19.03.2024
Здоров’я Новини

Кому варто проходити самоізоляцію та в яких випадках

Кому і за яких умов варто проходити самоізоляцію та яких обмежень варто дотримуватись, радить колишня в. о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун. 

Якщо ви вже хворіли на COVID-19 та лікувалися вдома амбулаторно під наглядом сімейного лікаря, мали підозру на COVID-19 або ж контактували з людиною, у якої підтверджено цю хворобу, ви точно знаєте, що таке самоізоляція. Якщо ні — ця інформація потенційно може бути корисною для вас.

Сьогодні самоізоляція — це важливий метод контролю за поширенням вірусу SARS-CoV-2. Коли людина правильно самоізолюється під наглядом свого лікаря, шанси інфікувати інших зводяться фактично до нуля.

Утім, багато лікарів та самих пацієнтів переймаються тривалістю самоізоляції. Головні питання у цьому випадку: як довго треба залишатися на ізоляції, як довго людина залишається контагіозною (може заразити інших), чи потрібно робити ПЛР-тест, аби припинити самоізоляцію? Зібрали на них відповіді тут.

Що наразі відомо про те, як довго людина з COVID-19 може бути заразною?

Останні дані вказують, що люди з легким та середнім перебігом хвороби COVID-19 вже не здатні інфікувати інших людей через 10 днів від початку симптомів. До “симптомів” входять не лише звичні нам кашель чи висока температура, а й не респіраторні симптоми — нудота, блювання, головний біль чи біль у м’язах. Вони, до речі, можуть з’являтися раніше, ніж температура, кашель чи труднощі з диханням. Але це трапляється рідше. https://bit.ly/35XDhOT

Люди, які мали тяжкий перебіг (навіть з госпіталізацією), найбільш ймовірно не здатні інфікувати вже через 20 днів від початку симптомів.

Є випадки, коли у пацієнтів, які вже не мають симптомів і можуть вважатися здоровими, ПЛР тест показує позитивний результат ще протягом 120 днів після появи симптомів. У такому випадку тест показує наявність вже не здатних до реплікації “залишків” вірусу на слизовій. Інфікування інших людей в цьому випадку дуже малоймовірне. Принаймні на цей час, не зафіксовано таких випадків передачі вірусу.

Ці дані вказують, що не обов’язково робити ПЛР тестування для завершення самоізоляції. Це можна робити за ознаками клінічного одужання людини. Перевагами цього є те, що люди не залишаються ізольованими довгий час, можуть відновити свою соціальну активність, не роблять зайві тести ПЛР і цим не навантажують лабораторії та фонд страхування, який оплачує лікарняні вже здоровим людям.

Отже, які загальні рекомендації по завершенню самоізоляції людей з COVID-19 дає CDC. https://bit.ly/2RRMXlq

Для більшості пацієнтів з COVID-19 ізоляцію та запобіжні заходи можна припинити вже через 10 днів від появи симптомів, звісно, якщо людина вже більше їх не має. Ще однією умовою до цього є відсутність температури протягом доби без прийому жарознижувальних препаратів.

Обмежена кількість людей з важким перебігом хвороби виділяють вірус, який здатний інфікувати інших, понад 10 днів. Тому тривалість їхньої ізоляції може бути подовжена до 20 днів від початку симптомів.

Для людей, які мали безсимптомний перебіг хвороби, ізоляцію можна завершити через 10 днів після отримання позитивного ПЛР тесту.

Що вказано в протоколі МОЗ України:

На початку в протоколі було вказано, що завершити самоізоляцію можна лише за наявності двох негативних ПЛР тестів. Це суттєво перенавантажувало і так слабкі лабораторні потужності. Тобто здорові люди залишалися вдома на ізоляції, очікуючи на результати тесту в деяких випадках по кілька(!) тижнів.

Лише наприкінці серпня МОЗ України дозволило мати лише один негативний тест ПЛР для припинення ізоляції. А за ознаками клінічного одужання лише у вересні. Хоч ще наприкінці травня ВООЗ оновили рекомендації, які дозволяють знімати ізоляцію людей з COVID-19 за клінічними проявами без тесту ПЛР (https://bit.ly/3j5OjoE), МОЗ України і департаменти продовжували вимагати робити ПЛР тест, навантажуючи лабораторії. Зараз рекомендації такі: https://bit.ly/3mK8R8s

Припинити самоізоляцію можна, якщо:

–  немає клінічних проявів хвороби та є один негативний тест ПЛР
–  просто негативний тест ПЛР
–  якщо на 10 день від початку симптомів їх вже немає, то лікар спостерігатиме за вами ще 3 дні, якщо все нормально, то ізоляцію можна завершити
–  якщо минуло 10 днів від взяття зразку на тест і немає симптомів, лікар також спостерігатиме 3 дні, якщо все нормально, то також ізоляцію можна завершити

Якщо ви мали контакт з людиною, яка має підозру на COVID-19 чи вже підтверджений позитивний результат тесту, вам також обов’язково потрібно залишитися на самоізоляції і сконтактувати зі своїм сімейним лікарем, аби вирішити як діяти далі.

Важливо розуміти, що це серйозно, а не просто забаганка залишити когось вдома. Адже є багато свідчень, що знаючи про контакт з інфікованою людиною, люди все одно продовжують контактувати з іншими людьми, їздять у відпустки чи виходять у громадські місця, наражаючи всіх навколо на небезпеку.

Жодні плани не вартують вашого здоров’я чи здоров’я ваших близьких. Обов’язково дотримуйтеся правил самоізоляції, якщо вона вам потрібна, та будьте на зв’язку із сімейним лікарем.

Як правильно самоізолюватися: https://bit.ly/33PAkNt
Як доглядати за людиною на самоізоляції

https://bit.ly/2JcOePP

Перейти до панелі інструментів