Деякі дієтологи стверджують, що найкорисніші продукти – сезонні. І осінь багата на різні фрукти та овочі, серед яких одним з найпопулярніших є гарбуз, який часто використовують для приготування супів і гарнірів, а також різноманітних десертів.
Його цінують не тільки за смакові якості, але і за користь, адже гарбуз – овоч дієтичний, з великим вмістом клітковини і каротину. Tvoemisto.tv пропонує підбірку рецептів смачних та яскравих осінніх страв – з гарбуза і не тільки.
Гарбузовий суп із солодким перцем
Інгредієнти:
- Гарбуз – 1 шт.
- Рис – 2/3 скл.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Червоний солодкий перець – 2 шт.
- Масло вершкове – 1 ст.л.
- Вершки – 1,5 скл.
- Вода – 1 скл.
- Сіль, перець за смаком
Приготування:
- Очистіть гарбуз від шкірки і насіння, наріжте кубиками.
- Почистіть і дрібно поріжте цибулю, обсмажте на олії. Додайте 2/3 гарбуза і тушкуйте з додаванням води 20 хвилин.
- Подрібніть отриману суміш в блендері.
- До пюре додайте рис, нарізаний дрібними шматочками перець, залишки гарбуза, сіль, 2/3 склянки води. Варіть до готовності рису.
- В кінці влийте вершки і варіть ще 3-5 хвилин.
- Перед подачею підсмажте грінки і посипте суп зеленню.
Салат із запеченим гарбузом, буряком і козячим сиром
Інгредієнти:
- Буряк – 400 г.
- Гарбуз – 400 г.
- Шпинат – 60 г.
- Козячий сир – 100 г.
- Бальзамічний оцет – 2 ст. л.
- Часник – 3 зубчика
- Оливкова олія – 100 мл.
- Мед – 1 ст. л.
- Сіль, перець
Приготування:
- Очистіть гарбуз і буряк від шкірки. Розігрійте духовку до 200˚ С.
2.Наріжте гарбуз і буряк невеликими скибочками. Вистеліть велике деко папером для запікання.
- Спочатку викладіть на деко нарізаний буряк, заправте його оливковою олією, сіллю і перцем. Додайте два розчавлених зубчики часнику (прямо в шкірці). Добре все перемішайте руками і відсуньте буряк в один кінець дека, щоб він не зафарбував гарбуз. Запікайте буряк в духовці 15 хвилин, поки він не стане злегка м’яким.
- Дістаньте деко з буряком. На вільну половину викладіть гарбуз, заправлений олією, сіллю, перцем і часником. Поставте в духовку і випікайте все разом 25-30 хвилин, поки овочі не стануть м’якими.5. Змішайте в невеликій мисці оливкову олію, бальзамічний оцет і мед.
- Викладіть гарбуз і буряк на велику тарілку, полийте заправкою і перемішайте. Додайте листя шпинату.
- Зверху готовий салат посипте козячим сиром.
Рагу з яловичини в печеному гарбузі
Інгредієнти:
- Великий гарбуз
- Один кілограм яловичини
- 3 ст. л. рослинної олії
- Один стакан води
- П’ять середніх картоплин
- Чотири морквини
- Один солодкий болгарський перець
- Чотири зубчики часнику
- Одна цибулина
- 2 ч. л. солі
- 1/2 ч. л. чорного меленого перцю
- 400 г консервованих помідорів
Приготування:
- Наріжте м’ясо кубиками і підсмажте на рослинній олії. Після чого додайте крупно нарізані картоплю, моркву, солодкий перець, подрібнений часник, цибулю, а також сіль і перець. Додайте трохи води і залиште суміш тушкуватися протягом двох годин. Потім додайте помідори.
- У гарбузі слід зрізати кришечку і ложкою дістати насіння. Далі, гарбуз потрібно помістити на деко і змастити зовні рослинним маслом.
- Наповніть гарбуз рагу, закрийте «кришкою» і випікайте близько двох годин при температурі 170 градусів до розм’якшення гарбуза.
- Подають страву на стіл разом з гарбузом, а при накладанні рагу слід зачерпувати зі стінок м’якоть овоча.
Гарбузово-морквяні котлети на пару
Інгредієнти:
- Середній гарбуз
- Морква – 3 шт.
- 1 яйце
- Манка – 2 ст. ложки
- Пів склянки молока
- Цукор – 1 ст. ложка
- Сіль, оливка олія за смаком
Приготування:
- Гарбуз і моркву натріть на крупній тертці. Припустіть терту моркву в молоці, доведіть до готовності, додайте гарбуз і манку, перемішайте і варіть протягом ще 10 хвилин.
- Дайте масі охолонути і вбийте туди яйце. Додайте цукор і сіль. Вимішайте отриману масу в тісто.
- Зробіть з тіста котлети, збризніть їх оливковою олією і відправляйте в пароварку на 20 хвилин. У вас вийдуть смачні й дієтичні котлети.
Рататуй
Інгредієнти:
- 1 кг стиглих, м’ясистих помідорів
- 1 середній баклажан
- 1 середній кабачок
- 3 шт. солодкого перцю
- 1 велика головка ріпчастої цибулі
- 3 зубчики часнику
- 70 мл оливкової олії
- 2,5 ч. л. солі
- прованські трави
Приготування:
- Вимиті і обсушені перці запікайте в розігрітій духовці при 200 °С протягом 40 хвилин.
- Половину помідорів обмийте холодною водою, облийте окропом і зніміть шкірку. М’якоть поріжте акуратними кубиками.
- Головку цибулі очистіть від лушпиння і злегка обсмажте (буквально 2-3 хвилини) у невеликій кількості (приблизно 1 ст. л.) оливкової олії. Цибуля не повинна добре просмажиться – вона має ввібрати в себе трохи олії, але залишитися твердою. Смажити до золотистої скоринки або до м’якості не потрібно.
- Як тільки цибуля досягне потрібної кондиції, додайте до її порізані кубиками томати. На середньому вогні залиште овочі томитися хвилин 10. Не закривайте їх кришкою і не перемішуйте.
- Вийміть з духовки запечені перці, відразу покладіть в прозорий пакет, щільно закріпіть кінці і залиште остуджуватися.
- Як тільки овочі охолонуть, очистіть їх від шкірки, видаліть насіння і плодоніжку. Все інше поріжте кубиками і додайте до овочів. Продовжуйте тушити суміш ще 5 хвилин.
- Далі вогонь вимкніть, овочеву масу посоліть і приправте спеціями та ароматними травами. Додайте всі, за винятком часнику. Отримана суміш буде соусом до основної страви.
- Баклажани, кабачки і залишки томатів поріжте кружечками середньої товщини. Баклажани покладіть в окрему ємність і посоліть (близько 1 ч. л. солі), потримайте їх так 15-20 хвилин, щоб позбутися від специфічної для цього овоча гіркоти.
- Змішайте оливкову олію, 0,5 ч. л. солі з подрібненим часником.
- В глибокий посуд для запікання вилийте соус, зверху розкладіть овочі, чергуючи їх один з одним, і покропіть оливковою олією з часником. Можна приправити невеликою кількістю спецій.
- Посуд для запікання з овочами щільно оберніть фольгою і відправте в духовку на 1,5-2 години (при температурі 180ºС).
- За 20 хвилин до кінця термообробки зніміть фольгу. До столу рататуй подавайте в гарячому вигляді.
Грибний пиріг з опеньками і сиром
Інгредієнти:
- Опеньки – 800 г.
- Борошно – 650 г.
- Вода – 1 склянка.
- Сир Гауда – 150 г.
- Вершкове масло – 50 г.
- Олія – 50 мл.
- Яйце – 2 шт.
- Цукор – 1 ст. л.
- Дріжджі сухі – 1 ст. л.
- Сіль, перець
Приготування:
- Змішуємо 3 ст. л. борошна, ⅓ склянки теплої води, 1 ст. л. цукру, 1 ст. л. сухих дріжджів; відставляємо в тепле місце.
- 600 г просіяного борошна насипаємо гіркою, робимо в центрі ямку і розбиваємо в неї яйце. Повільно додаємо ⅔ склянки води і попередньо приготовану суміш (пункт 1) з дрібкою солі. Замішуємо тісто і залишаємо його рости.
- В кип’яток кидаєммо опеньки, доводимо їх до кипіння, виловлюємо шумівкою і підсушуємо. Потім обсмажуємо гриби на олії до готовності.
- Коли тісто збільшиться в 2-3 рази, з’єднуємо його з розтопленим вершковим маслом, вимішуємо знову, кладемо в миску і накриваємо, залишаємо в теплому місці, щоби воно підійшло.
- Коли тісто збільшиться в об’ємі, ділимо його на дві нерівні частини. Ту, що більша, розкатуємо в товстий пласт і укладаємо в форму для запікання. Зверху кладемо гриби, посипаємо сиром, накриваємо другою частиною тіста і закріплюємо краї.
- Змащуємо пиріг яйцем і ставимо його в розігріту до 180°C духовку на 40 хвилин. З таким чудовим пирогом сімейні посиденьки стануть ще приємнішими.
Сливовий пиріг з корицею
Інгредієнти:
Для тіста:
- Борошно – 1,5 склянки.
- Розпушувач – 2 ч.л.
- Цукор – 3/4 склянки.
- Олія – 1/4 склянки
- Яйце – 1 шт.
- Молоко – 1/2 склянки
- Сіль дрібка.
Для начинки і присипки:
- Сливи – 500 г.
- Цукор – 1 ст.л.
- Кориця -1 ч.л.
- Вершкове масло – 2 ст.л.
- Цукрова пудра.
Приготування:
- Змішати в мисці борошно, розпушувач і сіль. Окремо збити цукор, яйце, олію і молоко. З’єднати і перемішати інгредієнти.
- Викласти тісто діаметром 20-23 см на змащене олією і присипане борошном деко.
- Викласти зверху сливи, розрізані навпіл, злегка вдавлюючи їх в тісто.
- Посипати цукром і корицею, розкласти зверху маленькі шматочки вершкового масла.
- Випікати при 180°С 40-45 хвилин. Готовий пиріг охолодити і прикрасити цукровою пудрою.
Печені яблука
Інгредієнти:
- зелені великі яблучка – 4 шт.
- малина – 250 г
- тростинний цукор – 7 ложечок столових
- кориця – 1 ложечка столова
Для соусу:
- мед – 2 ложечки столових
- пряний ром – 50 мл
- кориця – 1 ложечка чайна
- вершки (33%) – 120 г
Приготування:
- Акуратно зріжте з яблучок верхівки (вони ще знадобляться) і за допомогою ножа витягніть м’якоть, відступаючи від шкірочки на півсантиметра.
- Подрібніть м’якоть і малину окремо в блендері до пюреподібного стану. Викладіть ці інгредієнти в яблучка окремо один від одного, розмежовуючи шари цукром і корицею.
- Влийте в кожне яблучко вершки (по столовій ложечці), накрийте верхівками і поставте їх в розігріту до 180° С духовку на півгодини.
- Для приготування соусу розтопіть в каструлі мед, влийте в нього ром. Дочекавшись закипання, добавте корицю і вершки і варіть суміш до загустіння.
- Зніміть верхівки з яблук, залийте їх соусом. Після цього поверніть на місце верхівки і подавайте готову страву до столу.
Кекси з гарбузом
Інгредієнти:
- 90 г вершкового масла
- 280 г борошна
- 1 ст. л меленої кориці
- Три яйця
- 1 ст. л цукру
- 180 мл молока
- 350 г м’якоті гарбуза
- 1 ст. л розпушувача
Приготування:
- Просійте борошно в миску і змішайте з розпушувачем, корицею і дрібкою солі.
- В окремому посуді змішайте яйця, молоко і м’яке масло. Додайте цукор і гарненько збийте.
- Поступово всипаючи борошняну суміш, замісіть тісто і змішайте з тертим гарбузом.
4. Розмістіть формочки для кексів на деко і заповніть їх суміш’ю на 3/4 об’єму. Випікайте при температурі 200 градусів протягом 20-25 хвилин.