20.04.2024
Вибори-2020 Місто Новини Політика

Корисний проєкт із політичним душком: як тернополянам добитися відеонагляду у власному дворі

Камери відеоспостереження напередодні виборів безкоштовно береться встановлювати у Тернополі у дворах багатоповерхівок благодійний фонд “Порядок. Відповідальність, Справедливість”. Таку ж назву має і партія, білборди якої масово з’явилися у місті.

 За даними Громадянської мережі ОПОРА, благодійний фонд і партія протягом серпня і вересня проводили заходи, в яких брали участь одні і ті ж особи. Про проект “Безпечний двір” на своїх сторінках повідомляли обидві організації. 

 Координаторка спостереження Опори в Тернопільській області Ольга Галушка підкреслює, що Виборчий кодекс  України забороняє надання виборцям, закладам чи установам товарів, послуг чи робіт, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат чи партія, та інших благодійних організацій.

 Водночас у благодійному фонді “Порядок. Відповідальність, Справедливість” запевняють, що програма “Безпечний двір” реалізовується не під вибори. Мовляв, ідея виникла внаслідок тривалого спілкування волонтерів фонду з мешканцями і є реакцією на їх потреби. 

  – У багатьох дворах назріла така проблема: то грабують підвали, то з машинами щось стається, – розповідає член благодійного фонду, координатор проєкту “Безпечний двір” Ігор Гірчак. – І ось ми збирали інформацію з таких дворів. 

 Фонд отримав дані про проблеми з понад 100 будинків. Оскільки не всюди є технічна можливість встановити камеру – десь немає можливості підключення камери до інтернету, десь двори повністю засаджені деревами – деякі будинки довелося відсіяти. Наразі фонд закупив 60 камер – по одній в кожен двір. Вартість однієї камери – в районі 2 тис грн. Техніку придбали за кошти благодійників. 

– У фонді дуже багато підприємців, які нам допомагають, – каже Ігор Гірчак. 

Він зазначає, що фонд вже другий тиждень проводить зустрічі з мешканцями з приводу встановлення камер спостереження. 

– Дехто хоче на кожен під’їзд камеру чи з кожної сторони будинку. Але треба розуміти, що це не є державна чи міська програма – це програма благодійного фонду, – зауважує координатор проєкту. – Ми гарантуємо, що можемо поставити одну камеру на двір. Якщо людям сподобається і вони побачать користь від цього, тоді можуть докупити і доставити такі камери.

Благодійний фонд обіцяє займатися встановленням камер і після виборів, тому що питання безпеки досить актуальне. 

– Ми плануємо цю роботу не завершувати. Ми знайшли ресурс на 60 камер і будемо шукати далі можливості, щоб закупити наступну партію, – говорить Гірчак. – Щоб здешевити цю роботу домовляємось, щоб ці камери були включені в загальноміську мережу відеонагляду по Тернополю. Це дозволяє не витрачати додаткові кошти на придбання серверів, бо нема змісту для однієї камери купувати сервери і витрачати зайві гроші.

За словами Ігора Гірчака, при бажанні скористатися програмою безкоштовного встановлення камер спостереження, потрібно звернутися на “гарячу лінію” благодійного фонду 067- 100-96- 97 і подати заявку. Правда включать її вже у другу чергу.

Терміново відкрите для повідомлень від тернополян та інформування щодо втілення другої черги, коли програма тепер стане більш прозорішою для усіх мешканців міста. Адже про неї знали далеко не всі і критерії відбору дворів були не зовсім зрозумілі.

Гірчак стверджує: перших 60 будинків для програми відібрали по черговості звернень. 

– Привілеїв немає, – запевняє він.  – Волонтери говорили, де такі бажання були людьми висловлені. Таких будинків було більше 100. Ми послали туди фахівців, вони подивилися і відкинули будинки, які в силу тих чи інших технічних можливостей не підійшли. Зараз далі прийматимемо звернення. Нам пишуть у Фейсбуці, нам телефонують. Ми записуємо бажання людей, хто б хотів ще встановити такі камери. Складаємо другий список і у випадку, якщо знайдемо фінансування, зможемо ще докупити камери та продовжити роботу. 

 Будинки, які подадуть заявки, спершу проглянуть фахівці з технічної точки зору – чи є у дворах можливість встановити камери, пояснює координатор проєкту. А вже після того люди можуть збирати підписи.  

 Ігор Гірчак додає, що не всі мешканці будинків підтримують ідею встановлення камер спостереження. Мовляв, не хочуть, щоб за ними дивилися, бо камери будуть в онлайн режимі і кожен житель будинку може бачити, що робиться у дворі. Тому перш, ніж встановлювати камери, мешканці мають зібрати підписи як мінімум з 50% квартир, щоб була гарантія, що люди не проти. 

Цього тижня камери мають встановити на Протасевича, 4 , Броварній 12. Далі це робитимуть по мірі того, як будуть отримувати підтвердження від мешканців. 

Важливість програми «Бзезпечний двір» відзначили і на сайті міської раді. Водночас виникло питання – чому ж такий корисний проєкт реалізовує перед виборами благодійний фонд із однойменною до партії назвою, а власне не міська рада? Однак чіткої відповіді на дане запитання в пресслужбі міської ради ми не отримали.

«У міськради є програма – “Безпечне місто”, в рамках якої встановлюються камери на великих перехрестях, головних дорогах тощо. Загалом усі камери відображені на порталі http://ternopil.webcam/, яких є понад 500. Саме ці камери обслуговує місто», – повідомили у пресслужбі так, ніби не зрозуміли суті заданого нами питання.

 

Головне фото: polvisti.com.

 

Перейти до панелі інструментів