19.03.2024
Новини

“Коли приїжджає автобус з Болгарії, черга – на 150 людей”: у Тернополі масово тестуються на COVID-19

Уникнути двох тижнів самоізоляції після перетину кордону можна, якщо здати ПЛР-тест на COVID-19. Саме такий варіант найчастіше обирають тернополяни та гості міста, які приїхали з країн “червоної зони”. Якщо результат виявиться негативним, сидіти на ізоляції не потрібно. Відтак люди масово здають тест, адже нікому не хочеться провести 14 днів на карантині. Але є одне але: під обласним лабораторним центром щодня вишиковуються черги. 

Водночас людей не зупиняє навіть те, що за тест потрібно заплатити чималу суму – 912 грн.  Адже декому після відпустки вже терміново потрібно виходити на роботу, а декого – період гостювання в Тернополі триває всього два тижні. Тому вибору особливо немає.

Останнім часом, розповідають в лабораторії, тут переважно тестуються тернополяни і жителі області, які повернулися з закордонного відпочинку, іноземні студенти, які приїджають на навчання до Тернополя, а також  заробітчани. 

13 серпня до 11.00 в обласному лабораторному центрі відібрали взірці для ПЛР-тесту у 50 людей. Близько 13 год журналістка Терміново зустріла ще у черзі понад десяток. 

13 серпня до 11.00 в обласному лабораторному центрі відібрали взірці для ПЛР-тесту у 50 людей (фото: Євгенія Цебрій)

– Черги залежать від того, коли повертаються автобуси з-за кордону. Бувають дні, коли доводиться тестувати і 150 людей, – розповідає в.о директора ДУ “Тернопільський обласний лабораторний центр” Оксана Чайчук. – Серед охочих здати тест – люди, які приїхали з різних країн: Польщі, Італії, Німеччини. Проте найбільше – з Болгарії. Коли приїжджають звідти два автобуси, в нас тут просто темно робиться.

Перелік країн, які опинилися в “червоній зоні” постійно змінюється, зауважує Чайчук. На сьогодні в цій зоні є Болгарія, але вона приймає українців на відпочинок. Відповідно, коли вони повертаються, повинні здати ПЛР-тест.

– Також нещодавно “червоною” стала Польща, і вже орієнтовно тиждень усі, хто вернувся звідти, також повинні тестуватися. Дуже мало, але тестуються і  ті, хто приїхав з Італії, – додає директорка лабораторного центру. – Є країни, які не вимагають тесту. Це Єгипет, Туреччина, які знаходяться в “зеленій зоні”. Відповідно Україна в туристів, які звідти повертаються, також не вимагає тестування. 

Дані американської лабораторії не визнали

У черзі біля лабораторного центру – студентку з Польщі Ольгу Доброщик, яка навчається в Тернопільському медуніверситеті. Дівчина з валізами одразу з львівського аеропорту приїхала здати тест. 

Студентка з Польщі Ольга Доброщик приїхала здати ПЛР-тест одразу з аеропорту (фото: Євгенія Цебрій)

–  Я знаю, що це треба зробити упродовж 48 годин, тому зразу ж приїхала сюди, – каже студентка. 

Тернополяни Степан і Валерія 12 серпня повернулися з відпочинку в Болгарії. Щоб не сидіти 14 днів на самоізоляції, прийшли здати аналізи.

Тернополяни Степан і Валерія проходять тестування після відпочинку в Болгарії (фото: Євгенія Цебрій)

– Ми внесені в систему “Дій вдома” і коли буде результат тесту, він автоматичо потрапляє у в цю систему. Якщо результат негативний, то відповідно нас знімають із самоізоляції, – говорить Степан. 

На самопочуття пара не скаржиться і вважає систему із тестуванням не зовсім логічною.

– Нас повернулася велика група, де було багато дітей. Але виявляється, що дітей тестувати не потрібно, а лише дорослих. Де зміст? Або робити тест всім або нікому, – дивується Валерія. 

Ще одна компанія тернополян вернулася з двотижневої подорожі Німеччиною. Всі четверо прийшли в лабораторний центр. Кажуть, сидіти два тижні сидіти на ізоляції їм не підходить.

– На кордоні нам сказали: або йдемо на самоізоляцію, або треба здавати тест, – розповідає тернополянка Уляна. – Тому ось всі ми тут. 

Проте жінка хвилюється, чи не матиме проблем через непорозуміння, яке виникло на кордоні. Адже там у неї не взяли номера мобільного, щоб зареєструвати в електронній системі. Номер взяли лише в однієї жінки з компанії. 

Не дуже задоволений ситуацією з тестуванням і американець Людовік. Чоловік прилетів до Тернополя в гості до подруги.  

Американець Людовік змушений робити повторний ПЛР-тест в Тернополі, бо той, що зробив у США, в Україні не прийняли (фото: Євгенія Цебрій)

– У США перед тим, як сідати в літак, ми зробили тест на коронавірус, який показав негативний результат. Проте тут цього результату не приймають, сказали треба робити повторний тест, – скаржиться подруга іноземця Наталія. – До того ж у Людовіка американський номер телефону, у аеропорту його не хотіли пропускати через контроль. Сказали, що треба мати український номер. Врешті зареєстрували його на мій номер. Тепер, щоб не сидіти на карантині, мусимо ще раз проходити тест. 

Тест з приватних лабораторій не підходить

Зважаючи на черги, обласний лабораторний центр відбирає матеріали для ПЛР-тесту щодня включно з вихідними – з 8.00 до 16.00. Аби люди не втомлювалися в черзі, на подвір’ї встановили в затінку стільці. 

– Спершу ми обслуговували до 13 год, але тепер продовжили до 16 год, бо бачимо, що людей багато, – каже в. о директора центру Оксана Чайчук. 

Вона також зауважує, що ДУ “Тернопільський обласний лабораторний центр” постановою Кабміну внесений у перелік лабораторій, які мають право проводити дослідження для зняття самоізоляції після повернення з-за кордону. Відтак центр – єдиний в області уповноважений проводити такі дослідження. 

– Бувають випадки, коли люди, почувши, що можна здати ПЛР-тест і припинити самоізоляцію, звертаються у приватні лабораторії, – наводить приклад Чайчук. – Хочу наголосити, що колеги-приватники зобов’язані запитати людей, з якою метою вони здають тест. Тому що приватні лабораторії не мають можливості внести дані в електронну систему і зняти людину з самоізоляції. Відтак  люди даремно витрачають кошти і потім їм доводиться робити тест повторно у нас. 

Хто має платити, а хто – ні

Упродовж 48 годин після перетину кордону люди, які повертаються з країн “червоної зони”,  повинні або добратися до місця самоізоляції або пройти ПЛР-тест. Оксана Чайчук пояснює як виглядає цей механізм. 

Обласний лабораторний центр відбирає матеріали для ПЛР-тесту щодня включно з вихідними – з 8.00 до 16.00, каже Оксана Чайчук (фото: Євгенія Цебрій)

– Люди, які перетинають кордон, встановлюють на телефон додаток “Дій вдома”. До 48 годин вони мають право звернутися до нас і здати ПЛР-тест, – зазначає вона. – Якщо результат від’ємний, наші працівники через платформу електронної системи звітності вносять ці результати у Київ, і звідти людям приходить на мобільний повідомлення про те, що вони мають право завершити самоізоляцію. 

Якщо результат позитивний, тоді ця інформація вноситься в іншу систему, про це повідомляють сімейного лікаря, пацієнта беруть на облік і проводять лікування. Самоізоляція чи госпіталізація залежить від клінічних проявів. 

До слова, програму  “Дій вдома” контролює Нацполіція. І якщо людина покидає те місце, яке вона заявила для самоізоляції поліція, зразу бачить порушення угоди.  

– Згідно наказу МОЗ безкоштовно тестують тих хворих на коронавірус, які мають клінічні прояви хвороби, медпрацівників, які працюють з COVID-інфікованими, працівників Нацполіції, Держприкордонслужби, – зауважує в.о директора обласного лабораторно центру. – Для тих,  хто повернувся з подорожей чи заробітків, тест – платний, тому що вони не входять в перелік категорій, які можуть зробити це безкоштовно. 

Кошти, отримані за проведення ПЛР-тестів, за словами Оксани Чайчук, йдуть в бюджет лабораторного центру. 

– Їх витрачають виключно на розвиток матеріально технічної бази, – запевнила посадовиця. 

Результат може бути і до кінця дня

У лабораторному центрі стараються якнайшвидше повідомити результат ПЛР-тесту. На заборі матеріалу працює 6 чоловік. 

– Це кропітка праця, бо окрім забору матеріалу треба внести дані в електронну систему звітності, – описує процес роботи Оксана Чайчук. – Але ми стараємося видати результат до кінця дня після забору матеріалу. Проте попереджаємо, що це може бути до трьох днів. Адже буває великий наплив людей. Так як, приміром, з геріатричним пансіонатом в Петрикові, коли нам потрібно було швидко протестувати всіх підопічних. Звичайно, ми перевагу надаємо тим, хто має прояви недуги, хворим і тим, хто є в групах ризику. Туристи тоді можуть зачекати добу. Але якщо ми справляємо з напливом матеріалу, то видаємо результати  швидше.

Головне фото: Євгенія Цебрій

Перейти до панелі інструментів