26.04.2024
Новини Суди

“Як можна було таке зробити з нашою дитиною?”: засуджений довічно Горбатюк подав апеляцію, рідні вбитої наполягають тільки на пожиттєвому покаранні

У Тернопільському апеляційному суді розпочинається судовий процес у справі вбивства тернопільської тату-майстрині Тетяни Підвашецької. Апеляційну скаргу на вирок суду першої інстанції подав обвинувачений Андрій Горбатюк та його захисники. Проте засідання, призначене на 27 січня, не відбулося. За проханням рідних вбитої Тетяни Підвашецької слухання перенесли на 10 лютого. 

Нагадаємо, 11 листопада минулого року колегія суддів Тернопільського міськрайонного суду визнала Андрія Горбатюку винуватим у вчиненні умисного вбивства з особливою жорстокістю. Йому призначили покарання у вигляді довічного позбавлення волі. Також зобов’язали сплатити 500 тис. грн моральної шкоди матері вбитої.

Андрій Горбатюк та його захисники подали апеляційну скаргу на вирок суду першої інстанції (фото: Євгенія Цебрій)

Потерпілі у справі рідні вбитої дівчини спеціально приїхали на засідання з-за кордону: мама Світлана Храпко – з Нової Зеландії, бабуся Іларіона Негожай – з Італії. 

Світлана Храпко звернулася до суду з клопотанням перенести слухання у зв’язку зі станом здоров’я її та матері. Після далекої дороги жінки погано почуваються. Світлана Храпко, яка прилетіла 26 січня, була в дорозі 72 години, до того ж перенесла операцію. 

На судове засіданння спеціально з-закордону прилетіли мама і бабусі вбитої Тетяни Підвашецької (фото: Євгенія Цебрій)

– Просимо перенести засідання, щоб вони могли відпочити та адаптуватися до погодних умов, адже спеціально прилетіли на це засідання і хочуть виступити в суді, – звернувся до суду представник потерпілих Володимир Рубінський.

Всі сторони у справі підтримали клопотання, зважаючи на важливі підстави. 

На засідання з Чортківського ізолятора привезли підсудного Андрія Горбатюка. Побачивши його, від хвилювання мамі вбитої Тетяни стало погано, жінка впала і ледь не знепритомніла

“Зібраних доказів недостатньо”

Вже вийшовши з судової зали, спілкуємось зі сторонами у справі. Захисник Андрія Горбатюка Петро Грода каже, що доказів, зібраних в суді, недостатньо для того, щоб його підзахисного оголосити винним. 

– Без сумніву, життя особи найвища цінність і ніхто цього не заперечує, але життя особи кожної людина і доля її також, правда? – риторично запитує Грода. – Тому винний має бути покараний, але в установленому законом порядку. І докази повинні бути зібрані в порядку, визначеному кримінально-процесуальним кодексом. Суть нашої апеляційної скарги полягає в тому, що ми вважаємо , що висновки суду не обґрунтовуються дослідженими доказами в судовому засідання. Чому? Тому що суд постановив свій висновок на підставі доказів свідків і на підставі огляду місця події і експертиз. Свідки говорять лише про те, що він був у тій квартирі. А він і не заперечує. Він стверджує про те, що в 22.30 він з квартири вийшов. Суд жодним словом не обґрунтував його дії з 22.00 до 9 ранку.  У квартирі вбитої залишилися докази, які вписані в протокол огляду місця події. Там є кривавий слід, який не належить Горбатюку.

Адвокат Петро Грода каже, що доказів, зібраних в суді, недостатньо для того, щоб його підзахисного оголосити винним (фото: Євгенія Цебрій)

Грода також звертає увагу, що на місці злочину виявили 17 відбитків пальців інших осіб, які не встановлені. 

Побачивши обвинуваченого, від хвилювання мамі вбитої Тетяни стало погано, жінка впала і ледь не знепритомніла

– 99 порізів – це жах. Це панельний будинок, ложка впаде чути сусідам, – зауважує адвокат обвинуваченого. – А тут ніхто нічого не чув, немає інших доказів. Немає достатньо доказів, які вказують на те, що саме Горбатюк наносив ці удари. Я нікого не виправдовую, нікого не засуджую. Я дуже співчуваю усім. Але ми наполягаємо, що особа має бути визнана винною лише в установленому законом порядку. Є поняння винен, є поняття невинен і маю на це докази, а є поняття недоказана вина – так записано в кримінально-процесуальному кодексі. А доказів, зібраних в суді, недостатньо для того, щоб його оголосити винним. 

Родичі вбитої Тетяни Підвашецької вважають вирок суду першої інстанції справедливим. На їх думку, підсудний заслуговує довічного ув’язнення. Відтак апеляційної скарги вони не подавали. 

– Вирок Тернопільського міськрайонного суду ми вважаємо законним, обґрунтованим, вмотивованим, підстав для його скасування та зміни не вбачаємо”, – каже представник потерпілих Володимир Рубінський (фото: Євгенія Цебрій)

– Ми вважаємо що і досудове розслідування, коли докази  збирали правоохоронні органи, і судовий розгляд відбулися в рамках визначених законом, – говорить представник потерпілих Володимир Рубінський. – Вирок ми вважаємо законним, обґрунтованим, вмотивованим, підстав для його скасування та зміни відповідно до кримінально-процесуального кодексу не вбачаємо. Щодо міри і виду покарання погоджуємося повним обсягом і вважаємо, що вони є справедливими. 

“Таня була моєю єдиною внучкою”

Рідні діляться спогадами про Тетяну і сумують за нею. Як розповіла бабуся Іларіона Негожай, дівчина мала вроджену недугу, відтак жінка поїхала за кордон, щоб заробити на її лікування. Через стреси пані Іларіона погано почувається, втратила зір. 

– Подивіться на мої руки. Я їздила за кордон і робила на ліки для Тані, вона перенесла дві операції, на які віддала всі гроші, які заробляла. А він її загубив, – говорить зі сльозами на очах жінка. – І він ще хоче 10 років? Тільки пожиттєво. Таня була моєю єдиною внучкою. Вона співала, танцювала, грала на гітарі, на піаніно, не мала шкідливих звичок, не вживала наркотиків. Вона допомагала людям, ніколи не оминула на вулиці бабусі, яка просила грошей. Вона була дуже добра. Як можна було таке зробити з такою дитиною?

Мама і бабуся вбитої Тетяни Підвашецької вважають, що Андрій Горбатюк за скоєне заслуговує тільки на довічне позбавлення волі (фото: Євгенія Цебрій)

Мама Тані Світлана Храпко розповіла, що через те, що сталося з її дитиною, не може спати, донька їй часто сниться. Жінка здивована, чому під час дебатів прокурор просив для підсудного занадто м’яке покарання. 

– Я хочу, щоб він сидів пожиттєво за те, що так її мучив… Тільки на шиї було 99 ран. Він її мучив і насолоджувався, а прокурор просив 15 років. Чому? – дивується пані Світлана. 

Мама і бабуся кажуть, якщо отримають 500 тис. грн призначеної судом моральної шкоди, віддадуть їх на благодійність. 

– Ці гроші нам не потрібні, ми віддамо їх на церкву чи на лікування дітей, які хворіють на рак, – зауважила бабуся Іларіона Негожай. 

Рідні вбитої дівчини кажуть, якщо отримають 500 тис. грн призначеної судом моральної шкоди, віддадуть їх на благодійність. (фото: Євгенія Цебрій)

Нагадаємо, 27-річну Тетяну Підвашецьку знайшли вбитою у квартирі на вулиці Курбаса у квітні 2019 року. Підозрюваний у її вбивстві 25-річний Андрій Горбатюк – тернополянин, який кардинальними змінами зовнішності відомий з телешоу. Як повідомляли у поліції, злочин трапився в ніч з 15 на 16 квітня. Саме тоді тернополянин прийшов до давньої знайомої, аби завершити раніше набите тату. Вони зустрілися в помешканні майстрині. Між ними виник конфлікт на побутовому ґрунті, який переріс у вбивство подруги.

На тілі потерпілої судово-медичний експерт виявив 99 колото-ріжучих ран. Дівчина померла в результаті масивної втрати крові. Після цього 25-річний чоловік втік. Затримали підозрюваного 17 квітня 2019 року, а наступного дня суд обрав йому запобіжний захід  – тримання під вартою. Під час розгляду справи тернополянин проходив стаціонарну психолого-психіатричну експертизу. Відповідно до її результатів, хлопця визнали осудним. У жовтні 2019 року справу передали до суду. 

Розгляд цієї справи у Тернопільському міськрайонному суді тривав рік, відбулося близько 20 судових засідань. 

Читайте також: Розпочався судовий процес у справі вбивства тату-майстрині. 

Максимальне покарання: оголосили вирок вбивці тату-майстрині Тетяни Підвашецької. 

Фото: Євгенія Цебрій.

Перейти до панелі інструментів