20.04.2024
Місто Новини

“Хіба церква і ресторан це поєднувані речі?”: статут релігійної організації, яку створив тернопільський ресторатор, ще не затвердили 

Обійти постанову Кабміну щодо карантину вихідного дня завдяки створенню релігійної організації “Братство Лисих” і затвердженню її статуту вирішив відомий тернопільський ресторатор, власник закладів “Лисий” і “Леліва” Тарас Ковальчук. Проте, як виявилося,  статут організації наразі ще не затверджений у обладміністрації. 

Як пояснює голова ОДА Володимир Труш, для того, щоб створити релігійну організацію потрібно як мінімум мати її статут, а його погоджує голова ОДА. 

– До мене не надходили жодні документи щодо погодження того чи іншого статуту по тій чи іншій релігійній організації – це раз, – заявив Труш. – Друге питання – у людей повинне бути усвідомлення того, що таке релігійна організація, церква, віра, ресторан. Якщо це поєднувані речі, будь ласка, на відповідному статуті пояснення і ми будемо їх розглядати. Ми не маємо на сьогоднішній день таких матеріалів.

Начальник Головного управління Нацполіції в Тернопільській області Олександр Богомол зазначив, що є різні ситуації, коли одні люди хочуть зберегти бізнес. 

– Я все розумію. Але є хитрощі, які застосовують і ми обов’язково будемо їх аналізувати, і дивитися – законно це чи ні, – каже він. – Ми розуміємо, що в промислових магазинах з’явилися продукти харчування, насіння, маски і засоби гігієни для того, щоб зберегти їх роботу. Зрозуміло, що ми не будемо доходити до фанатизму. І я не маю по поліцейському, щоб поставити його під кожен магазин. Зрозумійте самі, щодня до нас на лінію 102 надходять понад 1 тис повідомлень, які потребують уваги. А це крадіжки, домашнє насильство, ДТП, раптові смерті. Але звичайно на такі речі також будемо звертати увагу. Щодо одного з ресторанів, про який ви згадали, ми вже склали 16 протоколів, які вже частково пройшли через суди. 34 тис. грн штрафу вони мають сплатити за роботу в нічний час . 

Також Богомол додав, що до ресторанів, які регулярно порушують карантинні обмеження, будуть застосовувати і інші заходи впливу. 

– Є рішення міської ради, яка пішла нам на зустріч. Щодо таких злісних порушників будуть прийматися кардинально інші рішення, – говорить головний поліцейський області. – А це ненадання послуг з водопостачання, тому що це законні рішення у випадку, якщо на злісного порушника карантину не впливають ніякі методи ті, що передбачені законом, то є методи інші, які також є законні. Відключать воду, будуть мити стакани і ложки у відрі, подивимось, хто захоче до них прийти. Люди повинні розуміти, якщо ми всі разом з тим боремося, то всі разом. Будемо виходити з кожної ситуації окремо, будемо намагатись допомогти, роз’яснити, недопустити. Тому що якщо є скупчення 100 людей, ми розуміємо, що можуть бути 100 хворих. Молоді, які прийдуть в бар посвяткувати, може і не захворіють. Але на жаль, вони рознесуть все додому  і можуть заразити старших родичів. 

За словами Богомола, на вихідних працюватиму піші і автопатрулі, які будуть перевіряти ті об’єкти, щодо яких є обмеження, обов’язково у нічну пору.

– Тому що у нас є деякі заклади-хулігани, які працюють у нічний час, де є велике скупення людей, – зазначив очільник управління Нацполіції. – Ми фіксуємо, шукаємо власників або орендарів і складаємо відповідні протоколи.

Нагадаємо, 12 листопада на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук Тарас Ковальчук повідомив, що через те, що влада не чує бізнес, вирішив шукати юридичний механізм, як можна продовжити працювати у нових умовах

“Почали дивитись на досвід інших країн. Запало в око Польща (найбільш релігійна країна Європи) та місцевий фітнес центр, який став церквою. Почали вивчати, виявилось церкви не треба, треба просто релігійну організацію. Тому сьогодні 12.11.2020 десять однодумців на загальних зборах проголосували про створення релігійної організації “Братство Лисих” та затвердження статуту. Тому на ці вихідні хостел буде працювати у форматі монастиря, “Леліва” – трапезна, “Лисий” – храм”, – написав ресторатор у соцмережі. 

https://www.facebook.com/kovalli.in.ua/posts/1339502989718198

Читайте також: Ліжок із киснем бракує: жителів Тернопільщини на вихідних просять побути вдома

Тернопіль ігноруватиме карантин вихідного дня

Головне фото: Тернопільська ОДА.

Перейти до панелі інструментів