19.04.2024
Здоров’я Новини Розслідування

Непорозуміння чи корупція: медзаклад на Тернопільщині бере плату за безкоштовний медогляд, а чиновники не мають чітких пояснень

Аркуш з реквізитами і вартістю медогляду отримала Монастириська активістка  Світлана Безділь, коли її донька-випускниця проходила медогляд у районній поліклініці. Сплатити потрібно було 160 грн 45 коп. На питання жінки, згідно якого наказу вона має здійснити оплату, завідувач поліклініки відразу забрав з її рук вручений перед тим листок. А головна лікарка Монастириської райлікарні Стефанія Підгірна у телефонному режимі сказала активістці, що вперше про таке чує, щоб медогляд для школярів і абітурієнтів був платним.

– Там же вказаний рахунок лікарні, як вона про все це не знає? – дивується Світлана Безділь. 

 У тому, що медогляд є безкоштовним, жінку запевнив і голова Монастириської районної ради Володимир Данилюк, до якого вона звернулася після інциденту в поліклініці. Адже саме на балансі райради перебуває лікарня. 

В результаті Світлана Безділь не заплатила за медогляд, оплату за який, як каже вона, відмінили в ручному режимі. Проте активістка вирішила боротися за справедливість до кінця, адже на столі завідувача поліклінікою лежала купка листків з реквізитами, що свідчить про те, що за медогляд платять всі інші батьки. 

– Масштаби більші, ніж можна було передбачити, – повідомила Світлана Безділь журналістці Терміново. – Мені у коментарі та приватні повідомлення вже написали 15 батьків, які також платити за медогляд у Монастириській поліклініці. Серед них є мама трьох дітей, яка змушена була сплатити за всіх майже 500 грн. А також мама дитини з другою групою інвалідності. 

Коли зажадала пояснень, реквізити забрав

Ситуацію з платою за медогляд Світлана Безділь описала на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук. Жінка закликає батьків не мовчати і повідомляти про такі факти. Адже ці послуги жодним чином не узаконені. 

“Медична реформа? Так, я відчула її сьогодні на прикладі своєї доньки, яка проходила медогляд для подачі документів до навчального закладу. Цей пост, перш за все, для батьків майбутніх абітурієнтів, школярів. Для тих, хто буде проходити медогляд в Монастириському районі”, – написала жінка. 

Донька пані Світлани два дні поспіль проходила медогляд і пройшовши всіх спеціалістів, зазначених у медичній формі, здавши відповідні аналізи, пішла підписувати довідку до завідуючого поліклініки.

“І тут починається найцікавіше. Володимир Бабій (завідувач поліклініки – ред.)  уважно переглянув всіх пройдених лікарів, виявилося, що одного лікаря ми пропустили. А потім дає мені в руки папірець з реквізитами і вартістю медогляду. Пан Володимир сказав пройти відповідного спеціаліста, якого ми пропустили, заплатити за медогляд і прийти до нього з підтвердженням про оплату, – пише Світлана Безділь. – Я попросила спочатку, пояснити мені на якій підставі, згідно якого наказу я маю здійснити оплату. Потім я вимагала показати мені наказ, підписаний головним лікарем. Бабій відразу забрав у мене реквізити з рук і на всі мої подальші запитання відправляв мене в бухгалтерію лікарні. Мовляв, там все є, – і згаданий мною наказ, і начебто саме там мені мали пояснити, чому я маю заплатити за медогляд”.

Пані Світлана з донькою вийшли з кабінету завідувача поліклінікою, пройшли відповідного спеціаліста. Але перш, ніж знову повернутися в цей кабінет і нарешті підписати довідку про проходження медогляду, жінка зателефонувала на гарячу лінію МОЗу, а потім до головного лікаря Монастириської ЦРЛ Стефанії Підгірної.

“Стефанія Іванівна мене запевнила, що перший раз чує про таке, що звичайно медогляд безкоштовний, і вона з усім цим неодмінно розбереться, – повідомила Безділь. – Зайшовши в поліклініку, побачили відразу пана Бабія, який вже розмовляв з пані Підгірною по телефону і відповідав “.. як скажете, ні, то ні”. Як Ви вже зрозуміли, звичайно, з мене коштів не взяли за медогляд. Зайшовши в другий раз в кабінет до Бабія, перша фраза була “що Підгірна сказала не платити?” (чітко чути на відео) . Тобто мені відмінили платіж в ручному режимі.

Також активістка додає, що отримала роз’яснення, зателефонувавши до МОЗу, де їй повідомили: якщо медогляд платний, то обов’язково має бути наказ головного лікаря і чітке роз’яснення людям, за що вони здійснюють проплату.

Світлана Безділь також звертає увагу на те, що в Україні запроваджена медреформа і пацієнти підписали декларації з сімейним лікарем, проте очевидно зав поліклініки цього не знає. 

– Ми самі породжуємо корупцію, ми самі звикли всюди іти і тикати гроші. І люди мовчать, а зараз повилазило стільки, що я не встигаю читати, – говорить Світлана Безділь. – Хай буде така сума, як написана, але узаконьте це. Тепер зрозуміло, чому наша Монастириська лікарня в такому стані, який виявився під час коронавірусу. Куди діваються ті гроші?

Службове розслідування і заява в поліцію

Про даний факт активістка повідомила заступника голови Тернопільської ОДА Віктора Устенка, голову Монастириської районної ради Володимира Данилюка. 

– Я особисто відвідала його, пообіцяв службове розслідування і запевнив, що медогляд дійсно безкоштовний, – зауважує жінка.

З проханням відреагувати на цю проблему Світлана Безділь звернулася і до радника Міністра МВС України Михайла Апостола. У коментарях до поста він порекомендував написати заяву в поліцію і пообіцяв проконтролювати хід слідства. А також висловив припущення, що подібна ситуація може бути і в інших районах Тернопільської області. 

“Бачу є шанс на серйозний кримінал назбирати інформації”, – написав Апостол. 

5 серпня Світлана Безділь написала заяву у Монастириське відділення поліції. Як повідомили у відділі комунікації поліції в Тернопільській області, заяву зареєстрували і будуть проводити перевірку за цим фактом.

Треба платити чи ні?

Чому батьки платять за медогляд дітей і на що йдуть кошти, які перераховують на рахунок лікарні – з цими питаннями журналістка Терміново звернулася до головної лікарки Монастириської райлікарні Стефанії Підгірної. Вона сказала, що спершу має розібратися у цій ситуації, а тоді зможе коментувати. Мовляв, постів у Фейсбуці вона не читає, це для неї як “баба бабі сказала”.

До кінця робочого дня поспілкуватися з пані Підгірною так і не вдалося – спершу вона добиралася до райцентру з Тернополя, потім була на тривалій нараді. Упродовж дня не відповідав робочий номер і завполіклінікою Володимира Бабія. Позицію керівництва лікарні ми готові опублікувати, як тільки отримаємо. 

5 серпня заява Світлани Безділь зареєстрована у Монастириському відділенні поліції

Загалом під час підготовки матеріалу і пошуку відповіді на просте питання: чи потрібно платити за медогляд школярів і абітурієнтів, журналістка Терміново почула різні версії. Цікаво, що навіть на гарячій лінії МОЗ не змогли дати чітких роз’яснень щодо механізму проходження медогляду, радили телефонувати в обласне управління охорони здоров’я або писати на електронну адресу міністерства. А на питання, чи платний медогляд, невпевнено відповіли, що безкоштовний. Оператор навіть бігав кудись з’ясовувати. 

То треба школярам та абітурієнтам платити за медогляд чи ні? Про це запитуємо начальника обласного управління охорони здоров’я Володимира Богайчука. 

– Орган місцевого самоврядування оплачує всі ці речі. Лікарня має власника – районну раду, його і питайте, – відповів чиновник. – Наприклад, є власник квартири, як можу щось коментувати, якщо є він.

Далі Богайчук пояснює, що є різні ситуації. Мовляв, якщо орган місцевого самоврядування за медогляд дітей не заплатив, то це лягає на плечі батьків.

– Бо Національна служба здоров’я України не має таких послуг з оплати медичних оглядів, – каже посадовець. – Все залежить, яку довідку потрібно. Якщо треба довідку для вступу – я не знаю, це кожен заклад проводить окремо, я не можу в це вмішуватися. 

До слова, у коментарях під постом Світлани Безділь, користувачі цікавляться реакцією Володимира Богайчука на цю резонансну ситуацію. Журналістці Терміново очільник медицини області заявив, що проводити службову перевірку з приводу даного інциденту управління не планує.  

– Як я можу перевіряти чужу квартиру, хто там за що платить, – відповів він на поставлене питання.  

“Це все ще не відшліфоване”

Світло на дану проблему намагався пролити голова Монастириської райради Володимир Данилюк, хоча складається враження, що і він не не дуже в цьому компетентний.  За словами Данилюка, медогляд для школярів та абітурієнтів безкоштовний і є наказ МОЗ, де розписана ця процедура. Проте через медреформу виникають непорозуміння.  

– Медогляди повинні були б бути платними. Але зараз є роз’яснення, що ці медогляди проводить безкоштовно лікар загальної сімейної практики, – каже Данилюк. – Школярі не повинні все це проходити у поліклініці, туди до вузького спеціаліста направляє сімейний лікар, якщо бачить потребу. І абсолютно не треба до завполіклініки йти за підписом. Просто це початок реформування, це все відшліфується і все будуть знати. 

Голова райради каже, що ще буде з’ясовувати всі нюанси, бо є такі вищі навчальні заклади, які вимагають довідки форми 086, згідно з якою потрібно пройти огляд у ряду вузьких спеціалістів.

– А міністерство роз’яснює, що таких довідок вже не повинен ніхто вимагати, а якщо вимагають, то… відповіді до кінця я ще не знаю… – говорить посадовець. – Тому я призначаю службове розслідування з цього приводу. Я вже дав вказівку – з дітей коштів за медогляд не брати і головна лікарка це продублювала. Сьогодні немає тієї форми 086, за якою ми ще всі проходили медогляд, вона відмінена, хоча деякі заклади її ще вимагають. Але зараз я це взяв на контроль. 

За словами Данилюка, згідно з медреформою, медогляди платні, тому в цій ситуації, як каже він, “трохи вийшла накладка”. 

– Хоч жінка і не заплатила, але завполіклініки вимагав кошти нібито справедливо, бо медогляди мають бути як платна послуга, – пояснює посадовець. – Таке як медогляд для видачі довідки на купівлю зброї, на водійські права – це платна послуга. А щодо дітей є роз’яснення, що вони не проходять вузьких спеціалістів і їм ці довідки видає сімейний лікар. Відрегульовуємо все, всім школярам меддовідки будуть видавати сімейні лікарі і причому безкоштовно. Це все треба поставити на правильні рейки з самого початку. 

Зауважимо, що в Тернополі за медогляд школярів батьки нічого не платять. В цьому запевнив головний лікар міської дитячої лікарні Андрій Артимович.

– Міськрада Тернополя зробила комунальне замовлення на медичну допомогу в освітніх закладах і все це це забезпечуємо за кошти міськради, – каже він. 

Водночас оплату за медогляд у Монастириській поліклініці він вважає виправданою.

– Оскільки НСЗУ  не виділяє кошти на медогляди школярів, то медзаклад або сам за це платить або буде платити пацієнт, – пояснює лікар. – Але в такому випадку медзаклад має сам заробляти додаткові кошти і мати успішну економічну діяльність, тому що фінансування вкрай обмежене і це не просто. 

Інтернет-видання Терміново і надалі відстежуватиме проблему з оплатою за медогляд, яка виникла у Монастириській поліклініці. 

Перейти до панелі інструментів