19.03.2024
Відео Жінки Новини Файні люди

“Вони дарують мені радість”: жителька Тернопільщини зібрала колекцію кактусів (фото, відео)

Ціле кактусове королівство поселила на своїх підвіконнях Галина Яцкова із Шумська. Її колекція налічує близько 200 цих колючих рослих різних сортів. І хоч жінка називає себе колекціонеркою-початківцем, їй є чим похвалитися. Її кактуси тішать око неймовірним цвітінням!

Цими колючими рослинами Галина захоплюється ще з дитинства. В шкільні роки зібрала першу колекцію. Та коли поїхала на навчання до іншого міста, кактуси знищили шкідники. Після цього була друга колекція. Із таким же фіналом. На той час шумчанка ще не мала багато досвіду з догляду за кактусами. Нині в часи інтернету інформації предостатньо, тож жінка знову створила колекцію і цього разу – успішно. 

Кактуси часто тішать колекціонерку квітами, бо обирала саме квітучі сорти (фото: Галина Яцкова)
Вирощує з насінини

– Перший кактус-дитинку принесла мама з роботи і ми його посадили, – пригадує Галина Яцкова. – Мені дуже сподобалося, що він такий колючий і так красиво цвіте! Відтоді я захопилася цими рослинами. 

Сьогоднішня колекція Галини досить молода, у ній переважно мініатюрні сорти кактусів, яким лише кілька років. Проте є декілька старожилів, які залишилися у жінки ще зі шкільних років. 

Більшість своїх кактусів Галина Яцкова виростина з насінини. Так виглядають посіви кактусів – суміш сортів (фото: Галина Яцкова)

– Найбільше у мене Ребуції і Айлостери, також є Гімнокалаціуми, Пародії,  Мамілярії, Ехінокактуси, насіяла Лобівій, Астрофітумів, – перелічує свої сорти жінка. – Взагалі сортів дуже багато і дехто має просто величезні колекції, тому можна вважати, що у мене колекція початківця. 

Знання про кактуси жінка черпає з інтернету, відвідує виставки, спілкується на форумі  з однодумцями на спеціалізованому сайті “КактусКиїв”. 

На літо Галина переносить кактуси у невеличку теплицю, яку змайстрував їй чоловік (фото: архів Галини Яцкової)

– Сію ті сорти, які мені цікаві, – розповідає колекціонерка. – Насіння купую в інтернеті у досвідчених колег. До речі, насінини можна збирати, якщо маєте дорослі кактуси. Взагалі дуже цікаво виростити кактус з насінини. Найшвидше у мене сходили Астрофітуми – за три дні. Для прикладу Ребуції сходять 20 днів. Взагалі кактуси ростуть дуже довго, їм може бути рік, а за розміром вони, як головка сірника. Якось я купила в одного любителя дорослий Стромбокактус дисціформіс, якому вже шість років. Але він дуже маленький, як гаєчка, проте дуже цікавий на вигляд. Цвіте маленькою білою квіточкою, за якою самого кактуса вже не видно. 

“Деякі квітнуть тричі на рік”

Взагалі у колекції шумчанки більше мініатюрних сортів кактусів. Вони невеличкі за розмірами, поміщаються у горщик діаметром 6-7 см. Це приміром, Ребуція і Айлостера. Також жінка посіяла і декілька сортів, які сягають великих розмірів – Карнегія, Ферокактус, ехінокактус Грузоні. Такі кактуси ростуть в Мексиці, США, Гватемалі. 

– Серед них у мене наразі найбільший ехінокактус Грузоні – розміром з півлітрову банку, бо ще молодий, – зауважує колекціонерка. – А ще поки кактус молодий – він “одиночка”, потім наростає сім’єю і формує кущ.  В мене тільки декілька таких. До речі, тих “діток” можна відлучити і посадити, вони гарно пускають корінці і приймаються. 

Є в колекції Галини Яцкової і кактуси, які мають десятки років. Серед них Ехінопсис, який ще називають “бабусин кактус”. 

– Скільки йому років, я точно не знаю. Мені його віддав сусід, а йому вже самому 86, – каже жінка. – Цей кактус розміром з м’яч і в нього купа “діток”. Щороку він цвіте великою білою квіткою, яка живе два дні.

Зазвичай какутси цвітуть день-два. Водночас є й такі, що квітують три дні, є – що і тиждень, – все залежить від сорту.  Кактуси Галини Яцкової часто тішать її квітами, бо обирала саме квітучі сорти. Cезон цвітіння починається березня і триває до вересня-жовтня.

– Ребуція, Айлостера, Лобівії, Пародії – всі цвітуть, – говорить жінка. – Є такі, що за сезон зацвітають три рази. Кольори квіток різні – від білого, жовтого, оранжевого до вишневого та червоного.

 Взимку – не поливати 

Щоб кактуси цвіли, за ними потрібно правильно доглядати, наголошує Галина Яцкова. 

– Влітку рослини мають добре зігрітися та напитися сонячного світла, тому їх можна спокійно ставити на сонячне вікно, радить вона. – А якщо вони стоять десь на відкритому просторі, приміром на балконі, то треба трохи притіняти, бо можуть згоріти. 

Однорічний синочок Галини Устим кактусів не боїться. Буває, що хоче торкнутися, але вже знає, що вони колючі, розповідає жінка (фото: Галина Яцкова)

А ось взимку кактуси не треба поливати, а варто зробити їм період спокою. Тоді вони акумулюють всю енергію для цвіту. Галина не поливає свої кактуси з листопада до кінця лютого. 

– Вже наприкінці лютого вони починають набирати бутони і я їх оприскую, а з березня поливаю, – ділиться досвідом колекціонерка. – Поливати треба у міру пересихання ґрунту – в середньому раз в тиждень, влітку, якщо сильна спека, то можна частіше. Але головне не перелити. До речі, кактуси впадають і в літню сплячку, коли сильна спека, тоді вони не ростуть і не розвиваються. 

Зимувати кактуси мають при прохолодній температурі повітря + 10+15 градусів тепла. Тому на зиму Галина зносить всіх своїх колючих улюбленців в окрему прохолодну кімнату. Розміщує їх на підвіконнях та на столі. А у теплу пору виносить рослини у теплицю. 

– Сортів дуже багато і дехто має просто величезні колекції, тому можна вважати, що у мене колекція початківця, – каже Галина (фото: Галина Яцкова)

– Кактусами у мене заставлені всі підвіконня в будинку. А коли вони вже там не поміщались, чоловік змайстрував на подвір’ї теплицю з плівки  – півтора метра в ширину і три в довжину, – розповідає Галина. – Туди я і переношу на літо рослини. Їм там комфортно. У теплиці відкриті всі сторони і є навіс від дощу. 

Окрім кактусів Галина вирощує орхідеї, аденіуми, сукуленти. Колись навіть пробувала вирощувати фіалки. Проте це складні рослини, які потребують багато догляду, помітила жінка. А от з кактусами простіше. 

– Вони дарують радість, мені подобається ними займатися, – ділиться емоціями колекціонерка. – Після важкого дня приходиш, дивишся на них і радієш. І втоми як не було!

Цікаве хобі, хоч і колюче;) Більше – у матеріалі: https://terminovo.te.ua/news/37811/

Опубліковано Терміново – Новини Тернопільщини Субота, 26 вересня 2020 р.

Перейти до панелі інструментів