19.04.2024
Новини

У Тернополі вагітні просять дозволити партнерські пологи під час карантину

Петицію про повернення партнерських пологів у Єдиній системі місцевих петицій зареєструвала Ірина Яремчук.

Жінка пише, що партнерські пологи – не лише забезпечення психологічної підтримки для жінки, а й доведене зменшення кількості медичних втручань під час пологів. А діти в результаті народження з партнерською підтримкою мають вищі показники здоров’я. До того ж, деякі жінки навіть не уявляють появу на світ своєї дитини без чоловіка.

“На жаль, у Тернополі на час карантину партнерські пологи заборонили. Місцеві ради дійсно повинні опікуватись матеріально-технічними потребами комунальних закладів охорони здоров’я. Проте така заборона – це вже втручання у медичні питання. Це компетенція Міністерства охорони здоров’я України. А жодних рекомендацій щодо заборони проведення партнерських пологів від МОЗ України чи ВООЗ немає. Навпаки, Всесвітня організація охорони здоров’я нещодавно надала свої роз’яснення стосовно пологів під час епідемії COVID-19. Вона наголошує: забезпечення права жінки на позитивний досвід безпечних пологів зараз так само важливе. І невід’ємною складовою реалізації цього права є можливість партнерської підтримки для усіх жінок, навіть для тих, хто підтверджено має коронавірус”, – зазначає Ірина Яремчук. Та наводить приклад  інших країн, які відновили або взагалі не забороняли партнерські пологи в період пандемії. Наприклад, це Чехія, Німеччина, Велика Британія.

“Навіть губернатор штату Нью-Йорк у США, де вирує епідемія, став на захист цього базового права породіль і своїм рішенням повернув партнерські пологи. Деякі пологові будинки України також створили відповідні умови і проводять партнерські пологи, зокрема в Луцьку та Києві. Відновлення практики партнерських пологів у Тернополі дійсно можливе. Звісно, необхідно передбачити додаткові заходи безпеки – контроль стану здоров’я партнера, обов’язкове використання засобів індивідуального захисту (маска тощо), миття чи дезінфекція рук, безперервне перебування з породіллею, щоб забезпечити не лише підтримку породіллі, а й захист медичних працівників”, – додає авторка. І просить повернути партнерські пологи, скасувати відповідні заборони та зазначити безпечні умови для їх проведення під час епідемії COVID19.

Станом на 18 червня петицію підтримало192 людини. Для її розгляду необхідно 300 голосів. Голосування триватиме ще 23 дні.

Фото: zrostaymaluk

 

Перейти до панелі інструментів