18.04.2024
Новини

Офіційно пояснили, хто може не здавати ДПА у 2020 році

Учнів, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2019/2020 навчальному році, звільнено від державної підсумкової атестації, водночас вони мають право пройти її за власним бажанням. Відповідний закон 18 червня ухвалила Верховна Рада України.

Як повідомляє “УНІАН“, освітній омбудсмен Сергій Горбачов пояснив, що означає звільнення від складання державної підсумкової атестації.

Наприкінці червня всі випускники отримають свідоцтва про повну загальну середню освіту разом із додатками, де буде вказано про звільнення від ДПА. Нині ж, за словами Горбачова, Міносвіти працює над механізмом внесення оцінки ЗНО у додаток свідоцтва. Пропозицію вже підтримав профільний комітет Ради.

«Має це виглядати так: у червні всі отримують свідоцтва і додатки, людина здає ЗНО, а після того вирішує, чи хоче вписати в додаток оцінку ЗНО, може це зробити. Процедуру зараз встановлюють», – пояснив він.

Горбачов наголосив, що ЗНО залишиться недоторканим: «Жодним чином потрапити до університету чи академії повз ЗНО не вийде», – підсумував омбудсмен.

У МОН наголошують, що скасування ЗНО є неприпустимим, оскільки це єдиний об’єктивний інструмент оцінювання та механізм прозорого вступу до закладів вищої освіти, а його відсутність створить значні корупційні ризики.

Фото: 0362

Перейти до панелі інструментів