28.03.2024
Здоров’я Новини Оперативно

“Ще 1-3 дні – і ліжка будуть заповнені”: у лікарнях Тернопільщини невдовзі може забракнути місць

Ще трохи і в лікарнях області може забракнути ліжок для хворих з ковідом. Завантаженість вже починає переходити верхню гранично-допустиму норму. Про це повідомила під час засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій начальниця обласного управління охорони здоров’я Ольга Ярмоленко.

Так, в Борщівській райлікарні, Тернопільській міській лікарні №2, Тернопільській райлікарні завантажено 83% ліжок. У Тернопільській міській лікарні №3, міській дитячій лікарні, Заліщицькій, Збаразькій, Монастириській, Теребовлянській, Шумській, Кременецькій, Почаївській райлікарнях – понад 65%. 

– У планах розгорнути ще 143 ліжка. Ми маємо можливість де їх розгорнути, і вони будуть забезпечені киснем, – зазначає Ольга Ярмоленко

Ще 1-3 дні – і ліжка в деяких лікарнях будуть заповнені повністю. Рівень госпіталізації тільки росте

За її словами, в середньому у лікарні області за останніх 7 днів поступало 76 хворих щодня. 

Читайте також: “За старими критеріями половина Тернопільщини – вже майже в “червоній” зоні”: в області стрімко росте кількість інфікованих та хворих з важкою формою ковіду

– Заклади охорони здоров’я несуть великі витрати як кадрові, тому що люди хворіють і виснажуються, так і велике навантаження несе ліжковий фонд, забезпечення хворих киснем і медпрепаратами, – повідомила начальниця обласного управління охорони здоров’я. 

Загалом у лікарнях області функціонує 2061 ліжок, 90% з них забезпечені киснем.

Люди потрапляють з важчою формою ковіду, плюс накладається сезонний грип

– Ще 1-3 дні – і ліжка в деяких лікарнях будуть заповнені повністю. Рівень госпіталізації тільки росте, – зауважив голова Тернопільської облдержадміністрації Володимир Труш. –  Люди потрапляють з важчою формою ковіду, плюс накладається сезонний грип.

За словами Труша, зараз ще є куди класти хворих.

– Ми змінюємо маршрути пацієнтів, якщо це потрібно в тій чи іншій громаді, – якщо лікарня заповнена, ми перевозимо в інші лікарні і населені пункти, але всі люди отримують медичну допомогу, – запевняє голова облдержадміністрації. – Ми добавляємо ліжка. Але лікарні не гумові. Не хочеться ситуацій, які в інших областях, де люди лежать в коридорах. Поки що в нас того нема. Але якщо не будемо вживати всіх необхідних заходів, ми прийдемо до тієї історії.

 


Фото: Тернопільська ОДА. 

Перейти до панелі інструментів