18.04.2024
Новини

З 24 лютого Тернопільщина у «жовтій» зоні: які обмеження та на скільки

З 24 лютого в Україні почне діяти адаптивний карантин і регіони знов будуть поділені на зони за кольорами, відповідно до ситуації з епідемією коронавірусу. Адаптивний карантин діятиме до 30 квітня. 

Про це йдеться у постанові уряду. Так само до 30 квітня продовжено загальнонаціональний карантин.

При цьому з 24 лютого на всій території України встановлюється жовтий рівень епідемічної небезпеки.

Тернопільську область віднесено до жовтої зони.
– Що стосується лікувальних закладів, то під час адаптивного карантину у них припиняється планова госпіталізація, окрім госпіталізації дітей, вагітних та породіль. Дозволяється надання екстреної медичної допомоги, робота спеціалізованих відділів третинної медичної допомоги й, звичайно, хворим на COVID-19. Також надається медична допомога, якщо є загроза життю пацієнта, – повідомила начальник управління охорони здоров’я ТОДА Ольга Ярмоленко.

Заборони по рівнях

«Зелений» рівень – той показник, якого Україна повинна досягти, щоб карантинні обмеження скасували або переглянули:

  • рівень захворюваності на грип та ГРВІ на території не менш як 13 регіонів України не перевищуватиме 50% від епідеміологічного порогу;
  • коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 методом ПЛР та визначення антигену менше ніж 5%.

«Чому ми обрали такі два показники. Ви бачите, є певна кількість людей, які не звертаються за тестуванням та медичною допомогою, фіксують, що в них є респіраторне захворювання, беруть лікарняний. Тому ми повинні враховувати всі без винятку такого плану показники», – пояснив міністр охорони здоров’я Максим Степанов на засіданні уряду 17 лютого, повідомляє «Радіо Свобода».

 

«Жовтий» рівень – базовий для усієї країни, поки не вдається досягти «зеленого». Під час цього адаптивного карантину, порівнюючи з попереднім, діятимуть деякі послаблення:

  • масові заходи дозволено, якщо для однієї людини є чотири квадратних метра або заповненість залу до 50%. Раніше вимагалось п’ять квадратних метрів;
  • можна відвідувати заклади освіти групами понад 20 людей;
  • заклади харчування зможуть працювати до 0:00. Наразі дозволено до 23:00;
  • глядачам дозволять відвідувати матчі командних видів спорту, але заповненість місць має бути до 50%. Саме це пом’якшення почне діяти з 18 лютого.

«Помаранчевий» рівень не передбачає встановлення додаткових карантинних обмежень, а сигналізує про наближення регіону до «червоного» рівня в регіоні, тобто є перевищення по хоч би одному з цих пунктів:

  • в регіоні зайнято понад 65% ліжок із киснем;
  • понад 60 госпіталізацій з COVID-19 або з підозрою на захворювання на 100 тисяч населення протягом семи днів;
  • зростання кількості госпіталізацій в регіоні на понад 50% за тиждень;
  • менш ніж 300 ПЛР-тестувань та тестів на антиген за 7 днів на 100 тисяч населення. У МОЗ переконані, що кількість тестувань повинна постійно зростати, тож її низькі показники сприймаються як тривожний сигнал;
  • коефіцієнт виявлених випадків коронавірусу серед протестованих перевищує 20%

«Червоний» рівень почне діяти, якщо упродовж трьох днів поспіль буде перевищено хоча б два показники з тих, що перелічені для «помаранчевого» рівня.

У разі запровадження «червоного» рівня буде заборонено:

  • роботу закладів громадського харчування;
  • роботу розважальних і торгово-розважальних закладів;
  • роботу непродовольчих ринків, спортзалів, басейнів;
  • не працюватимуть заклади освіти окрім дитсадків і початкових класів. Для решти запроваджується дистанційне навчання.

Проте навіть у разі запровадження «червоного» рівня працюватимуть банки, АЗС, ветеринарні магазини, аптеки, продовольчі магазини.

Цю зону, за потреби, запроваджуватиме загальнонаціональна комісія з питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет, зі свого боку, повідомив, як вплине запровадження адаптивного карантину на освітню галузь.

«На всій території України встановлюється «жовтий» рівень, згідно з яким забороняється відвідування навчальних закладів здобувачами освіти в разі, коли на самоізоляції через контакт із пацієнтом із підтвердженим діагнозом COVID-19 перебуває більше ніж 50% здобувачів освіти та персоналу навчального закладу», – написав Шкарлет у Telegram-каналі.

Також заборонено проводити спектаклі, свята й концерти за участю більш ніж однієї групи/класу і в присутності глядачів, додав міністр.

 

Перейти до панелі інструментів