29.03.2024
Новини

Година активності та тормозок зі здоровими перекусами: про що варто подбати батькам тернопільських школярів напередодні початку навчального року

Якщо готуєте дитину до початку навчального року — зверніть увагу на цю публікацію. Підготовка у 2020 році зазнала багатьох змін, йдеться на сторінці Уляни Супрун.

Тож підготували чекліст з порадами про що варто подбати, аби зменшити ризики підхопити вірус, зробити здорове та безпечне середовище в класі та піклуватися про ментальне здоров’я дітей та батьків.

 Розкажіть дитині все про вірус SARS-COV-2.

Як він передається, які симптоми, як дотримуватися правил етикету кашлю і чхання та фізичної дистанції. Поясніть дитині, що зараз не варто користуватися спільними предметами та речами з іншими — ділитися їжею, чи пити з однієї пляшки. А також торкатися обличчя брудними руками.

Найкращий приклад для дитини — це ви. Тож деякі речі важливо проговорити та спробувати робити разом.

1. Спробуйте дома разом помити руки, перевірте чи дитина робить це правильно. Зробіть це цікавим та веселим для молодших дітей, заохочуйте їх мити руки правильно та поясніть чому це важливо. Так само це варто зробити з антисептиком.

Через брудні руки також передаються вірус грипу, аденовірус, вірус гепатиту А, сальмонели, а не лише SARS-CoV-2. Поясніть дитині це також.

2. Сплануйте щоденні дії, які дитина має зробити до та після школи. Наприклад, до школи важливо спакувати необхідні речі (маску, антисептик). Після — обов’язково ретельно помити руку та за потреби випрати маску (якщо вона багаторазова з тканини).

3.  Перевіряйте стан дитини кожного ранку. Підвищення температури, кашель, діарея чи блювання — це вже привід не йти до школи. Майте напоготові контакти сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, аби проконсультуватися щодо симптомів.

4. Перевірте, чи у дитини є всі необхідні щеплення та надолужте, якщо пропустили.

Вакцинуватися зараз можна! Дізнайтеся графік прийому на щеплення у свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, а також перевірте календар щеплень.  Це єдиний надійний спосіб захистити дітей від небезпечних хвороб та убезпечити інших школярів, які з певних причин не можуть отримати свій захист вакциною.

Не забувайте про вакцинацію проти грипу. Цієї осені зробити це щеплення буде критично важливо.

 Попіклуйтеся про ментальне здоров’я дитини.

 Поговоріть з дитиною про те, що школа і навчання будуть виглядати інакше (наприклад, столи будуть розташовані далі одне від одного, вчителі будуть в масках чи захисних щитках, що тепер у школі будуть деякі правила, яких варто дотримуватися).

 Також обговоріть зміни у взаємодії між дітьми та вчителями. Потреба дотримуватися дистанції може бути стресом для дітей.

 Слідкуйте за такими змінами, як надмірний плач або роздратування, занепокоєння, смуток, труднощі з концентрацією уваги. Вони можуть бути ознаками того, що ваша дитина бореться зі стресом і тривогою. В такий період дитина може погано їсти (приносити повний тормозок, який ви дали вранці) чи мати проблеми зі сном. Не ігноруйте ці сигнали та обов’язково про це поговоріть.

Це може здаватися банальною порадою, утім саме розмова з людиною, якій дитина довіряє, є одним зі способів подолати стрес.

 Здорове середовище у навчальному кабінеті і під час перебування в школі:

 Подбайте про зручний одяг.

Навіть якщо це форма формату “білий верх, чорний низ”. Вона має бути зручною, у ній дитина має вільно рухатися, бігати, дихати тощо. Обов’язкова вимога до “верху” — не білий та гарний, а те, що він з натуральної тканини, який легко прати і не треба прасувати.

 Готуйте їжу дітям з собою.

Навіть якщо вони їдять в їдальні, має бути змога перекусити. Це особливо актуально для учнів молодших класів. Дитячий організм не може підтримувати рівень глюкози в крові так, як у дорослих. Голодні діти не можуть зосередитися на навчанні.

На перерві діти мають їсти повноцінну їжу. Рішенням може бути контейнер із нарізаними яблуками, морквою, горіхами, сиром, фалафелем. Добре мати банани, несолодкий йогурт, сухофрукти, пастилу. Дітям потрібні вітаміни, волога їжа (бутерброди досить сухі), повноцінний білок, і робота для щелеп. Для повноцінного розвитку щелеп малі діти мають багато гризти і жувати тверду їжу.

В деяких школах по-різному плануватимуть прийом їжі. Тормозок з обідом та здоровими перекусами у дитини має бути обов’язково, якщо у школі буде дозволено, приміром, їсти не в їдальні, а в навчальному кабінеті.

 У дитини завжди має бути своя пляшка з водою.

А у школі — можливість мати безперебійний, швидкий та легкий доступ до питної води, а не газованих напоїв у їдальні. Мати пляшку — екологічно і зручно. Щодо сьогоднішніх реалій — дитина не має ділити свою пляшечку з водою з іншими школярами. Поясніть чому.

 Заохочуйте дитину бути фізично активною.

Зазвичай школярам забороняють бігати коридорами, чи лишають мало часу на те, щоб бігати подвір’ям. Тим паче зараз пересування коридорами школи чи вихід на вулицю може бути обмежено.

Утім, навіть в таких умовах дітям важливо рухатися. Що дитина молодша, то більше часу вона має бути активна.

З 5 до 17 років щонайменше годину на день треба робити аеробні вправи (бігати, стрибати, кататися на велосипеді), і тричі на тиждень займатися особливо інтенсивно. Цю годину активності можна “акумулювати” упродовж дня завдяки кільком активним перервам. 2-3-хвилинні перерви під час уроків допоможуть зняти напруження і досидіти до дзвінка.

З’ясуйте як в школі плануватимуть фізичну активність дітей, провітрювання навчальних кабінетів та загалом кількість часу, яку діти зможуть проводити на вулиці.

 Щодо бактерицидних ламп ( використовують ультрафіолетове випромінювання), які в багатьох школах пропонують встановити в навчальних кабінетах: поки жодні рекомендації не наголошують на тому, що використання таких ламп може ефективно протидіяти поширенню вірусу SARS-CoV-2. Досі проводяться дослідження.

FDA вказує, що поки наявні дані, що УФ-випромінювання руйнувало білкові оболонки та інактивувало вірус SARS-CoV. Щодо SARS-CoV-2 беззаперечних доказів поки немає. Окрім цього варто зважати на наступне:

Чи пряме випромінювання: воно може інактивувати вірус лише в тому випадку, якщо діє на вірус безпосередньо. Нерівності на поверхнях, різна відстань між ними, наявність бруду чи рідин можуть впливати на ефективність.

Доза і тривалість: бактерицидні лампи, які продають для домашнього використання, здебільшого мають низькі дози випромінювання. Цього може бути замало, аби забезпечити ефективну інактивацію вірусу, тим паче рівномірно у великому приміщенні.

 Такі лампи використовують здебільшого для дезінфекції повітря у повітропроводах. Це наразі найбезпечніший спосіб їхнього використання.

Важливо! Пряме потрапляння випромінювання з ламп на шкіру чи очі людини може спричинити травми. Є також дані про отримання опіків внаслідок неправильної установки таких ламп у приміщеннях. Якщо ви плануєте встановити бактерицидні лампи — уважно почитайте інформацію за цим посиланням.

Наразі використання ламп вважається альтернативним способом знищити вірус. Найголовніше — дезінфекція поверхонь, до яких часто торкаються, та регулярне провітрювання.

 Підготуйте зручний рюкзак.

Головне — він має важити не більше ніж 1 кг, мати ортопедичну спинку і світловідбивні елементи. Тут є допис як правильно обрати рюкзак, аби дитина не відчувала надмірного навантаження.

 CDC окремо розробили чекліст для батьків, по якому варто пройтися та узгодити всі пункти у батьківських чатах, з вчителями та адміністрацією шкіл. Він містить такі питання.

1. Школа забезпечена всіма ресурсами для необхідного відновлення навчання (наприклад, у дітей є безперебійний доступ до води і мила, у школі наявні розмітки для дотримання фізичної дистанції та план пропуску дітей на вході, достатня кількість вчителів та персоналу для роботи з дітьми, розміщена основна інформація про вірус та як від нього захиститися.

2. У школі розроблено ефективний план у разі виявлення в одного з учнів, вчителя чи іншого працівника, залученого до навчального процесу, позитивного результату на наявність вірусу.

 3. У школі є план у разі прояву симптомів COVID-19 одним з учнів чи працівником навчального закладу.

 4. Від змін не постраждає навчальний процес — дитина зможе отримувати необхідні знання та безпечні умови для навчання.

 5. Чи є план переходу на дистанційне навчання, якщо у цьому буде потребу.

 6. З батьками проводиться зрозуміла та чесна комунікація щодо змін та підготовки до них.

 7. Дитина знає як у разі потреби правильно носити та знімати маску та чому це важливо. Крім цього, дитина може носити маску протягом тривалого періоду часу і не має до цього протипоказань.

 8. У школі розроблено план транспортування дітей (якщо, приміром, є шкільний автобус, у якому дотримуються всіх необхідних правил запобігання передачі вірусу).

Відповіді на ці питання (так/ні/не впевнені) батьки мають знати ДО початку навчання та прагнути їх вирішити. Якщо якийсь з цих пунктів не працює — це підвищує ризик інфікуватися.

Як мають підготуватися школи до початку навчання, докладно писали тут і тут:

До речі, про те, як зберігати спокій в батьківських чатах, також є пост.

Батькам важливо пам’ятати, що дані, які наявні сьогодні, вказують, що діти мають менше шансів інфікуватися вірусом, мають меншу ймовірність прояву симптомів та виникнення важкого перебігу хвороби COVID-19. Зокрема, діти не відіграють вагому роль в передачі вірусу SARS-CoV-2, на відміну від інших, наприклад, грипу.

Ретельна підготовка — знизить ризики підхопити вірус. Тож готуйтеся відповідально та будьте здорові .

Перейти до панелі інструментів