25.04.2024
#шо_там_у_влади Новини Оперативно Політика

Доплати медикам до зарплат, штрафи за порушення карантину. Які норми ухвалила Верховна Рада

Доплата до зарплати медпрацівникам, задіяним на роботах з ліквідації з коронавірусу, спрощення процедуру державних закупівель товарів для боротьби із коронавірусом, відповідальність за порушення карантину і санітарних правил – відповідні норми ухвалила Верховна Рада 17 березня в законопроекті про запобігання поширення коронавірусу. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я України.

Доплати медпрацівникам

Медпрацівникам, які задіяні на роботах з ліквідації з коронавірусу в Україні, доплачуватимуть до 200% зарплати.

Також будуть здійснені доплати окремим категоріям працівників, які забезпечують основні сфери життєдіяльності. Надбавка буде надходити на період здійснення заходів щодо запобігання виникнення і поширення коронавірусу COVID-19, до завершення виконання цих заходів.

Штрафи до 170 тис грн

Верховна Рада ввела адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення правил карантину при коронавірусі, повідомляє МВС України.

Передбачена адміністративна відповідальність встановлена за самовільне залишення місця обсервації (карантину) особою, яка може бути інфікована коронавірусною хворобою COVID-19. Штраф за порушення правил карантину, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічни правил і норм становитиме від 17 тис. до 32 тис. гривень. Для посадових осіб – шраф від 34 тис. до 170 тис. гривень.

Порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань, карається штрафом від 17 тис. до 51 тис. гривень або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на строк до 3 років.

Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від 5 до 8 років.

Звільнення від сплати ввізного мита

Україна спростить процедуру державних закупівель товарів для боротьби із коронавірусом

Лікарські засоби, медичні вироби та медичне обладнання, призначені для запобігання виникнення і поширення коронавірусу COVID-19, будуть звільнені від сплати ввізного мита та ПДВ.

Кабінет Міністрів України здійснюватиме контроль за цінами на лікарські засоби, товари медичного призначення та соціально значущі товари.

Перейти до панелі інструментів