18.04.2024
Новини

Акція протесту на сумнівній ГЕС під Тернополем: чого добилися активісти (фото, відео)

20 червня тернопільські активісти їздили на місце роботи міні ГЕС на річці Серет біля села Буцнів, щоб побачити ситуацію на власні очі. 

На місці був також власник ГЕС, правоохоронці та місцеві жителі. Останні висловили претензії власнику і вимагали припинити діяльність ГЕС та демонтувати споруду.

Присутні висловлювали застереження, що через роботу гідроелектростанції Серет на даній ділянці може зміліти, після чого почнуться процес гниття. Водночас підприємець Роман Дерень апелював до учасників акції протесту, чому вони не говорили про свої застереження тоді, коли він починав будувати об’єкт. 

Як повідомляє одна з учасниць акції протесту Олена Мудра, під час зустрічі були оприлюдненні різні документи, однак серед них не виявилося дозвільних документів та висновків про екологічну безпеку споруди. 

“Конструкцію не пошкодили, але примусили власника підняти шандор і рівень річки має поступово піднятись, а рівень накопиченої за рахунок незаконно побудованої дамби води має поступово зменшитись”, – повідомляє Мудра.

Вона додала, що з приводу законності спорудження ГЕС, яка перегородила річку біля села Буцнів і працює орієнтовно півтора року, представники ГО “Скеля” звертаються у різні інстанції.

“Вже навесні цього року громадяни почали звертати увагу на стан річки, який погіршився, вона стала мілкою, вода – стоячою. Тому піднявся новий спротив цій ГЕС і відповідно спрацювали попередні звернення. Нарешті проведуть екоекспертизу і знову повернуться до дозвільних документів. Можливо, якби ГЕС побудували відповідно заявленій конструкції, таких наслідків би не було”, – написала у Facebook Олена Мудра.

Як зазначив голова тернопільської громадської організації “Протидія корупції та моніторинг екології “Скеля” Андрій Об’єщик, впродовж трьох тижнів активісти  очікують на відповіді від різних держструктур стосовно будівництва дамби, користування землею, мостом та водоймою. Після отримання документів активісти збираються провести круглий стіл в ГУ Нацполіції області.

Опубліковано Оленою Мудрою Субота, 20 червня 2020 р.

Опубліковано Оленою Мудрою Субота, 20 червня 2020 р.

 

Фото, відео: Олена Мудра

Перейти до панелі інструментів