28.03.2024
Новини

Поліції доручили активізувати роботу щодо ГЕС під Тернополем, через яку різко міліє Серет

Біля села Буцнів, на території села Мишковицької сільської ради з літа 2019 року, функціонує “Мишковицька мікрогес”, яка належить приватному малому підприємству “ЛЮКС”. Внаслідок використання води для гідроенергетики різко погіршується стан ріки Серет, гідроспоруда періодично повністю висушує русло ріки.

В обласному управлінні екології та природних ресурсів зазначають, що документів про оцінку впливу ГЕС на навколишнє середовище не видавали. Попередньо встановлено також ряд інших порушень діяльності мікроГЕС. Зокрема, в процесі будівництва власник споруди змінив контури земельної ділянки водного фонду, не отримав документів про правила експлуатації гідротехнічних споруд гідроелектростанції, допустив ряд порушень водного і земельного законодавства. Декларацію про будівництво мікроГЕС у 2014 році зареєстрували в управлінні Державної архітектурно-будівельної інспекції у Тернопільській області.

На нараді правоохоронним органам рекомендували в процесі кримінального провадження призначити відповідні експертизи для з’ясування всіх обставин надання дозвільних документів на спорудження цього об’єкта та виконання робіт на ньому. Питання законності діяльності Мишковицької мікроГЕС розглядатимуть ще на засіданні постійно діючої робочої групи з питань контролю за додержанням природоохоронного законодавства. До її складу входять представники уповноважених органів та громадськість.

Допоки проблему заговорюють, встановлена з порушеннями ГЕС продовжує функціонувати і завдавати шкоду довкіллю. Це все, що потрібно знати про реальний результат від подібного роду нарад та засідань.

Нагадаємо, у червні активісти вже проводили акцію протесту у Буцневі, аби привернути увагу до проблеми.

Перейти до панелі інструментів