25.04.2024
Місто Новини

Тернопільські ОСББ почали дезінфікувати ліфти та під’їзди

Тернопільські ОСББ почали закуповувати дезінфікуючі засоби. Уже 17 березня у деяких будинках обробляли ліфти, двері, поручні, підлоги у під’їздах. Про це повідомив голова ГО «Рада голів ОСББ Тернополя» Сергій Лупак.

Нагадаємо, на засіданні Тернопільського штабу для боротьби з коронавірусом зобов’язали проводити дезінфекцію під’їздів, протирати ручки дверей та навіть кнопки ліфтів. Про це все мають подбати голови ОСББ або спеціальні обслуговуючі підприємства.

Наразі по банці дезінфікуючого розчину «Біохлор» на будинок «Рада голів ОСББ Тернополя» придбала за власні кошти. Банка на 5 літрів коштує 330 грн.

– Сьогодні, 17 березня вже проводили дезінфекцію у будинках, – каже Сергій Лупак. – Прибиральниці розчиняли цей засіб з водою і протирали поручні, ліфти, двері, мили підлоги. За інструкцією «Біохлор» діє добру. Будемо старатися мити ним через добу. Проте у групі ОСББ вже пишуть, що деякі прибиральниці відмовляються мити цими засобами і хочуть звільнятися.

18 березня на засіданні виконкому міськради мають розглянути проект рішення про виділення коштів на придбання дезінфікуючих засобів для Ради голів ОСББ, додає пан Лупак. Також свої заявки подали деякі обслуговуючі підприємства, так звані жеки.

– Щоб полегшити роботу тим ОСББ, які входять в Раду, ми самі придбаємо дезінфікуючі засоби і розподілимо між усіма, – каже він. – Кожне підприємство подало кількість будинків та площу. За проектом потрібно до 20 тисяч гривень.

Проте Рада не може отримати кошти для інших ОСББ, якщо вони не входять в цю організацію.

– Ніхто не забороняє іншим представникам ОСББ подати звернення  у міськраду і їм будуть виділені кошти за дезінфікуючі засоби, – зауважує Сергій Лупак. – Але для цього треба буде йти в казначейство та відкривати рахунок. Ми полегшили роботу тим, хто входить у Раду.

Загалом, у Тернополі зареєстровано 550 ОСББ, але не всі діючі, повідомив пан Лупак. Працюють близько 400, у Раді голів ОСББ – близько 80.

У прес-службі міськради наголошують, що  дезінфекція у під’їздах будинків – обов’язкова до виконання.

– У Тернополі відбулися збори з представниками балансоутримуючих організацій (жеків) та ОСББ, де донесли інформацію про необхідність виконання цих робіт, – повідомила начальниця прес-служби міськради Мар’яна Зварич.

Вона також звертає увагу на те, що Верховна Рада підвищила відповідальність за порушення санітарно-гігієнічних норм. За це передбачені високі штрафи – до 51 тис. грн, арешт, обмеження та позбавлення волі. Проте хто контролюватиме, чи є порушення, зокрема, недотримання вимог щодо проведення дезінфекції у під’їздах, наразі невідомо.

Перейти до панелі інструментів