28.03.2024
Економіка та фінанси Новини Розслідування Соціальні проблеми

“Обіцяють 200-300 тисяч”: медики Тернопільщини можуть масово виїхати до Польщі завдяки змінам у законодавстві

Зарплата лікаря в Україні повинна бути щонайменше 23 тисячі гривень, заявляв наприкінці минулого року міністр охорони здоров’я Максим Степанов. Та медики Тернопільщини навряд чи отримають суттєво більші зарплати. Адже у Держбюджеті не заклали коштів на підвищення зарплат. Тим часом нові можливості та вищі зарплати обіцяють у сусідній Польщі, де наприкінці минулого року вступив в дію закон, який дозволяє медикам із країн Східної Європи працевлаштуватися без підтвердження диплома. 

Все це може обернутися дефіцитом медкадрів в Україні, застерігав міністр напередодні прийняття Держбюджету. Для Тернопільської області загроза більш як реальна, адже значна частина жителів краю вже і так на заробітках. Поїхати працювати в сусідню країну для наших людей – абсолютно нормально. Адже платять там значно більше. Медики краю, з якими поспілкувалася журналістка Терміново, не приховують – у медичних колах вже активно обговорюються можливості виїзду до Польщі. 

“Поїдуть туди, де цінують лікаря”

Масову міграцію українських медиків прогнозує навіть сам Максим Степанов. Якщо зарплати не підняти – таке явище неминуче, вважає він. 

Максим Степанов

«Польща відмінила нострифікацію дипломів українським медикам. Тепер вони можуть безперешкодно туди поїхати і працювати. Їх там чекають. І якщо ми не підвищимо їм зарплати — повірте, вони всі поїдуть за кордон. Це те, що було обіцяно медикам, і вони розраховують на нас. Ми не можемо їх підвести, бо вони не підводять. Тому я дуже прошу уможливити ці зарплати в бюджеті. Це наш обов’язок перед пів мільйоном медичних працівників… Якщо залишити все, як є — на нас чекає катастрофа», – цитували ЗМІ звернення міністра до нардепів. 

Він підкреслював, що заробітна плата лікаря не може складати 6-8 тис. грн, як зараз. 

–  Я не хочу нікого жахати, але в один день ми можемо просто прокинутися в країні, з якої лікарі всі поїдуть. Просто поїдуть в ті країни, в яких цінують лікаря, – застерігав міністр.

Нагадаємо, МОЗ у своєму бюджетному запиті на 2021 рік заклало видатки на медицину у розмірі 296 млрд грн, зокрема на програму медичних гарантій — 225 млрд грн. За розрахунками міністерства, ця сума дозволила б встановити реальні тарифи за надання медичної допомоги та суттєво підвищити зарплати працівникам системи охорони здоров’я. Зокрема, передбачалось, що зарплата лікарів із нового року становитиме мінімум 23 тис. грн, середнього медперсоналу — 17 тис. грн, молодшого медперсоналу — 12 тис. грн. Однак запит не був внесений до редакції бюджету, який уряд відправив на голосування Верховної Ради. Відтак в ухваленому бюджеті на 2021 рік на медицину передбачено понад 159 млрд грн. З них лише 4,2 млрд підуть на заробітну плату медпрацівникам. І хоча влада обіцяє збільшити зарплати медикам і навіть наблизити їх до рівня європейської оплати праці лікарів, наразі перспектив мало. За словами Прем’єра Дениса Шмигаля, у 2021 році в середньому на 2-2,5 тисячі грн зросте заробітна плата всьому медичному персоналу. Також залишається доплата в розмірі 300% лікарям, які борються з COVID-19, пише Укрінформ

“Є настрої виїхати з країни”

Зазначимо, що зарплати лікарів на Тернопільщині у 2020 році коливалися від 5 до 8 тис грн, медсестер – до 5 тис грн.

– І якщо для медиків, які лікують пацієнтів з ковідом, ситуацію рятують доплати у розмірі 300% від окладу, то то їхні колеги, які працюють у сусідніх відділах, таких доплат не мають, – зазначає головний лікар міської лікарні швидкої допомоги Ярослав Чайківський. – Звісно, що серед медиків є настрої виїхати з країни, таке може бути. І ми на це не зможемо вплинути, бо наші медики недостатньо вмотивовані, у них малі зарплати.

Польща вже працює активно на українському медичному ринку, в тому числі і в Тернополі, зауважує Чайківський. 

Ярослав Чайківський

– Уже є представники, які починають проводити агітаційно-роз’яснювальну роботу, тому що платять там до 200 тиc. грн у місяць в перерахунку на гривню. То звичайно, що  люди будуть виїжджати, – прогнозує головний лікар. – Особливо ті, яких тут ще нічого не тримає. Тобто молоді спеціалісти, які ще не мають сім’ї, вони вільні у виборі. Вони вже це все обговорюють та дискутують. То ж якщо ситуація з зарплатами не зміниться, а як ми розуміємо в бюджеті не закладені коштів до того рівня, що просило МОЗ, то буде відтік кадрів як лікарського, так і середнього медперсоналу. 

Відтік кадрів прогнозує і начальниця обласного управління охорони здоров’я Ольга Ярмоленко. За її словами, зарплати зростають кожного кварталу, коли підвищують “мінімалку”, але це зовсім не ті цифри, які можуть втримати фахівців.

“платять там до 200 тиc. грн у місяць в перерахунку на гривню. То звичайно, що  люди будуть виїжджати”

– Зарплата медсестри і лікаря має бути така, щоб забезпечити себе і свою сім’ю, – каже Ярмоленко. – Це аж ніяк не 5 тисяч. А значно більше, враховуючи ризики, знання, вміння та як така праця оцінюється в інших країнах. 

На сьогодні медсестра без стажу у звичайному відділенні отримує до 5 тис. грн і так само молодший медперсонал, додає очільниця обласного управління охорони здоров’я. 

– Лікар – 7 тис грн. Але в початківця – то навіть того не буде, – зазначає вона. – Мала зарплата, а навантаження та ризики в умовах пандемії більші.

А от начальник міського управління охорони здоров’я Василь Даньчак попри песимістичні заяви міністра Степанова не поспішає робити сумні прогнози щодо масового виїзду тернопільських медиків за кордон.  

– Ми не прогнозуємо такого по міських лікувальних установах, – говорить він. – Але це особистий вибір кожного лікаря. Думаю, у нас такої критичної ситуації, що всі почнуть масово виїжджати, не буде. Хоча молодь може. Це я знаю з досвіду медуніверситету. Якщо молоді фахівці після закінчення інтернатури тут не знаходять нормальної роботи, то багато виїжджають у Чехію, Польщу, Словаччину. 

“Це лише питання часу”

Проте Василь Даньчак погоджується, що зарплати медикам потрібно піднімати. Адже тих 300 % надбавок ще втримують наших лікарів на плаву, але йдеться лише про тих, хто лікує ковід. Проте рано чи пізно пандемія закінчиться.

Василь Даньчак

– Приміром, лікар-інфекціоніст  в середньому отримує від 17 до 22 тис. грн. Завдяки надбавкам зарплати непогані, але враховуючи ріст середньої зарплати по Україні, індекс інфляції, то по великому рахунку це мірезні суми і вони мали б бути мімінум такі, які МОЗ передбачало у своєму проєкті, –  погоджується Даньчак. 

За його словами, наразі браку кадрів у медзакладах Тернополя немає.

 – Періодично з’являються проблеми з молодшим медперсоналом і медсестрами. Але навіть якщо вони звільняються, то з’являються нові, – констатує Василь Даньчак. – Такого, що є гострий брак кадрів і нема чим перекрити робочий процес чи не надати якісну медичну допомогу – такого нема. 

Наразі ситуація з кадрами стабільна, підтверджує і головний лікар міської лікарні швидкої допомоги Ярослав Чайківський. 

– Всі вакансії заповнені, все працює, проблем з кадрами немає. Але ми боїмося того, що вони можуть виникнути. Це лише питання часу, – прогнозує він. – Можливо, якби не ті обіцянки, то люди б не так активно обговорювали і вивчали можливість виїзду. А тут обіцяли вищі зарплати, а після цього наступило розчарування. Бо знову дали надію, але нічого не зробили. Я бачу, що все це зараз це дуже активно обговорюється у медичних колах. 

Зауважимо, що понад місяць тому – в листопаді минулого року про потребу у медкадрах заявляло обласне управління охорони здоров’я

“Лікування COVID-19 передбачає залучення значної кількості медиків. Тому система охорони здоров’я потребує постійного підсилення новими кадрами”,  – йшлося у повідомленні на сторінці управління у Фейсбуці.

Ольга Ярмоленко

– Медики працюють у постійній напрузі. У зв’язку з епідемією, більше роботи стало, як в лікарів, так і в середнього та молодшого медичного персоналу. Тому ми звернулися до Тернопільського національного медичного університету з проханням посприяти у забезпеченості закладів охорони здоров’я працівниками, – розповідала начальниця обласного управління охорони здоров’я Ольга Ярмоленко. – Частина спеціалістів зголосилася допомогти. Це як студенти, так і викладачі. Серед них один лікар-анестезіолог у пенсійному віці, студент, який працює в інфекційному відділенні лікарні швидкої допомоги у Тернополі. Вони влаштовані на умовах цивільно-правових договорів і отримують оплату в залежності від категорії, в якій працюють. 

“медпрацівники хворіють і іноді немає їх кому замінити, тому що той хто, заміняє також захворів. Таке є. Але ми створюємо резервні бригади”

Вже наприкінці грудня Ярмоленко повідомила журналістці Терміново, що медичні заклади області, які надають меддопомогу хворим з ковідом і які законтранковані по інших медпослугах, кадрами забезпечені. 

– Певні проблеми були, але ми створюємо резерв. Плинності медкадрів у нас не відмічено,  – зазначали Ярмоленко. – Є те, що медпрацівники хворіють і іноді немає їх кому замінити, тому що той хто, заміняє також захворів. Таке є. Але ми створюємо резервні бригади на випадок, коли буде масове поступлення пацієнтів.

“У райцентрах – жодної перспективи”

Якщо у Тернополі ситуація ще більш-менш стабільна, то нові можливості у Польщі можуть привабити медиків з райцентрів, де перспектив практично немає. 

– Всі про це говорять. Навіть взяти нашу маленьку лікарню: одна лікарка ще минулого року виїхала до Польщі, де підтвердила свій диплом і працює. А ще один лікар активно працює над тим, щоб виїхати, – розповідає медик з Монастириської райлікарні Валерій Юхим. – У Польщі обіцяють, що платитимуть 300 тис грн у місяць, якщо перевести – це 10 тис доларів, що для Польщі дуже великі гроші. Але нехай буде 5 тис. доларів – для нас це річна зарплата. Якщо таке буде, то медсестри, особливо з реанімаційних відділень, поїдуть. Анестезіологи теж поїдуть, бо тут працюють за 500-600 доларів, а там отримають в 10-кратному розмірі. 

“Якби не ті обіцянки, то люди б не так активно обговорювали і вивчали можливість виїзду”

В умовах пандемії попит на таких фахівців дуже великий, додає медик. Адже потрібно надавати невідкладну допомогу людям, які потребують кисневої підтримки. А анестезіологи і реаніматологи працюють з дихальними апаратами, які регулюють подачу кисню. 

– Тому вони поїдуть, чому ні? Навіть вахтовим методом – три місяці там, три дома. Це дуже реальна ситуація, – вважає Валерій Юхим. 

Також думки і його колега з Кременецької райлікарні (прізвище просив не називати – ред.). Він звертає увагу на те, що в райцентрах ніхто не хоче затримуватися. 

– В обласних центрах є доплати від міських голів, а в районах такого немає, зарплати мізерні, – говорить лікар. – Приміром, у Тернополі чи Львові все ж життєві блага обласного центру, а не району. А тут то нема квартири, то нема дитсадка. Яка вигода молодому лікарю купувати квартиру у райцентрі? Ніякої. Тут він може працювати, якби приміром, лікарня дала йому квартиру так як військовим. А так, яка тут перспектива у молодих лікарів? 

У райлікарні з медсестрами і санітарками вже велика проблема – ніхто не хоче працювати за мізерні кошти. Та й багато медиків хворіє останнім часом, зауважує співрозмовник. Також скоро може забракнути і лікарів. 

– Приміром, у відділення анестезіології та інтенсивної терапії прийшло двоє лікарів, – розповідає працівник райлікарні. – Зараз один переводиться в Тернопіль, інший хоче їхати в Німеччину. Поки що ще все добре, а як він поїде, буде проблема. Бо має бути мінімум шість анестезіологів.

Якщо медики, які лікують ковід, покращили своє матеріальне становище завдяки 300% доплат, то лікарі інших спеціалізацій, мають лише голу ставку і все, зауважує Валерій Юхим. 

– На початках всі так боялися тих ковідних хворих, що годі було взяти на роботу медсестру чи санітарку, – пригадує він. –  І так в результаті практично всі перехворіли – хто в легшій формі, хто у важчій. Звісно, хто отримав 300%, почуваються впевненіше. Якщо подивитися на зарплату, яка була до того і тепер, то хоч є матеріальний стимул працювати. Але як буде з тими доплалами після нового року, то ми не знаємо. Люди побачили, що тих 15-16 тис, які тепер отримують – це хоч щось. А 5 тис – це взагалі дрібниці. Для сьогоднішніх цін, які ростуть як гриби після дощу, – це дуже мало.  Якби так було, як заявляв Степанов, медики хоч мали б мотивацію. 

За словами медика з Кременця, лікар вищої категорії у райцентрі має ставку – 5 тис грн. То ж навіть з ковідними доплатами отримує не так вже й багато. А ще податок, а воєнний збір. 

– Всі сподівалися, що збільшать зарплати, а ще плюс ковідні доплати і можна буде працювати, –  зазначає медик. – Наприклад, якби зарплата лікаря була, як обіцяв міністр, 23 тис. грн, а не 5, помножте її на 300% – це було б непогано для України. 

“Потрібен час, щоб закон запрацював”

Чи варто очікувати масового виїзду українських медиків до Польщі? Про це журналістка Терміново запитала в голови правління Фонду розвитку Центрально-Східної Європи Кшиштофа Лонтки. Фонд займається утворенням мережі транскордонної співпраці суб’єктів Євросоюзу та країн східного партнерства.  За словами Лонтки, у Польщі справді бракує медичних кадрів. Однак масове заповнення вакансій медиками з України – це питання не швидкого часу, вважає фахівець. 

“закон передбачає працевлаштування медсестер та лікарів без знання польської мови. Ми не знаємо, чи це на медичному ринку запрацює”

– Коли парламент Республіки Польща прийняв новий закон, протягом двох місяців вже маємо 50 охочих до працевлаштування у Польщі медсестер та лікарів з України, Білорусі, Казахстану, – повідомив Кшиштоф Лонтка. – Проте процес витоку медкадрів з тих країн до Польщі не буде швидкий, тому що закони ще реально не запрацювали і ніхто ще не знає, наскільки ці процедури насправді будуть прості. З іншої сторони закон передбачає працевлаштування медсестер та лікарів без знання польської мови. Ми не знаємо, чи це на медичному ринку запрацює.  Тобто зараз гарячий момент – ще потрібен час, щоб це все перевірити. 

Водночас Кшиштоф Лонтка зауважує, що проблема з медкадрами у Польщі – досить серйозна. І кошти, які платять медикам у цій країні, є добрим стимулом для їх колег з країн колишнього соцтабору. 

Кшиштоф Лонтка

– Середній вік медсестри і лікаря у Польщі – близько 55 років. Дуже багато медперсоналу – пенсіонери, – зазначає співрозмовник. – Десятки тисяч молодих польських лікарів та медсестер за останні 15 років виїхали в інші країни Євросоюзу, де вищі зарплати. Польща підняла зарплати медсестрам тільки два роки тому. Зараз медсестра може заробляти біля 1 тис євро. Зарплати лікарів починаються від 1,5 тис євро. З розвитком кар’єри пізніше медсестри можуть заробляти у Польщі у двічі більше, а лікарі і 5-10 тис євро. 

Щоб українському медику працевлаштуватися у Польщі, потрібно мати мати диплом лікаря або медсестри та понад три роки досвіду роботи за професією, додає Кшиштоф Лонтка. Фельдшери мають мати досвід роботи у швидкій допомозі. 

– Завдяки новому закону медики можуть отримати право на роботу в Польщі до 5 років, – зазначає експерт. – За цей час медсестри мають завершити польський бакалаврат медсестринської справи, а лікар нострифікувати диплом та пройти державні іспити лікарських знань для того, щоб отримати постійні права на роботу медиком. 

За програмою, яку три роки тому започаткував Фонд розвитку Центрально-Східної Європи, у Польщі зараз працюють майже 20 молодих медсестер з України, які навчаються на бакалавраті та паралельно працюють в лікарні санітарками.  Перші випускники бакалаврату саме завершують процедуру отримання професійних прав з медсестринської палати, які необхідні для працевлаштування в лікарні на посаду медсестри.

Головне фото: radiosvoboda.

 

Перейти до панелі інструментів