого кінця до вузького. Вмочаємо круасан верхньою стороною в збите яйце, потім у цукор. Викладаємо на лист і випікаємо до золотавого кольору.

Слойки «трубочки»
Щоб їх приготувати, вам знадобляться спеціальні металеві конуси для випічки. На них накручуємо смужки тіста шириною 1 см, трохи внакладку, – і випікаємо. Готові остиглі трубочки знімаємо з конусів і наповнюємо кремом: вершковим, заварним або білковим.

Спіральний пиріг
Розкочуємо тісто 0,5 см товщиною, ріжемо довгими, вузькими смужками (шириною 5 см, довжиною – чим більше, тим краще).

Посередині смужок кладемо начинку: тертий сир, гриби, фарш. Защипуємо краї й укладаємо «трубочки» з начинкою, що вийшли, по спіралі у форму. Можна зробити пиріг з різними начинками, чергуючи їх. Верх пирога змазуємо збитим яйцем, посипаємо кунжутом або кмином. Випікаємо до рум’яного кольору.

Торт «Наполеон»
Найбільш смачний і улюблений рецепт із листкового тіста! Розкочуємо тісто в коржі товщиною 2-3 мм, за розміром листа, протикаємо коржі в декількох місцях виделкою і випікаємо. Готові коржі промащуємо заварним кремом, обсипаємо торт крихтами і залишаємо для просочення на 3-4 години.

Смачного!

Перейти до панелі інструментів