25.04.2024
Новини Промо

Саморізи: види та їх особливості

Перед тим, як розповідати про саморізи, невеликий відступ, оскільки дуже вже вони схожі на шурупи, що дає підстави не бачити відмінностей.

Шуруп, як і саморіз, має зовнішню різьбу на стержні. Коли шурупом з’єднують деталі, його зовнішнє різьблення поєднують з внутрішнім різьбленням отвори в самій деталі (або декількох деталях). Отвір робиться заздалегідь.

Саморіз цього не вимагає. Він все робить сам. Для того, щоб процес проходив так, як нам необхідно, його різьблення має гострі краї і трикутний профіль.

Види саморізів: що і для чого

У спеціалізованих магазинах метизів, таких як Булат Метал і подібних великих торгових майданчиках, сьогодні можна побачити багато видів саморізів. Розібратися нескладно, якщо враховувати, що поділ йде відповідно до галузі використання:

  • Універсального застосування;
  • Саморізи для роботи по дереву;
  • І по металу.

Крім цього, є більш вузькоспеціалізовані саморізи:

  • Саморізи для покрівельних робіт;
  • Для віконних профілів;
  • Саморізи по бетону;
  • А також для гіпсокартону та гипсоволоконних листів.

Зауважимо: коли ми говоримо про саморізи для роботи по металу, маємо на увазі листовий метал, а також профілі з нього. Хоча в деяких випадках без попередньої підготовки отвору теж не обходяться. Це – окремі випадки.

Заради справедливості зазначимо, що деякі сорти деревини теж вимагають підготовки отвору для саморізів. Це відноситься до щільної деревині. Але це не стільки, тому що процес вимагає великих зусиль, а скоріше, щоб зберегти цілісність деревини, оскільки може утворитися тріщина. Так трапляється, коли шуруп необхідно вкрутити в самий край виробу.

Але навіть в таких випадках отвір повинен бути меншим в діаметрі, ніж діаметр стрижня шурупа (до 2 мм). Подібні “зайві рухи” будуть тільки на користь, тому що полегшують сам процес без втрати якості і міцності з’єднання.

Головки і шліци саморізів

Головки саморізів бувають декількох типів, але найбільш використовувані: виступаючі, потаємні і напівпотаємні. Ще головки саморізів можуть бути круглимі і шестигранними, які зазвичай комплектуються шайбами ​​і прокладками. Що вибрати, залежить від вашого завдання.

Що стосується шліців, їх існує більш десятка, і щоб не зашкодити якості кріплення, потрібен і відповідний інструмент – викрутка або біт шуруповерта.

Універсальний саморіз

Він тільки називається таким, але це не означає, що він справляється буквально з усіма матеріалами. Цей саморіз класифікували як універсальний, через оптимальність при з’єднанні, наприклад, дерева і металу. Якщо ж доводиться з’єднувати деталі з одного матеріалу, краще вибрати вузькопрофільний саморіз..

Для металу або дерева – в чому відмінність

Перш за все, крок різьблення, який у того, що для металу є дрібніший. Ще принциповою відмінністю є конструкція саморіза на кінці. Саморізи по металу на кінці можуть мати свердло, інакше з листовим металом впоратися непросто, та й сама технологія включає підготовчі операції.

Метал і покриття саморізів

Головні матеріали: вуглецева або нержавіюча сталь, а також латунь. Найпопулярнішими унаслідок оптимального співвідношення ціна / якість є саморізи з вуглецевої сталі. Однак ціна саморіза з нержавіючої сталі себе окупає протягом часу, особливо коли виріб експлуатується у вологому середовищі.

Якщо того вимагає естетика, саморізи після обробки покривають різними фарбами.

Чорний колір виходить в процесі оксидування і фосфатування. При анодуванні вони виходять жовтого кольору, а білий металік – колір оцинкованого кріплення, хоча оцинкованими можуть бути і жовті саморізи.

Перейти до панелі інструментів