26.04.2024
Новини Оперативно

Переселенцям дозволили голосувати на виборах за місцем фактичного проживання

Місцеві вибори в Україні заплановані на кінець жовтня. Центральна виборча комісія прийняла новий порядок зміни виборчої адреси, який дає можливість внутрішньо переміщеним особам голосувати на місцевих виборах за місцем фактичного проживання. 

Як повідомляє Громадянська мережа “Опора”, змінити виборчу адресу можна буде з моменту вступу цієї процедури в дію включно до п’ятого дня з початку виборчого процесу. 

– Враховуючи строки вступу цього Порядку в дію, а також строки оголошення чергових місцевих виборів, усі виборці, які хочуть змінити свою виборчу адресу, повинні планувати й бути готовими зробити це впродовж липня-серпня, – наголошує радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба.

Таке рішення ЦВК прийняла на своєму засіданні 18 травня. За нього проголосували 16 членів комісії. Постанова набуде чинності 1 липня 2020 року.

До слова, постанову називають знаковим документом в історії ЦВК, який пройшов велике обговорення, як у колах фахівців, так і представниками громадськості. Як зазначив заступник голови ЦВК Сергій Дубовик під час доповіді з цього питання, 

цей документ робить переселенців з Донбасу та Криму частиною територіальних громад, де вони фактично проживають. 

Пропозиції до порядку зміни виборчої адреси спільно напрацювали й експерти Громадського холдингу “ГРУПА ВПЛИВУ”, Громадянської мережі ОПОРА та Центру прав людини ZMINA. Частину цих пропозицій Центральна виборча комісія врахувала під час  публічних онлайн-обговорень 16 квітня.

Фото: Радіо Свобода

Перейти до панелі інструментів