26.04.2024
Новини

Як проходитиме ЗНО в умовах карантину

Пробне зовнішнє незалежне оцінювання відбудеться 15-17 червня, основне – розпочнеться з 25 червня. Український центр оцінювання якості освіти дав роз’яснення, як проводитиметься ЗНО під час карантину, запровадженого через COVID.

Як повідомляє УНІАН, про це під час онлайн брифінгу повідомив в.о. директора УЦОЯО Валерій Бойко. 

Він заявив, що місцеві органи влади обов’язково мають забезпечити підвіз учасників до пунктів проведення зовнішнього незалежного оцінювання, це є обов’язковою вимогою.

Щодо можливості провести швидкий тест на коронавірус у разі виявлення підвищеної температури в учасників ЗНО, Бойко зазначив, що швидких тестів у пунктах тестування робити не будуть. Адже забезпечити таку кількість, в першу чергу, пунктів тестування фахівцями, які здатні здійснити правильне експрес-тестування, наразі неможливо. Водночас, Бойко висловив розуміння, що не у всіх дітей відмінний стан здоров’я. 

– Певна категорія наших дітей мають захворювання, серед яких може триматися так звана субфебрильна температура, тобто температура може коливатися в межах вище, ніж це допускає головний санітарний лікар, – зауважив він. – Тому раджу усім таким дітям взяти в лікувальних установах довідки, які підтверджуватимуть в них факт наявності субфебрильної температури. 

На пробне тестування, яке має відбутися 15-17 червня, регіональні центри здійснюють самостійно закупівлю необхідних усіх засобів для безпечного проведення тестування. Йдеться про санітайзери, рідке мило, паперові рушники і антисептики. Підтримку нададуть і партнер та обласні державні адміністрації, які забезпечать іншими додатковими засобами захисту – масками, халатами, пірометрами та гумовими рукавичками. Також Бойко нагадав, що до пункту тестування треба прибути у масці і змінювати їх кожні 2 години.

Ще на регіональному рівні передбачено створення мобільних груп з контролю забезпечення і дотримання всіх вимог, які будуть здійснюватися під егідою Державної служби споживчого нагляду. 

– У нас є процедура відповідного самоконтролю, коли відповідальність за пункт тестування має чітко перевірити чи дотримано усі вимоги- додав в.о. директора УЦОЯО. –  Відстань, наявність рушників, рідкого мила, санітайзеру і ящиків для використаних рукавичок та масок в туалетних кімнатах. Відповідна анкета буде заповнюватися відповідальним за пункт проведення ЗНО, і у такий спосіб буде фінксуватися готовність.

Нагадаємо, основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання триватиме з 25 червня по 17 липня, додаткова – з 24 липня до 10 серпня. На його проходження в Україні зареєструвалися понад 379 тис. осіб. 

Пробне ЗНО з української мови та літератури відбудеться 15 червня, з інших предметів – 17 червня.

Фото: Українська правда

 

Перейти до панелі інструментів