25.04.2024
Новини Суди

Чому затягнувся розгляд резонансної справи Феськіва, обвинуваченого у вбивстві трьох людей 

Вже другий рік у Тернополі триває судовий процес у справі Михайла Феськіва, якого звинувачують в умисному вбивстві трьох людей. Обвинувальний акт надійшов до Тернопільського міськрайонного суду ще у березні 2019 року. За цей час суд вже дослідив зібрані докази, допитав трьох потерпілих і двох свідків. Справу Феськіва, який у 2018 році кілька місяців переховувався від поліції і якого боялася вся область, розглядає колегія суддів. За умисне вбивство чоловікові загрожує довічне позбавлення волі. 

Вирок вже начебто не за горами. Залишилося ще допитати 4 свідків, після цього суд має перейти до допиту обвинуваченого, далі – судові дебати і прийняття рішення. Проте на засідання 4 березня свідки, які є ключовими у справі, не з’явилися. Сам обвинувачений брав участь у засіданні в режимі відеоконференції.

Важливо допитати ключових свідків

Як повідомив прокурор Юрій Білецький, після того, як суд виписав повістки свідкам, працівники поліції намагалися встановити місцезнаходження цих людей та повідомити про дату судового засідання, але зробити цього не вдалося.

Власне, через те, що свідків важко знайти, адже вони без певного роду занять та постійного місця проживання, суд і тягнеться так довго. А покази однієї зі свідків, яка була співмешканкою обвинуваченого і  начебто була очевидицею подій, є вкрай важливими для суду. До того ж,  колегіальний розгляд справи (головуючий суддя Любомир Базан, судді-учасники – Віктор Братасюк, Володимир Ромазан – ред.) сам по собі є тривалим, оскільки потрібно синхронізовувати графіки суддів, адвокатів, прокурора, пояснюють у пресслужбі Тернопільського міськрайонного суду.  

Через те, що свідки не з’явилися, прокурор просив суд відкласти засідання, а захисниця Феськіва звернулася до суду з клопотанням вилучити покази цих свідків з переліку доказів, оскільки прокуратура не забезпечила їх присутність на судовому засіданні.

– Заперечую. У нас залишилося 4 свідки, показання яких є ключовими, – сказав прокурор. – Щоб ріщеня суду було повне, мотивовоне і об’єктивне, нам необхідно допитати саме цих свідків, а після цього приймати законне рішення. 

Відтак клопотання захисниці обвинуваченого суд залишив без задоволення, оскільки не доведено доказів про об’єктивну неможливість явки свідків у судове засідання.

“Може знову стати на злочинний шлях”

Також прокурор звернувся до суду з клопотанням про продовження строку дії раніше обраної обвинуваченому міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. 

– Феськів підозрюється у вчиненні особливо важкого злочину – умисному вбивстві. Його вина доводиться зібраними доказами, які були досліджені в судовому засіданні. А також підтверджена свідками, які були допитані разом із потерпілими у даному провадженні, – каже Юрій Білецький. –  За вказане правопорушення Феськіву загрожує покарання у вигляді довічного позбавлення волі, відтак він, щоб уникнути покарання, може перешкоджати судовому розгляду, не з’являтися на судові засідання, що може спричинити порушення розумних строків розгляду справи. 

Серед ризиків, які озвучив прокурор, також є те, що ще не допитані 4 свідки, показання яких є ключовими. Беручи до уваги те, що Феськів обвинувачується саме у вчиненні насильницького злочину, існує ризик, що він шляхом погроз може впливати на них, щоб ті відмовлялися від показань або змінювали їх з метою дискредитувати лінію обвинувачення та неможливості отримання законних доказів. 

– Також є ризик того, що Феськів може вчинити інше кримінальне правопорушення, беручи до уваги його судимість, те, що він неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності, тривалий час відбував покарання за насильницький злочин і може знову ж таки стати на злочинний шлях, – зазначив прокурор. 

Ухвалою суду Михайло Феськів залишений під вартою в СІЗО до 2 травня. 

Переховувався у лісах та закинутих будівлях

Нагадаємо, злочини, в яких обвинувачують Михайла Феськіва, схолихнули Тернопіль та всю область влітку 2018 року. Тоді чоловіка оголосили в розшук з підозрою у вбивстві трьох людей.

Як повідомляли у поліції, Феськів вже був судимий за вбивство чоловіка на Гусятинщині. У листопаді 2017 року   вийшов з місць позбавлення волі, де він відбував 15-річний термін. З січня по квітень 2018 року  перебував на заробітках, а коли повернувся, почав вести бродячий спосіб життя та зловживати спиртними напоями. 13 червня 2018 року у закинутій будівлі на вул. Чубинського у Тернополі місцева мешканка виявила тіло, загорнуте у поліетиленові пакети та покривало. За декілька днів неподалік того самого місця у смітті оперативники відкопали тіло ще одного чоловіка.

Як з’ясували правоохоронці, вбивства сталися під час розпивання чоловіками алкоголю. Суперечка, бійка, нанесення смертельних травм… Підозрюваних у цих злочинах було двоє – Михайло Феськів та Андрій Рудковський, яких оголосили у розшук.  З чоловіками могла бути і жінка 1988 року народження. Проте згодом у хащах поблизу села Біла поліція виявила  ще одне тіло зі слідами насильницької смерті. Як виявилося, це був підозрюваний у двох вбивствах Рудковський. За зібраними матеріалами поліція встановила причетність Феськіва до вбивства свого співучасника.

У липні 2018 року Михайла Феськіва оголосили у розшук. Начальник Головного управління Нацполіції в Тернопільській області Олександр Богомол тоді попереджав, що розшукуваний є небезпечним, може переховуватися  в закинутих кар’єрах, на закинутих хуторах, жити в полі чи в лісі. Феськів уже проявив свою витривалість і здатність до виживання в складних умовах, коли у 2003 році після скоєного вбивства переховувався в лісі чотири місяці в зимово-весняний період. 

За підозрою у вбивствах 2018 року Феськіва затримали через кілька місяців з початку розшуку – наприкінці вересня. 21 вересня вночі інспектори, патрулюючи вулицю Чехова, помітили чоловіка, поведінка якого їм здалася підозрілою. Чоловік помітно нервувався, оглядався та змінив напрямок руху. Під час перевірки патрульні встановили, що підозрілий чоловік – це Феськів Михайло Петрович, 1977 р. н., який перебуває в розшуку за вчинення умисних убивств. 

З’ясувалося, що поки чоловіка розшукували, він кочував мало не по всіх районах – жив у лісах та закинутих будівлях. А за кілька днів до того, як його затримали, приїхав у Тернопіль. До слова, жителі області були настільки стривожені інформацією про розшук Феськіва, що за період пошуків неодноразово повідомляли поліцію про схожих на розшукуваного людей. Правоохоронці перевіряли цю інформацію, але вона щоразу не підтверджувалася.

Фото: Євгенія Цебрій, Головне управління Нацполіції в Тернопільській області.

Перейти до панелі інструментів