27.04.2024
Новини

У МОЗ розповіли, коли вакцину від COVID можна буде купити в аптеках

Головний санлікар країни Віктор Ляшко допустив початок масової вакцинації від коронавірусу вже за чотири місяці, а у вільному доступі вакцини будуть не раніше літа 2021 року.

Як повідомляє “УНІАН“, це Ляшко підтвердив в інтерв’ю BBC. При цьому він підтвердив, що в цьому випадку будуть також вакцинувати й тих громадян, хто вже перехворів на COVID-19.

«Ми не будемо нікого тестувати, ми рекомендуватимемо вакцинацію незалежно від того, хворіла людина, чи ні. Вакцина передбачена для всіх українців. Вакцинація буде добровільною, змушувати вакцинуватися ніхто не буде», – наголосив Ляшко.

Читайте також: Чи будете Ви вакцинуватися від коронавірусу? (опитування)

Водночас за умов обмеженого доступу до вакцин МОЗ рекомендуватиме громадянам, коли точно відомо, що вони вже хворіли, відтягнути щеплення на 3-6 місяців.

Ляшко також відповів, коли вакцину від коронавірусу можна буде купити у вільному доступі.

«Я думаю, що це буде можливим не раніше другого півріччя 2021», – уточнив санлікар.

Ляшко зауважив, що вакцину від COVID-19 ніхто не завезе на український ринок, поки уряд цього не зробить.

Читайте також: Коментують не експерти: Степанов пояснив, чому українці бояться вакцинуватися від COVID

У тому ж інтерв’ю головний санлікар країни підтвердив, що, у разі одночасної поставки Pfizer і Sinovac, європейською вакциною будуть щеплювати працівників мобільних бригад і медиків.

«Pfizer буде їхати з холодильника з температурою -80 у холодильник, де буде +2. За таких умов вона може зберігатися 5 днів. Через такі температурні умови найбільш економічно доцільно використовувати Pfizer у мобільних бригадах для лікарів», – пояснив заступник міністра.

Він зазначив, що у випадку поставки 300 тисяч доз європейської вакцини від коронавірусу вистачить і для лікарів, і для соціальних працівників.

«Приїде 100 тисяч доз, то тільки для лікарів», – зауважив Ляшко.

При цьому санлікар на запитання, чи робитимуть щеплення вакциною Sinovac тим, кому не вистачить, відповів: «Так».

Кого вакцинуватимуть першими

Фото: УНІАН

 

Перейти до панелі інструментів