26.04.2024
Аналітика Новини

Чому зібрались і що “наголосували” сьогодні депутати Тернопільської міськради

Питання про зміни до бюджету Тернопільської громади, про затвердження протоколу комісії із надзвичайних ситуації та штабу по боротьбі з коронавірусом, про звільнення від орендної плати та два звернення до керівництва держави розглянули на позачерговій сесії Тернопільської  міськради 17 березня.

Про що саме йшлося і що розгляд цих питань дає тернополянам, розповів під час брифінгу 17 березня міський голова Сергій Надал.

– Основна мета сесії – вчора штаб із надзвичайних ситуацій разом із штабом по боротьбі з коронавірусом прийняли ряд обмежуючих рішень, які вводяться в нашому місті із сьогоднішнього дня, – каже він. – Сесія міськради сьогодні затвердила це рішення штабу і починаючи із 17 березня, у зв’язку із ситуацією загрози поширення COVID-19 , на території Тернопільської громади припиняється робота всіх промислових ринків, окрім двох – це Центральний ринок і на вул. Шептицького, оскільки вони обладнані необхідними системами вентиляції та каналізації.  Але на них будуть поширюватись ті самі обмеження, які будуть діяти в інших торгових центрах. 

Залишаються працювати, за його інформацією,  продуктові магазини, аптеки, останні будуть працювати цілодобово. Стосовно магазинів, особливо великих продуктових, є певні обмеження щодо кількості людей, які можуть одночасно бути в приміщенні, біля кас, а також  рекомендації щодо якомога швидшого проведення розрахунків і недопущення зібрання у черзі більше як 5 людей біля каси.

На ринках від сьогоднішнього дня зменшується суттєво кількість торгових місць – епідеміологами і фахівцями в сфері громадського здоров’я рекомендується зробити торгові місця на відстані не ближче як два метри один від одного. Також введено обмеження на будь-які заходи, рекомендовано одночасно перебувати не більше 10 людей чи то в закритому, чи у відкритому приміщенні. 

– Також нині прийнято рішення про внесення змін до бюджету, – продовжує міський голова. – Ми перерозподілили власні ресурси, спрямували додатково понад 10 млн грн для потреб медичної галузі. З них понад 5 млн буде спрямовано на придбання нових апаратів штучної вентиляції легень, а решту коштів – для потреб медзакладів, для придбання необхідних предметів медзахисту, гігієни, медикаментів, щоб був запас ліків. Крім того, хочу поінформувати, що лікарні міста готуються до роботи в особливому періоді. Відповідно, підготовлено можливість перепрофілювання і відділень міських лікарень, і самих лікарень з тією метою, що якщо розпочнуться масові захворювання, то одна лікарня буде базовою для лікування хворих на COVID-19, в іншій – будуть проходити обсервацію ті, хто був в контакті з хворими, і третя лікарня залишиться базовою для лікування тернополян по всіх інших захворюваннях.

Дав на брифінгу роз’яснення голова і щодо обмежувальних заходів стосовно закладів харчування. За його словами, всі заклади громадського харчування повинні припинити роботу із сьогоднішнього дня. І ні з вікна, ні на виніс працювати вони також не будуть.

– Оскільки чимало підприємців перестануть працювати на вимушений період, ми звернулись з пропозицією до тернопільських власників приміщень, ринків на період обмежувальних заходів надати можливість звільнити від орендної плати орендарів і першими показали в цьому приклад, – додає він. – Сьогодні тернопільською міськрадою прийнято рішення про звільнення від орендної плати орендарів комунального майна у Тернополі.

Щодо прийнятих двох звернень до керівництва держави, то, за словами голови, депутати звернулись із рекомендаціями до Уряду і Верховної Ради щодо тих законів, які необхідно на їхню думку чим швидше ухвалити у зв’язку із ситуацією: звільнення від  від оподаткування, а також відміна тендерних процедур для придбання медичного обладнання, предметів захисту і медикаментів, які необхідні для лікування цього вірусу і т.д. Інше звернення – стосовно захисту національних інтересів, стосується воно останніх змін до Мінських угод.

Перейти до панелі інструментів