26.04.2024
Мандри Новини Соціальні проблеми

“Коли кінь здох, з нього треба злізти”. У Тернополі влаштували “похорон” туристичного сезону

На туристичний сезон 2020 року у Тернополі було дуже багато планів. Проте більшість довелося скасувати через карантин. За березень-квітень вже не відбувся туристичний форум, великодній ярмарок, низка фестивалів, участь у міжнародних виставках. А туроператори, екскурсоводи та перевізники змушені були відмовитися від своїх планів. 

Зважаючи на карантинні обмеження, у Тернополі не відкрили туристичний сезон, що традиційно роблять у першу суботу травня. То ж вирішили його поховати. На акцію принесли труну та вінок з написом “Дорогому туристичному сезону-2020 від люблячих туристів”.  

– Ми сподівалися, що карантин не продовжать, відповідно ми зможемо почати рухатися у плані розвитку туризму, – каже координатор проектів ГО “Файне.UA” Тарас Ковальчук. – Але карантин продовжили, і ті дзвоники, які почали надходити з навколишніх країн та інших міст, дали розуміння, що цього року як такого туристичного сезону не буде. Закриті кордони, не працює залізниця, не їздить транспорт. Не працюють готелі та ресторани, – а це основа туризму. Бо якщо людина кудись їде, вона хоче десь жити і і щось їсти. Ці заклади відкриють орієнтовно у червні-липні. Можливо, щось почне рухатися лише у вересні і то переважно там, де є море і гори. А це те, чого в Тернополі немає. Ми можемо розраховувати максимум на тури вихідного дня в радіусі 150-200 км від Тернополя. Вирішили, якщо карантин продовжується, то будемо жити в умовах обмеження ще довго, і до цього потрібно звикати. Є приказка: “Коли кінь здох, з нього треба злізти”, тобто похоронити. Ті надії та сподівання, які ми покладали на туристичний сезон-2020 не виправдалися. Відповідно треба будувати нові стратегії та ходи. Так, ми робимо онлайн-екскурсії, пробуємо організовувати онлайн-заходи, форуми, конференції, але цього мало. 

За словами пана Ковальчука, у порівнянні з 2018 роком у 2019 році кількість іноземних туристів в Тернополі виросла майже втричі – з  23 до 87 тисяч. І цього року були плани працювати на міжнародній арені і залучати до нас більше туристів. Але на жаль, все це не здійснилося через карантин.

– За нашими оцінками, великих туристичних заходів не буде до кінця року, – каже Тарас Ковальчук. – Приміром, в Німеччині відмінили “Октоберфест”, який мав відбутися в жовтні. 

На “похорон” туристичного сезону багато людей не запрошували, щоб не порушувати карантинних норм, зауважує організатор події. Про акцію більше інформують через соцмережі та ЗМІ.  

– Було 5-6 автомобілів, де не більше ніж двоє осіб. Всі в масках, рукавичках, з санітайзерами, дотримувалися між собою дистанції, – каже Тарас Ковальчук. – Залучили ритуальну службу, яка надала все необхідне. Біля кладовища сказали останні слова, попрощалися з туристичним сезоном і роз’їхалися. Поминок, на жаль не організуємо, бо всі ресторани закриті. Сподіваємось, що помиляємось, і за 40 днів туристичний сезон воскресне, але поки що ситуація така.

Фото: Сергій Кучер

Перейти до панелі інструментів