18.04.2024
Місто Новини

Через негоду 15 шкіл на Тернопільщині перейшли на дистанційне навчання. Яка ситуація у місті

Через снігопад та суттєве похолодання деякі школи Тернопільщини на кілька днів перейшли на дистанційне навчання. Наразі відомо про 15 навчальних закладів. Про це виданню Терміново повідомила начальниця обласного управління освіти і науки Ольга Хома. 

Так, навчання онлайн розпочали 2 школи у Нараївській ОТГ Тернопільського району, 2 – у Кременецькій, 4 – у Монастириській, 7 – у Шумській. Є й такі заклади, які перейшли на дистанційний режим роботи на початку тижня і вже відновили навчання.

Складна ситуація у віддалених селах

– У багатьох районах через снігопади школярам важко добиратися. У горбистих місцевостях шкільні автобуси взагалі не можуть виїхати, – розповідає Ольга Хома. –  Приміром, сьогодні я їздила у Вишнівецьку громаду – це центральна траса. Техніка там працює, але просто не встигає все розгортати, бо снігом далі замітає. У віддалених селах ситуація ще складніша. 

Навчання у школах області відновлять, як тільки припиниться снігопад і розгорнуть дороги. Наразі йдеться орієнтовно про два дні дистанційної освіти – 11-12 лютого. 

У горбистих місцевостях шкільні автобуси взагалі не можуть виїхати

– Загалом директори шкіл приймають рішення на місцях, якщо бачать, що велика кількість дітей не з’явилася через погіршення погоди та труднощі з добиранням, – каже головна освітянка області.

Ольга Хома додає, що зараз на Тернопільщині немає шкіл, які перейшли на дистанційне навчання через COVID-19, адже ситуація із захворюваністю у порівнянні з січнем покращилася. Нагадаємо, станом не середину січня цього року, згідно з даними обласного управління освіти, у області захворіли понад 60 педагогічних працівників і понад 50 учнів. Зараз кількість хворих школярів та вчителів незначна, стверджує Хома.

Йти до школи чи ні – на розсуд батьків 

У Тернополі навчання у школах триває у звичному режимі. Наразі потреби закривати навчальні заклади немає, запевнила Терміново начальниця міського управління освіти і науки Ольга Похиляк.

– Проте якщо дітям важко добиратися до школи, то вони, на розсуд батьків, можуть залишатися вдома. І це вважатиметься поважною причиною, – каже вона. – Ми сьогодні зробили опитування директорів шкіл, які повідомили, що практично всі діти прийшли на уроки, тому проблем немає. 

якщо дітям важко добиратися до школи, то вони, на розсуд батьків, можуть залишатися вдома. І це вважатиметься поважною причиною

Ольга Похиляк визнає, що батьки скаржаться на труднощі з добиранням школярів громадським транспортом. Проте зазначає, що більшість дітей вчаться у школах, які закріплені за мікрорайонами, де вони живуть. Відтак до навчальних закладів їм недалеко. Винятки – школа №3 та Українська гімназія, де вчаться діти з різних куточків міста. 

У Тернополі з 11 лютого  прогнозують зниження температури повітря та снігопади, тому проблему тривалого  простоювання дітей на зупинках починають вирішувати. Водії на час негоди старатимуться впускати дітей у салони транспорту, навіть якщо ліміт сидячих пасажирів перевищений.

Щодо захворюваності на COVID-19 серед школярів та педагогів, то ситуація у Тернополі стабільна. 

Тільки два класи серед усіх тернопільських шкіл на ізоляції, де хтось з дітей захворів. Вчителі теж не хворіють, – зауважує Ольга Похиляк. – От я спілкувалася з Івано-франківськими колегами, там критична ситуація. Багато класів на самоізоляції, хворіють вчителі, два директори важкохворі.

Читайте також: “Чому діти змушені повертатися в сльозах додому?”: тернополяни нарікають на роботу громадського транспорту.

 

Перейти до панелі інструментів