19.03.2024
Новини Оперативно

Одного курсанта до польоту не допустили: внаслідок аварії літака на Харківщині загинули 26 людей (оновлюється)

​У лікарні помер один із постраждалих внаслідок падіння літака АН-26 на Харківщині. Він був у вкрай важкому стані, більше 90% опіків тіла.

Катастрофа забрала життя 26 людей, один знаходиться в лікарні, повідомили в МВС України.

Президент Володимир Зеленський оголосив 26 вересня днем жалоби в Україні та доручив призупинити польоти, в яких беруть участь аналогічні літаки, до з’ясування обставин трагедії 25 вересня.

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко виклав у фейсбуці відео, на якому видно вибух внаслідок падіння літака.

У військового літака Ан-26 відмовив датчик у двигуні, внаслідок чого судно зачепилось за землю, впало й загорілося.

Про це на місці події повідомив міністр оборони Андрій Таран з посиланням на коментар фахівців, інформує Суспільне.

Він зазначив, що у ході тренувань спершу все йшло за планом. Проте в одну мить усе змінилося.

«Попередня оцінка фахівців з льотної безпеки: відбулася відмова якогось датчика в лівому двигуні. Більш детально зараз сказати не можемо. За попередньою інформацією, двигун не відмовив. Якийсь датчик відмовив. За тією інформацією, яка у нас є, двигун ще мав понад п’ять тисяч годин льотних до чергового ремонту, тобто причин, що щось трапилось з двигуном, ми зараз не можемо», – сказав міністр.

Водночас Таран додав, що остаточну причину з’ясують після розшифрування «чорних ящиків».

Що Таран каже про стан літака

За словами глави оборонного відомства, літаку – 43 роки, проте міністр упевнений, що судно могло літати ще б три роки.

«Тобто ресурсу в нього вистачало, і у двигуна вистачало ресурсів… Що саме трапилось, якась технічка неполадка», – відповів він.

Також глава Міноборони зауважив, що 25 вересня літак зробив шість благополучних зльотів і п’ять благополучних посадок.

Пошуки загиблих

“За інформацією диспетчера аеродрому на борту перебувало 27 осіб (одного курсанта не допустили до виконання польоту). На місці падіння літака 26 вересня о 09:00 під фюзеляжем знайдено тіло загиблого, пошуки ще двох осіб тривають. 2 особи постраждали”, – повідомляють рятувальники.

Станом на ранок 26 вересня, на місці авіаційної катастрофи у Харківській області від ДСНС залучено 62 особи та 10 од. техніки.

Також працюють психологи ДСНС.

Тривають пошуки зниклих.

Нагадаємо, літак із курсантами Університету повітряних сил та льотчикам впав учора, 25 вересня, близько 20.47 год.

За словами голови Харківської ОДА Олексія Кучера, пілот літака АН-26, що зазнав катастрофи під час заходу на посадку поблизу Чугуєва (Харківщина), повідомляв диспетчерам про відмову двигуна.

За дорученням Президента України створена Державна комісія під головуванням віцепрем’єр-міністра Олега Уруського для з’ясування обставин падіння військового літака АН – 26 поблизу міста Чугуїв, Харківської області та надання всієї необхідної допомоги постраждалим.

ДБР розпочало кримінальне провадження за фактом порушення правил польотів та підготовки до них, що спричинило катастрофу та тяжкі наслідки (ст. 416 КК України). Слідчі та експерти Нацполіції залучені до проведення розслідування.

Всі фото: Телеграм-канал Управління ДСНС України 

Перейти до панелі інструментів