19.05.2024
Новини Розслідування

Як не “обпектися” охочим здати на права: повчально-детективна історія проблемної тернопільської автошколи (відео) 

Майже по 5 тис. грн платили тернополяни за навчання у Тернопільській обласній автошколі, яка розташована на вул. Польового, 5В. Проте водійських прав люди мають шанси так і не отримати. Адже автошкола, як виявилося, не має акредитації. Вона закінчилася ще в листопаді 2019 року. Відтак, учні не внесені до єдиного державного онлайн-реєстру МВС для допуску до іспиту. Тим часом директорка автошколи Галину Греськів ще досі під криміналом за попередню провину – отримання хабара. 

Нагадаємо, кілька десятків учнів двох груп 1 червня прийшли під автошколу, аби вирішити, що робити далі. Вони написали колективну заяву у поліцію щодо ситуації, в яку потрапили. Люди хочуть повернути кошти, які вклали у навчання. Планують вступати у інші автошколи і шкодують про витрачені зусилля та час. 

Кілька десятків учнів двох груп 1 червня прийшли під автошколу, аби вирішити, що робити дал, адже ризикують залишитися без водійський прав (фото: Євгенія Цебрій)

– В кінці лютого я оплатила за навчання 4 тис. 900 грн. Ми пройшли вже половину занять із водіння і тут дізнаємося, що наша група не зареєстрована і таких студентів як ми, немає, – каже Ірина Сухомлин. – І зараз ми хочемо повернути кошти і пройти навчання в іншій автошколі. Також сподіваємось на вирішення цієї ситуації від поліції. 

Хоч у державі дозволили відновити роботу автошкіл після карантину з 1 червня, на дверях – вивіска з написом про те, що заклад на карантині до 22 червня (фото: Євгенія Цебрій)

Учасники зборів розповіли Терміново, що довірились школі і сподівалися отримати водійські права вчасно. Про те, що школа не має акредитації, не знали. Поспілкуватися з директоркою обласної автошколи усім, хто зібрався біля закладу, 1 червня так і не вдалося. Школа була зачинена, на ній вивіска, що заклад на карантині до 22 червня.

Не підозрювали, що є проблеми

Люди кажуть, що до самого навчання у школі претензій не мають, все було добре. Проте хочуть отримати водійські посвідчення, а тепер це неможливо.

– Якщо школа не мала акредитації, то керівництв не повинно було набирати людей і брати з них кошти, – вважає Лариса Стрілець, яка вже закінчила навчання і чекає на отримання посвідчення водія. 

Як розповідають учні школи, коли вони здавали документи, про відсутність у автошколи акредитації не знали і про це їх ніхто не повідомляв (фото: Євгенія Цебрій)

Тернополянка Марія Бальсарович розпочала навчання у автошколі у листопаді минулого року, пройшла всі заняття з теорії і практики. За навчання заплатила  4 тис. 500 грн і додатково по 170 грн за бензин інструкторові за заняття з водіння, яких було 12. Як каже, на початку березня була призначена дата іспиту, але її постійно переносили, а потім почався карантин.  

– Він закінчився, всі автошколи відновили навчання, а наша школа – досі закрита, – констатує дівчина. – Документів не видають, коштів не повертають. 

Подібна ситуація і у Мар’яни Білоус, яка також розпочала навчання у автошколі у листопаді минулого року. Вона каже, що навіть не підозрювала, що автошкола має проблеми з акредитацією. Про те, що її особу не внесено до єдиного державного онлайн-реєстру МВС Білоус дізналася від інструктора.

– На сайті сервісного центру МВС в Тернопільській області є список всіх автошкіл Тернополя, які мають акредитацію до 2021 -2022 року. Цієї школи у списку немає, – каже вона. – Коли ми сюди здавали документи,  цього не знали, такої інформації нам ніхто не надавав. Учні з нашої групи спілкувалися з директоркою школи, яка сказала їм, що можемо писати заяву на повернення коштів на навчання. Ми хочемо повернути кошти і йти в іншу школу і вчитися спочатку, тому що тут до логічного завершення не дійшло.

Лариса Стрілець і Мір’яна Білоус вступили у автошколу ще в листопаді 2019 року. Пройшли заняття з теорії і практики, залишається лише скласти іспит на отримання посвідчення водія, а з цим є проблеми (фото: Євгенія Цебрій)

Тернополянка Ірина Кулина подала документи та оплатила 4 тис. 900 грн за навчання у школі у лютому цього року. Вона провчилася місяць, залишилося ще три. Що буде далі, не знає. Каже, разом з іншими учнями вже приходила в школу, щоб поспілкуватися з директоркою, але чітких пояснень від неї не отримала. 

– Керівниця автошколи говорила, що не вона придумала карантин, знаходила різні причини, запевняла, що акредитація є, показувала якісь незрозумілі копії документів, – розповідає дівчина. – Ми попросили її написати розписку про те, що 22 червня почнеться навчання і все буде гаразд. Вона сказала, що не збирається такого робити.

Поліція проводить перевірку

На виклик учнів автошколи 1 червня приїхав екіпаж патрульної поліції, заступник начальника міського відділу поліції та керівник поліції діалогу. 

– За фактом звернення громадян на лінію “102” ми приймаємо заяву і будемо проводити перевірку та зв’язуватись з керівництвом автошколи, – повідомив начальник сектору превентивної комунікації Тернопільського міського відділу поліції Володимир Кравчук. – Лише після цього зможемо прийняти рішення, чи порушувати кримінальне  провадження.

Учні автошколи написали заяву в поліцію. Правоохоронці наразі проводять перевірку з приводу проблеми, яка виникла через відсутність акредитації у автошколи (фото: Євгенія Цебрій)

Як повідомив начальник відділу комунікації поліції в Тернопільській області Сергій Крета, дану інформацію внесли в журнал обліку про скоєні злочини та правопорушення.

– Будемо проводити перевірку. Підстав зараз звинувачувати керівницю автошколи у шахрайстві немає,  спочатку треба з нею поговорити, – каже він. – Чому вона з листопада не поновила акредитацію? Можливо, дійсно технічно розходилося у якісь проблеми. А можливо, документи зараз в процесі виготовлення. 

Як ми з’ясували, навіть станом на 3 червня відомості про автошколу ще не були внесені до Єдиного Реєстру досудових розслідувань.

“Акредитація – в процесі, гроші готові повертати”

Директорка навчального закладу “Об’єднання громадян Тернопільська обласна автомобільна школа Всеукраїнської спілки автомобілістів” Галина Греськів показала журналістці Терміново документи про ліцензію та атестацію навчального закладу. Запевняє, що на підставі продемонстрованих документів  школа має право працювати. Додає, що акредитація – в процесі. Мовляв, документи подала у Регіональний сервісний центр МВС, але процес призупинив карантин. 

Також директорка зазначає, що процес акредитації так затягнувся, оскільки, за її словами, у Головного сервісного центру України забрано повноваження щодо проведення акредитації і переакредитації таких навчальних закладів як автошколи і передано на місця – тобто на Регіональні сервісні центри МВС, які набули такого права з 24 лютого 2020 року. 

Директорка Тернопільської обласної автошколи Галина Греськів запевняє, що подала документи у Регіональний сервісний центр МВС, але процес надання акредитації призупинив карантин (фото: Євгенія Цебрій)

– Наш навчальний заклад ще з листопада подав весь пакет документів для проходження цієї переакредитації у Регіональний сервісний центр, де вони і знаходяться, – каже Греськів. – 23 березня мало бути засідання комісії в сервісно-реєстраційному центрі про розгляд нашого питання. Але з 12 березня ми всі, на превеликий жаль, пішли на карантин, в якому знаходимось досі. 

Також Галина Греськів звертає увагу на те, що Тернопільська обласна автошкола – заклад не сьогоднішній, а працює з 1975 року. Школа кожних 5 років згідно з законом “Про освіту”  проходила переатестацію, ліцензування, забезпечувала підвищення кваліфікації та навчання працівників. 

Люди, які з січня розпочали навчання і провчилися місяць, мають його продовжити, вважає директорка автошколи. Адже термін навчання – три-три з половиною місяці.

– І якщо ми зайшли в карантин, хто мав проводити навчання? Де воно мало проводитись? Всі навчальні заклади закрили, – каже Греськів. 

А як бути тим учням, які розпочали навчання ще в листопаді і зараз вже зараз мали б здавати іспит на отримання прав?

– Ще в п’ятницю я сказала людям, які зверталися, хай підійдуть. Хто має бажання продовжити навчання, продовжать його, складуть внутрішній іспит, отримають свідоцтво і підуть в сервісно-реєстраційні центри для складання іспиту з отримання посвідчення водія, – ділиться своїм баченням директора автошколи. –  Є такі, хто має їхати на навчання за кордон, є такі, яким не підходить надалі тут вчитися. Нема питань. Подаєте документи, подаєте заяву на повернення коштів і вони будуть повернені, вони нікуди не ділися. Я розумію, що люди хочуть на вчора отримати посвідчення водія і ще позавчора закінчити навчання і отримати свідоцтво. Але на превеликий жаль, ніхто з нас через себе не перескочить. Є відповідні терміни, є законодавство  і ми не можемо його порушувати. 

Директорка автошколи каже, що заклад має право працювати на підставі документів про ліцензію та атестацію (фото: Євгенія Цебрій)

Також Галина Греськів звертає увагу на те, що всі ліцензовані структури та галузі, які є в Україні, приміром медицина, теж проходять переакредитацію. Але ні одни заклад на час проходження підтвердження свого виду діяльності не припиняє роботи. 

– Назвіть мені хоч один такий заклад, який припинив свою діяльність у зв’язку з тим, що проходив ліцензування, переакредитацію чи акредитацію. Нема такого, – наголошує жінка. – І те саме ми. Є одна єдина негативна ситуація – три місяці ми стоїмо, як і всі …

Зауважимо, що з 1 червня в Україні запровадили чергові послаблення карантину, відтак з 1 червня дозволено роботу автошкіл. Тернопільська обласна автошкола ж чомусь продовжила карантин до 22 червня. Учні школи вважають, що це пов’язано з відсутністю акредитації. Проте директорка школи запевняє, що просто дотримується закону.  

2 червня інструктори автошколи проводили заняття з водіння, бачила журналістка Терміново. Як пояснює директорка Галина Греськів, заклад виходить з карантину частково, мовляв такі вимоги законодавства (фото: Євгенія Цебрій)

– Я не можу відповідати за інші автошколи, – каже Греськів. – Наш навчальний заклад не збирається порушувати законодавство. Ми тільки починаємо відновлювати заняття з водіння, тому що з 1 червня автошколам дозволено частково виходити з карантину. 

Карантин – не завада, проблема – з документами

У Регіональному сервісному центрі МВС Тернопільської області  спростовують сказане Галиною Греськів щодо акредитації Тернопільського обласної автошколи і запевняють – карантин тут ні до чого. 

– Під час карантину ми проводили засідання і ті автошколи, які подали заявки, відповідно її пройшли, – каже головний спеціаліст сектору персоналу та зв’язків із громадськістю Регіонального сервісного центру МВС Тернопільської області Василь Барановський. – 13 автошкіл у Тернополі отримали акредитацію, тільки дві ні – обласна автошкола і училище ресторанного сервісу і торгівлі. Акредитація училища вже в процесі виготовлення.  

Акредитації Тернопільської обласної автошколи закінчилася 19 листопада 2019 року. Про це свідчать дані з сайту Регіонального сервісного центру МВС

За словами Василя Барановського, у листопаді 2019 року у всіх автошкіл закінчувалася акредитація, відповідно вони подавали документи на її продовження. Тернопільська обласна автошкола також подала документи, але вони були оформлені неналежним чином. 

– Після того, як ми їм сказали дооформити документи, більше вони нам їх не надавали, – пояснив ситуацію працівник Регіонального сервісного центру МВС. – Відповідно ми не можемо продовжити цій автошколі акредитацію. Директорка автошколи каже, що ми не проводили акредитаційну комісію під час карантину, але це не так. У нас на сайті постійно були оголошення щодо проведення комісії – 24 лютого, 2 березня, 23 березня, 27 квітня, 25 травня. Наступне засідання  має відбудеться 4 червня.

Про те що Регіональний сервісний центр МВС в Тернопільській області проводив акредитаційні комісії під час карантину, свідчать повідомлення на сайті центру

Те, що Регіональні центри отримали повноваження надавати акредитацію автошколам з 24 лютого 2020 року не є суттєвою підставою для затримання цього питання, підкреслює Барановський. Засідання комісії проводять кожних два-три тижні. Автошкола здає документи, їх перевіряють на відповідність вимогам, засідає комісія і видає акредитацію. Це не є тривалий процес. 

Василь Барановський також наголошує, що автошкола не мала права набирати нові групи, поки не отримала акредитації

– Тому що коли  автошкола набирає групи, вона реєструє їх у базі МВС, а якщо вона не має акредитації, її база не пропустить, – каже він. – Ніхто не каже закривати школу, але набирати групи і проводити навчання вона не може, якщо заклад не акредитований. 

Хабарна справа – досі в суді

Учні автошколи розповідають, що тут до сих пір набирають людей на подальше навчання. Є й такі, хто вчиться і навіть не здогадується про майбутні проблеми із отриманням посвідчення водія. За підрахунками учнів, тільки на одній групі, в якій навчається в середньому 35 людей, школа заробляє орієнтовно 150 тис грн. Також дехто з учнів припускає, що, можливо, школі не надають акредитацію через відкрите кримінальне провадження щодо отримання директоркою хабара у липні 2019 року.

Як повідомляла прес-служба прокуратури області, керівниця автошколи вимагала від студента  150 доларів США за позитивне проходження навчання та успішної здачі іспитів по підготовці водіїв категорії «В». Посадову особу затримали у службовому кабінеті безпосередньо при отриманні нею вказаної суми. 17 липня 2019 року їй повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст.368 КК України ( “Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання службовою особою неправомірної вигоди”)

Проте згодом, як свідчать ухвали з Єдиного державного реєстру судових рішень, статтю перекваліфікували на “м’якші” – 7 жовтня 2019 року директорці автошколи повідомлено про нову підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 368-3 (“Підкуп службової особи юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми”, ч. 2 ст. 369-2 КК України (“ Зловживання впливом”). Як ми з’ясували, крапки у цій справі суд не поставив досі.

– Цю справу направили до суду у жовтні 2019 року і вона ще досі на розгляді, – повідомили у прес-службі прокуратури області.

Окрім того, ухвалою слідчого судді директорка школи була відстронена від посади з 29 липня по 19 жовтня 2019 року. Відомостей  про подальше відсторонення після того, як справу скерували до суду, ми не знайшли. 

Станом на сьогодні, за словами Галини Греськів, ця справа “зависла і висить”. Запевняє, що не винна, мовляв, ситуацію з хабарем підлаштували. 

– Не можу дати вам роз’яснень, це треба запитувати в тих, хто це створив, – каже вона. – Поки що я утримаюсь від коментарів. І навіть про тих, хто вчора зробив цю бучу, хто це все затіює і кому не подобається, щоб тут стояв навчальний заклад. Хочуть щоб тут вже була багатоповерхівка… 

Зауважимо, що Тернопільська обласна автошкола на вул. Польового підпорядковується громадській організації “Всеукраїнська спілка автомобілістів, яка зареєстрована у Києві. У цій організації про проблему з акредитацією в Тернопільській обласній автошколі  знають. Кажуть, що розуміють обурення учнів, але ситуація мовляв, вирішується. 

Голови ГО Василя Жука на місці не було, до кінця дня 3 червня поговорити з ним журналістці Терміново не вдалося. Як повідомила його помічниця, він разом із начальником відділу по автошколах поїхали до начальника Головного сервісного центру МВС Олександра Князюка спілкуватися щодо питання з акредитацією, яка виникла через те, що регіональні сервісні центри отримали повноваження надавати акредитацію автошколам з початку 2020 року. Відтак не були узгоджені певні питання.  Але невдовзі, запевнили в громадській організації, все  має стати на свої місця, тому учням автошколи радять не хвилюватися, що їх гроші пропадуть.  

Головне фото: Євгенія Цебрій

Перейти до панелі інструментів